Pieni Pertunmaa riemuitsee omasta ministeristä – "Täällä Jari saa olla yksi meistä"

Tuore maa- ja metsätalousministeri on 1 800 asukkaan eteläsavolaiskunnan valtuuston puheenjohtaja ja tunnetun näytelmäkerhon puheenjohtaja sekä vakionäyttelijä.

politiikka
Jari Leppä esiintyi kesällä 2012 kenraalin roolissa Vääpeli Körmy-näytelmässä.
Jari Leppä esiintyi kesällä 2012 Vääpeli Körmynä.Koirakiven Nuorisoseura

Jari Leppä on taustaltaan maanviljelijä, joka on istunut eduskunnassa vuodesta 1999 lähtien. Lepän tila kuitenkin tuottaa maitoa omin ja vieraiden työntekijöiden voimin, vaikka isäntä käy viikot Helsingissä töissä.

– Kyllä Jarin tausta näkyy, hän osaa maatalon isäntänä korjata koneita. Kerran olimme menossa Hartolaan esiintymään, kun auto hajosi kesken matkan. Jari kätevänä miehenä korjasi vian, olisiko se olllut vesipumppu, ja ehdimme paikalle ajoissa, Koirakiven nuorisoseuran näytelmäryhmän ohjaaja Auli Eskola muistelee.

Eskola on ohjannut aktiivisen Koirakiven kylän ryhmää kymmeniä vuosia. Jari Leppä on kuulunut ryhmän keulakuviin sekä puheenjohtajana että estraadilla yhtä kauan.

– Vain yhtenä kesänä hän ilmoitti, ettei ehdi mukaan. Sitten hän oli kuitenkin paikalla kaikissa esityksissä. Nimesimme hänet näyttämöisännäksi, Eskola muistelee.

Lepälle on kirjoitettu rooli myös tulevalle kesälle. Hän on useita kertoja näyttämöllä piipahtavassa sivuroolissa näytelmässä, joka kertoo laulaja Laila Kinnusen elämästä. Esityksiä on heinäkuussa 14.

– Ehkä Jarille pitää kirjoittaa kaksoisrooli siltä varalta, että tulee ministerikiireitä, Eskola arvioi torstaiaamuisen nimityksen jälkeen.

"Paras puheenjohtaja meille"

Jari Leppä on toiminut pitkään myös Pertunmaan kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Tämän kevään vaaleissa Leppä oli selvä ääniharava keräämällä kymmenisen prosenttia vajaasta tuhannesta pertunmaalaisäänestä.

– Suomi saa tosi hyvän ministerin, jolla on kokemusta. Varmasti mies paikallaan, Pertunmaan valtuuston varapuheenjohtaja Jarmo Parkkinen (ps.) sanoo.

Leppä saa tunnustusta myös kilpailevan puolueen leiristä.

– Jari on ollut paras siihen tehtävään. Sen parempaa puheenjohtajaa ei ole. Meillä on niin hyvät suhteet puolueiden kesken, ettei sillä ole merkitystä mistä puolueesta tulee, Jarmo Parkkinen muotoilee.

Auli Eskolan mukaan Jari Leppä on vuosien myötä selvästi jalostunut harrastajanäyttelijänä.

– Aiemmin hän ehkä toimi enemmän niin kuin itse parhaaksi näki. Nyt hän ehkä kuuntelee enemmän mitä muut, kuten ohjaaja haluaa. Ehkä perhe ja tytär ovat tuoneet rentoutta Jariin, Eskola pohtii.

– Mutta täällä ryhmässä Jari on Jari, joka saa olla ihan oma itsensä, yksi meistä.

Jari Leppä
Jari Leppä.Yle / Juho Liukkonen