Hyppää sisältöön

Kauppias aikoo täyttää tuhat vappupalloa, vaikka toiminta uhkaa loppua: "Jäin myyntiin koukkuun"

Jukka Rantanen on myynyt perheensä kanssa vappupalloja 30 vuotta. Kaupanteko ei ole enää helppoa, kun yhä useampi ostaa pallot isoista kaupoista.

Jukka Rantanen

Orimattilalainen Jukka Rantanen on myynyt vappupalloja melkein kolmekymmentä vuotta. Toiminta lähti liikkeelle pelkästä innostuksesta kokeilla ilmapallokauppaa.

– Kun palloja jäi varastoon, niin siitä se varmaan alkoi. Sitten jäin vappupallojen myyntiin koukkuun ja toiminta on jatkunut näihin päiviin saakka.

Jos toiminta muuttuu radikaalisti, se on kuoleman homma

Jukka Rantanen

Ilmapalloja myy Rantasen lisäksi vaimo ja lapset. Rantanen liikkuu myymässä palloja myös Lahdessa ja Mäntsälässä. Hän harmittelee sitä, että kauppojen myydessä edullisempia palloja hänen myyntinsä on vähentynyt.

– Pallojen määrä laskee koko ajan kuin lehmän häntä. Jos toiminta muuttuu radikaalisti, se on kuoleman homma, Rantanen sanoo.

"Kiinnostus lisääntynyt"

SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksen valikoimapäällikkö Rauna Junnila kertoo, että kiinnostus vappupalloja kohtaan on lisääntynyt S-ryhmän kaupoissa viime vuosina. Pallot tulevat Euroopasta ja USA:sta. Hinnat ovat 4–15 euroa.

– Olemme tänä vuonna laajentaneet vappupallojen valikoimaa entisestään koskemaan myös suurempaa osaa marketteja ja pienmyymälöitä.

Vappuna ostetaan palloja kaikista eniten

Tukkumyyjä Sirpa Saviluoto

Vappupalloja Hollolassa maahantuovan Charlottan tukkumyyjän Sirpa Saviluodon mukaan vappuna on pallojen myynnissä sesonkipiikki. Hinnoiltaan pallot ovat 5–18 euroa.

– Vappuna ostetaan palloja kaikista eniten. Myös juhliin ostetaan enemmän palloja, kun halutaan panostaa sisustukseen ja teemaan, kuten häihin. Numeropallot ovat suosittuja. Ne saattavat olla jopa metrin korkuisia, Saviluoto kertoo.

Rantasen valikoimiin kuuluu monenlaisia ilmapalloja. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Sata erilaista hahmoa

Kauppias Jukka Rantasen valikoimiin kuuluu kaikennäköisiä vappupalloja niin aikuisille kuin lapsille. Lähes kaikki pallot ovat foliopalloja, ja harva edes kyselee muita. Valikoimissa on tosin joitain muovipalloja.

– Ne ovat värikkäämpiä, Rantanen kertoo.

Rantasen valikoimissa on sata erilaista hahmoa. Vaikutteita perhe hakee palloihin elokuvamaailmasta ja lastensarjoista.

– Frozen-pallot, Pikachu-pallot, prinsessa- ja autopallot ovat kysytyimpiä palloja. Itse tykkään Ryhmä Hausta. Lapset seuraavat alaa ja ovat hyvin selvillä, mikä on nyt in.

Ei pallon täyttöön hirveän kauan mene

Jukka Rantanen

Pokémon-vappupallot ovat suosittuja myös S-ryhmän kaupoissa. Lisäksi valikoimiin kuuluu tavallisia pyöreitä palloja, isompia hahmoja sekä käveleviä palloja, kuten kissoja ja koiria. Nuoret suosivat puolestaan emoji-palloja.

– Näiden lisäksi on saatavilla minitikkupalloja, joissa on pieni pallo tikun päässä, valikoimapäällikkö Rauna Junnila sanoo.

Vappupallokauppias Jukka Rantasella ei vapaata ole, sillä hän aikoo täyttää tulevana vappuna yhteensä tuhat palloa. Niitä hän täyttää pikkuhiljaa.

– Ei pallon täyttöön hirveän kauan mene, Rantanen tietää.

.
.