Valkoisessa talossa nokkimisjärjestys muuttui – Katso tästä, ketkä ovat Trumpin hallinnossa voittajat, häviäjät ja yllättäjät

Valtataistelut ovat aina toistuneet Valkoisessa talossa, mutta Trumpin hallinnossa ristivetoa koventavat jyrkät ideologiset ristiriidat.

Donald Trump
trumpi tiimi

Trumpin Valkoista taloa on luonnehdittu kuin perheyritykseksi. Presidentin hallinnossa asemiaan ovatkin vahvistaneet erityisesti perheenjäsenet: vävy Jared Kushner sekä tytär Ivanka Trump.

Trumpin sata ensimmäistä päivää presidenttinä tulevat täyteen lauantaina. Katso tästä, ketkä näyttävät käyttävän Trumpin hallinnossa vahvimmin valtaa - ja keiden osakkeet ovat laskeneet.

jared kushner

NOUSUSSA:

Joka paikan Jared

Valkoisen talon kiireisin mies näyttää olevan Trumpin poliittinen neuvonantaja Jared Kushner. Hänen tehtävänsä ja vastuunsa ovat sadassa päivässä kasvaneet kasvamistaan. Kushneria on luonnehdittu jo Trumpin ”kaikkien asioiden ministeriksi”.

Trump uskoi heti alussa kiinteistöbisneksessä vaikuttavan vävynsä tehtäväksi rauhan Israelin ja palestiinalaisten kesken. Diplomatiakokemusta Kushnerilla ei ole, mutta hän on juutalainen ja hänen isovanhempansa ovat holokaustista selvinneitä.

Sittemmin Kushnerin tehtäväkenttä on laajentunut Yhdysvaltain julkishallinnon tehostamiseen, opiaattiriippuvuusongelman ratkaisemiseen sekä 1 000 miljardin infrastruktuurihankeen suunnittelemiseen. Lisäksi Kushner on tiettävästi tärkein ja ensisijainen yhteys Valkoiseen taloon yli parillekymmenelle valtiolle, joukossa rajanaapurit Meksiko ja Kanada.

Vaikutelma varjoulkoministeristä vahvistui entisestään muutama viikko sitten, kun Kushner matkusti Irakiin tutustumaan tarkemmin Isisin vastaisen operaatioon.

ivanka trump

Ivanka-tytär virallisti neuvonantaja-asemansa

Ivanka Trumpin asema presidentinhallinnossa oli pitkään arvuuttelun aihe. Jättäytyisikö Trumpin kampanjassa vahvasti mukana ollut tytär Valkoisen talon ulkopuolelle? Ei jättäytynyt.

Se on tullut selväksi muun muassa virallisten vierailujen aikaan, kun Ivanka istui sekä Kanadan pääministerin Justin Trudeaun että Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vieressä heidän vieraillessaan Valkoisessa talossa.

Maaliskuun lopussa Trumpin hallinto ilmoitti, että tyttärestä tulee virallisesti presidentin neuvonantaja. Ivanka sai paitsi työhuoneen Valkoisen talon länsisiivestä West Wingistä myös pääsyn turvaluokiteltuihin asiakirjoihin.

Ivankan tehtävänkuvaa ei ole tarkemmin määritelty. Hän itse on sanonut antavansa isälleen jatkossakin suoria ja avoimia neuvoja, kuten on tehnyt koko ikänsä.

Miehensä tapaan myös Ivankalle presidentin työhuoneen ovi on aina auki, ja pääsy presidentin luo on taattu. Pariskuntaa onkin jo luonnehdittu Valkoisen talon voimakaksikoksi, josta on Yhdysvalloissa väännetty yhdysnimi ”Javanka”.

Kumpaakin heistä pidetään itärannikon liberaaleina. Heidän vaikutusvaltansa kasvu on herättänyt huolta konservatiivisimmissa republikaaneissa.

Ivanka Trumpin omien liiketoimien yhteensovittaminen presidentin neuvonantajan tehtävään saattaa tuottaa vaikeuksia. Valkoisen talon viranhaltijat eivät saisi käyttää asemaansa hyväksi taloudellisen edun saamiseksi.

Ivanka Trumpin vaatebisnes sopi kuitenkin laajenemisesta Kiinan markkinoille samaan aikaan, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Yhdysvalloissa. Toukokuussa julkaistavan toisen kirjansa mainoskiertueen Ivanka perui mahdollisten eettisten ongelmien vuoksi. Kirjan tuotot hän on sanonut antavansa hyväntekeväisyyteen.

james mattis mcmaster

Tasapainottava kenraalikaksikko: Mattis ja McMaster

Valkoisen talon turvallisuuspoliittiseksi tehonyrkiksi on muotoutumassa kenraalikaksikko, puolustusministeri James Mattis ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H.R. McMaster. Molempia pidetään Yhdysvaltain asevoimien johtavina ajattelijoina.

Sekä Mattis että McMaster ovat ansioituneet Yhdysvaltain asevoimissa pitkällä urallaan ja ovat Trumpin hallinnon kiistatta sotilaspoliittisesti kokeneimmat henkilöt. Mattis on tosin jo eläköitynyt merijalkaväen kenraali.

Sekä Mattisia että McMasteria pidetään perinteisen Yhdysvaltain sotilaallisen voimankäytön ja -näytön kannattajina. Tämä haukkamainen ajattelu näkyi Valkoisen talon päätöksessä ampua risteilyohjuksia Syyriaan sen jälkeen, kun Syyriassa oli tehty tuhoisa isku kemiallisin asein.

