Hyppää sisältöön

Altistaako kevään valo rakkaudelle – tai syrjähypyille?

Keväällä meistä tulee sosiaalisesti aktiivisempia, liikumme enemmän ulkona ja kulkeudumme paikkoihin, joissa voi tavata muita ihmisiä.

Kuva: Sergey Barkalov / AOP

Kevättä rinnassa, kuuluu vanha viisaus.  Ja vanhoissa viisauksissa on usein perää, niin tässäkin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan ihmisen käyttäytyminen muuttuu kevään tullen valon lisääntymisen myötä. Osa muutoksista on fysiologisia.

Kevään myötä tulee enemmän valoisia päiviä ja tunteja, ja auringonpaisteeseen tulee enemmän energiaa, Partonen sanoo. Tämä saa mielialan paranemaan, lisää tarmokkuutta ja fyysisen vireyden tunnetta.

Valoisuuden lisääntyminen saa aivojen serotoniini-välittäjäaineen tuotannon taas kunnolla käyntiin. Siihen liittyen empatian tunteet lisääntyvät, vieraat kasvot alkavat viehättää herkemmin. Tämä kaikki petaa sopivaa maaperää rakastumisen tunteen syntymiselle, sanoo Partonen. 

Aivot ovat ihmisen tärkein rakastumiselin, mutta myös sukupuolihormoneissa tapahtuu muutosta. Hieman yllättävästi rakastuneet naiset kaksinkertaistavat testosteronin tuotannon, kun taas miehillä sen tuotanto samanaikaisesti vähenee.

Nämä toisilleen vastakkaiset muutokset altistavat kuitenkin rakastumiselle. Molemmista tulee hieman lauhkeampia ja vähemmän kriittisiä toisia kohtaan.

Kevät voi altistaa myös flirtille ja syrjähypyille

Timo Partonen. Kuva: Yle

Tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan myös talvella, vuoden pimeimpään aikaan, voi rakastua. Kevät vaan tekee tunteen syntymisen helpommaksi.

Keväällä meistä tulee sosiaalisesti aktiivisempia, liikumme enemmän ulkona ja kulkeudumme paikkoihin, joissa voi tavata muita ihmisiä.

Samaan aikaan empatian myötä toiset ihmiset kiinnostavat enemmän ja heihin otetaan helpommin kontaktia. Sekin on eduksi rakastumiselle, Partonen sanoo.

Samoista syistä johtuen myös flirttailu lienee yleisempää keväisin. Jos toinen havaitaan viehättäväksi, häntä lähestytään herkemmin flirtillä tai muuten sanallisesti. Tämä voi johtaa seurustelun alkamiseen, Partonen pohtii.

Eivätkö toisaalta myös syrjähypyt voi yleistyä keväisin?

– Näin voisi olettaa,  mutta en ole nähnyt tutkimusta aiheesta, Partonen sanoo. Hän muistuttaa, että asiaa voi olla myös vaikea selvittää luotettavasti: useimmat eivät ehkä vastaisi rehellisesti.

Serotoniini vaikuttaisi hänen mukaansa mahdollistavan myös syrjähyppyjä, koska muiden seurassa oleminen koetaan helpommaksi ja mukavammaksi.

– Vieraat ihmiset näyttävät viehättävämmiltä ja muiden seurassa tulee hyväonolon tunne. Se voi tietysti altistaa syrjähypyillekin, jos omatunto sallii. Toisaalta elämäntilannekin sallii ja estää näitä tunteita, Partonen sanoo.

.
.