Parin viikon päästä peltotöihin – "Ei se kauhean kauas keskiarvosta heitä"

Kylmä kevät on viivästyttänyt peltotöihin pääsyä. Lumi, routa ja märkyys estänevät kylvötöihin pääsyn vielä pari viikkoa.

maanviljely
Routa ja lumi estävät vielä tehokkaasti peltotöiden aloittamista Etelä-Pohjanmaalla. Pro Agria Etelä-Pohjanmaan erityisasiantuntija Pekka Tuomisto mittailee sulaa maata Ylistaron Pelmaalla.
Routa ja lumi estävät vielä tehokkaasti peltotöiden aloittamista Etelä-Pohjanmaalla. Pro Agria Etelä-Pohjanmaan erityisasiantuntija Pekka Tuomisto mittailee sulaa maata Ylistaron Pelmaalla.Anne Elhaimer / Yle

Kylmyys, märkyys ja viime päivien lumisateet ovat tehokkaasti viivästyttäneet kylvöjen alkamista. Peltotöihin ei voi vieläkään kiirehtiä, sillä routaa on pohjalaispelloilla vielä vähintään parikymmentä senttiä.

Pro Agria Etelä-Pohjanmaan kasvinsuojeluasiantuntija Pekka Tuomisto arvioi, että peltotöihin päästäisiin tänä keväänä aikaisintaan toukokuun kymmenennen päivän tienoilla. Aikaa siihen on pari viikkoa.

Arvio ei poikkea juurikaan keskimääräisistä keväistä, jolloin kiireisimmät peltotyöajat sijoittuvat äitienpäivän molemmin puolin.

– Tällaista on ollut ennenkin. Ei se kauhean kauas keskiarvosta heitä, Tuomisto vakuuttaa.

– Joki on auki, ojat ovat auki ja lumi sulaa myös pinnasta.

Märkää ei kannata polkea

Toistaiseksi lannanlevitystä ei Etelä-Pohjanmaalla ole ehditty aloittaa. Levityksen estävät jo EU:n tukiehdot, joiden mukaan routaiselle, märälle tai lumiselle pellolle ei saa lantaa laittaa.

Märille pelloille ei edes voi painavilla koneilla lähteä.

– Maan rakenteelle on huono, jos sinne mennään märkänä polkemaan, ja siitä voi olla pidemmälle johtavat seuraukset.

Pintarouta kohteli kaltoin öljykasveja

Talven ja kevään säät ovat olleet julmia kasvustoille. Eniten huolta herättää öljykasvien selviäminen.

– Tuohan oli paha, kun ennen ja jälkeen pääsiäisen oli yöpakkasia, ja lunta ei ollut. Ja oli sitä ahavaa tuulta. Rouste nostatti muun muassa syysöljykasveja ylös, Pekka Tuomisto tietää.

Sen sijaan syysvehnä ja -ruis näyttävät selvinneen sään vaihteluista suhteellisen hyvin. Veden vaivaamilla lohkoilla jäätymisvauriot näkyvät, mutta ovat vielä korjattavissa.

– Kun lumi sulaa, uskon että tilanne korjaantuu ja päästään lannoittamaan, Tuomisto sanoo.