Pelaatko kimppalottoa? Kirjallinen sopimus kannattaa tehdä aina – se voi näyttää vaikka tältä

Muussa tapauksessa iso osa voitosta voi huveta lahjaveroon.

rahapelit
Eurojackpot-, Lotto- ja Viking Lotto -pelikuponkeja.
Verottaja vaatii kirjallista näyttöä myös lottoporukoilta.Matias Väänänen / Yle

Kuvittele tilanne. Laitatte työporukalla yhteisen lottokupongin vetämään, aivan kuten olette tehneet vuosikaudet. Yhtenä kauniina päivänä kohdalle sattuukin päävoitto, joka on miljoonia. Lottoporukallanne ei ole kuitenkaan sopimusta, jolla pelikimppa todistetaan verottajalle. Tällöin lahjaverot kahmaisevat potista aimo siivun.

Jotta edellä mainitulta kauhukuvalta vältytään, on syytä tehdä peliporukan välinen sopimus – kirjallisena. Siinä porukan jäsenet suostuvat, että mahdollinen voitto maksetaan vetäjälle, joka vastaavasti huolehtii voitto-osuuksien jakamisesta muille.

Myös Veikkaus edellyttää porukkasopimusta, sillä se antaa verotustodistuksen porukan jäsenille vain sitä vastaan. Kopio pelitositteesta ei riitä todisteeksi osuudesta porukkapeliin, Veikkauksesta kerrotaan.

Veikkaus porukkasopimus
Kuvakaappaus Veikkauksen luonnostelemasta porukkasopimuksesta. Myös muunlainen kirjallinen asiakirja kelpaa.Veikkaus

Sopimuksesta tulee ilmetä muun muassa porukan vetäjä, sopimuksen päivämäärä ja porukkaan osallistuvien pelaajien nimet sekä syntymäajat. Sopimuskumppanit sitoutuvat jakamaan mahdollisen voiton keskenään kunkin sijoittaman rahapanoksen mukaan.

Sopimus on mahdollista tehdä vapaamuotoisesti, mutta olemassa on myös Veikkauksen erityisiä porukkasopimuskaavakkeita (siirryt toiseen palveluun).

Sopimus oltava ennen arvontaa

Verohallinnosta kerrotaan, että porukkasopimus tai sopimus voitonjaosta täytyy olla tehtynä jo ennen arvontaa. Mikäli sopimus tehdään vasta arvonnan jälkeen, mutta päivätään totuudenvastaisesti päivämäärällä ennen arvontaa, kyseessä voi olla asiakirjaväärennös.

Verohallinnon asiantuntijan mukaan kyse on aina tapauskohtaisesta arvioinnista. Verohallinnon pitää myös aina perustella ne syyt, miksi sopimuksen olemassaoloon ennen arvontaa ei uskota.

Verohallinnon antamien tietojen mukaan 10 000 000 euron voitosta lahjaverot jakautuisivat veroluokkien mukaan seuraavasti. Lapsi kuuluu ensimmäiseen veroluokkaan, joten lahjaveron määrä olisi jälkikasvulle 1 672 100 euroa.

Kaveri ja kaukainen sukulainen kuuluvat puolestaan toiseen veroluokkaan, joten heidän pitäisi maksaa 10 000 000 euron lahjoituksesta lahjaveroa 3 271 450 euroa.

Viime perjantaina arvottiin Suomen kaikkien aikojen Eurojackpot-voitto. Arvonnassa kolmen hengen porukka voitti 87 miljoonaa euroa, eli jokainen sai noin 29 miljoonaa. Heillä oli tehtynä porukkasopimus, kertoo Veikkaus.