Panimoteollisuuden puhenainen: Olutveron puolittamisella veroeurot jäisivät Suomeen

Alkoholilain tuleva uudistus ei näytä pysäyttävän Viron matkustajatuontia. Ylen Kova Talous -haastattelussa Panimoliiton Elina Ussa syyttää kaljarallista Suomen olutveroa.

alkoholikulttuuri
Kova talous: Jakso 54: Panimoliitto tavoittelee olutveron puolittamista
Kova talous: Jakso 54: Panimoliitto tavoittelee olutveron puolittamista

Moni nautti tänäkin vappuna Virosta kärrättyjä juhlajuomiaan. Ylen Kova talous -verkkohaastattelussa Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa pitää kasvanutta matkustajatuontia uhkana toimialalle ja syyttää siitä Suomen veropolitiikkaa.

– Veropolitiikka on epäonnistunut täysin sekä panimoalan että myös yhteiskunnan kannalta. Vuosina 2012 ja 2014 tehnyt veronkorotukset eivät ole tuoneet yhtään lisää verotuloja valtiolle. Sen sijaan rajakauppa on kasvanut.

Panimoalaa harmittaa veronkorotuksissa etenkin se, että ne ovat painottuneet mietoihin juomiin kuten juuri mallasjuomiin. Tämä taas on näkynyt siinä, että naapurista rahdataan yhä enemmän olutta ja lonkeroita. Panimoliiton mukaan esimerkiksi Suomessa kulutetusta nelosoluesta valtaosa haetaan muualta.

Valtiolta jää matkustajatuonnin takia jopa satojen miljoonien verotulot saamatta, Ussa väittää Kova talous -haastattelussa. Panimoliitto esittääkin olutveron puolittamista, mutta asteittain.

Alkoholiverolain tulossa olevaa kokonaisuudistusta Ussa pitää lähinnä osaratkaisuna. Tuonti kyllä vähenee jonkin verran, mutta ongelmana on se, että uudistus ei koske olutveroa, joka pitää hinnat korkeana suhteessa esimerkiksi Viroon.

Alkoholilain uudistuksella ei vaikutuksia juomakulttuuriin

Hallituksen esitys Suomen alkoholilain kokonaisuudistuksesta (siirryt toiseen palveluun)on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tämän kevään aikana. Sen mukaan kaupat ja kioskit voisivat myydä A-olutta ja vahvaa siideriä. Myös muun muassa ravintoloiden sääntelyä helpotettaisiin.

Panimoliiton Ussa on kuitenkin varma, että uudistus ei tule muuttamaan suomalaisten hyvään suuntaan kehittynyttä juomakulttuuria, jossa esimerkiksi nuorten alkoholinkulutus on laskenut trendinomaisesti jo vuosia.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus (siirryt toiseen palveluun)pysyi viime vuonna samalla tasolla kuin edellisvuonna. Sen sijaan suomalaisten matkustajatuonti kasvoi selvästi. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholin matkustajatuonti kasvoi viime vuonna viisi prosenttia, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastoista.