1. yle.fi
  2. Uutiset

Vakuutusyhtiö: Oudosti alkaneen palon tutkinta paljasti riskin liesituulettimissa

Tukesin ylitarkastaja suosittelee kutsumaan sähkömiehen paikalle, jos liesituulettimien liukukytkin tuntuu löysältä.

liesituulettimet
Kuvakaappaus If.fi -nettisivuilta videosta, joka käsittelee liesituuletinpaloa.
Kuvakaappaus If.fi -nettisivuilta videosta, joka käsittelee liesituuletinpaloa. If.fi

Moni liesipaloksi luultu tulipalo on todellisuudessa voinut saada alkunsa liesituulettimesta, kertoo vakuutusyhtiö If (siirryt toiseen palveluun). Riskin kerrotaan piilevän liesituulettimen mekaanisessa liukukytkimessä.

Ifin mukaan liukukytkintä ei yleensä ole suojattu tai koteloitu tarpeeksi hyvin, minkä vuoksi liedeltä tulevat rasvaiset ja suolaiset höyryt voivat vahingoittaa kytkintä. Kytkimeen saattaa kertyä rasvaa ja likaa, mikä voi johtaa tekniseen vikaan. Vioittunut kytkin alkaa pahimmillaan kipinöidä.

– Kipinöinti voi sytyttää likaantuneessa kytkimessä olevan rasvan palamaan ja palava rasva sytyttää sitten edelleen tuulettimen muoviosat, kuvaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela tiedotteessa.

Kuvakaappaus If.fi -nettisivuilta videosta, joka käsittelee liesituuletinpaloa.
Kuvakaappaus If.fi -nettisivuilta videosta, joka käsittelee liesituuletinpaloa. If.fi

Ylitarkastaja: Liukukytkimen tulipaloriski mahdollinen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ylitarkastajan Jukka Lepistön mukaan on mahdollista, että liesituulettimen mekaanisesta liukukytkimestä syttyy tulipalo Ifin kuvailemalla tavalla.

– Se, miten se näkyy tilastoissa ja mikä osuus liesipaloiksi merkatuista palonaluista on lähtenyt tällaisesta kytkimestä, niin siihen en voi sanoa mitään, sanoo Lepistö.

Hän käyttää työssään pelastustoimen Pronto-tietokantaa (siirryt toiseen palveluun), eikä hänen tiedossaan ole, että tällaisia tapauksia olisi siihen suoraan kirjattu.

Soita sähkömiehelle, jos kytkin löystyy

Ifin mukaan riski liukukytkimessä huomattiin oudosti alkaneen rivitalopalon tutkinnassa. Asunnossa liesituuletin oli mennyt itsestään päälle, kun asukas oli keittänyt teevettä.

– Jos kytkin tuntuu löystyneeltä, kipinöi tai käytön yhteydessä kuuluu omituista ääntä, niin sähköalan ammattilainen voisi laitteen tarkastaa, vinkkaa Tukesin Lepistö.

Ifin mukaan liesituulettimen kytkimiä ei voi huoltaa tai korjata, joten jos tuulettimen toiminnassa on jotakin eriskummallista, se pitää vaihtaa uuteen.

Kaikista Suomessa tilastoiduista kodin tulipaloista noin kolmannes saa alkunsa ruuanlaitosta, kuten päälle unohtuneesta liedestä.

Lue seuraavaksi