Heitä molempia luonnehditaan suorapuheisiksi ihmisiksi, joille ei tuota ongelmaa ilmaista eriäviä näkemyksiään. Esimerkiksi Venäjään molemmat suhtautuvat Trumpia tiukemmin.

Lisäksi Mattis on tehnyt selväksi, että toisin kuin Trump hän ei katso kidutuksen olevan tehokas tiedonhankintakeino. Trump sanoi luottavansa asiassa puolustusministerinsä arvioon.

McMaster puolestaan käytti vaikutusvaltaansa palauttamalla kansallisen turvallisuusneuvoston jäseniksi yleisesikunnan komentajan ja kansallisen tiedustelupalvelun johtajan, jotka joutuivat astumaan sivuun Trumpin hallinnon ensi päivinä.

McMasterin edeltäjä, sittemmin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan paikalta eronnut Michael Flynn oli aikaisemmin raivannut Trumpin päästrategille Steve Bannonille neuvostoon paikan juuri sotilas- ja tiedustelujohdon kustannuksella.

Sekä McMaster että Mattis ovat osoittaneet antavansa arvoa liittolaisuussuhteille ja Natolle. Yhdysvaltalaismediassa heille on soviteltu jo Trumpin hallinnossa tasapainottavaa ja tarvittaessa liittolaisia rauhoittavaa roolia.

LASKUSSA:

steve bannon

Vallasta syösty ”Presidentti Bannon”?

Trumpin päästrategia Steve Bannonia kutsuttiin Trumpin virkakauden alkuviikkoina jopa presidentti Bannoniksi. Niin paljon valtaa näytti äärikansallismielisen Breitbart-uutissivuston entisellä vetäjällä Trumpin politiikkaan olevan. Esimerkiksi seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaiselle määrätyn maahantulokiellon on katsottu olevan suoraan Bannonin kynästä.

Trump nosti Bannonin myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvostoon. Bannonin siirto presidenttiä turvallisuuskysymyksissä neuvovaan tärkeimpään elimeen tapahtui syrjäyttämällä sotilas- ja tiedusteluasiantuntijoita.

Bannonin kummastusta herättänyt jäsenyys turvallisuusneuvostossa kesti lopulta vain alle kolme kuukautta, kun neuvosto palautui takaisin perinteiseen kokoonpanoon.

Bannon itse on vähätellyt siirron merkitystä, mutta Yhdysvalloissa sitä on pidetty merkkinä Bannonin vaikutusvallan vähenemisestä. Näin siitä huolimatta, että hän voi yhä osallistua kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksiin kutsuttuna.

Useamman yhdysvaltalaistiedotusvälineen mukaan Trumpin Valkoisessa talossa olisi menossa taisto vaikutusvallasta Jared Kushnerin ja Bannonin kesken.

The Atlantic -lehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun)Valkoisen talon lähteen mukaan “Kushner ja Bannon ovat politiikassa eri mieltä kaikesta”. Lehden mukaan kyse ei ole pelkästä kahden henkilön valtataistelusta vaan koko Trumpin politiikan suunnasta: jatkuuko populistinen ja kansallismielinen linja vai maltillistuuko se lähemmäs valtavirran republikaaneja?

kellyanne conway

"Vaihtoehtoisten faktojen" Kellyanne Conway

Laskussa vaikuttaa olevan myös Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn tähti. Hän esiintyi Trumpin virkakauden alkuviikkoina tiuhaan julkisuudessa mutta ei enää.

Conwayn suusta kuultiin ”vaihtoehtoiset faktat” selityksenä Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin väitteeseen, että Trumpin virkaanastujaisiin osallistui enemmän yleisöä kuin virkaanastujaisiin koskaan aiemmin.

Conwayn syöksykierre lienee kiihtynyt, kun hän mainosti suorassa Fox-kanavan tv-haastattelussa Ivanka Trumpin vaatemallistoa. Hän patisti ihmisiä ostamaan Ivankan tuotteita sen jälkeen, kun tavarataloketju Nordstrom oli vetänyt ne huonon myynnin takia pois valikoimastaan.

Conwayn räikeä mainospuhe poiki useita tutkintapyyntöjä sen selvittämiseksi, käyttikö Conway virka-asemaansa väärin tuttaviaan hyödyttävästi.

Conway näytti puhuneen ohi suunsa myös Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin asemasta. Conway vakuutti Flynnin nauttivan presidentin täyttä luottamusta, mutta ei kulunut vuorokauttakaan, kun presidentti viesti toisin, ja Flynn erosi.

Vanity Fair -lehti huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että julkisten esiintymisten ohella Conwayltä on ilmeisesti viety myös politiikan vastuualueita. Hänen tärkeimpinä pitämistään teemoista kuten opiaattiriippuvuusongelman sekä veteraanien asioiden huolehtimisesta vastaa nyt Jared Kushner.

Venäjä-suhteiden kaatama Michael Flynn

Kenties kaikkien aikojen lyhimmän uran Yhdysvaltain presidentinhallinnossa teki Trumpin ensimmäinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn. Hän erosi tehtävästään oltuaan virassa alle kuukauden.

Flynnin kohtaloksi koituivat suhteet Venäjään, ja erityisesti niiden laadusta valehtelu varapresidentti Mike Pencelle. Flynn oli keskustellut useita kertoja Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa ennen Trumpin virkaanastujaisia.

Vaikka Flynn on ulkona Valkoisesta talosta, hän voi vielä aiheuttaa päänvaivaa maan johdossa.

Eronsa jälkeen Flynn on ilmoittanut haluavansa syytesuojan, jos häntä halutaan kuulla Trumpin hallinnon Venäjä-yhteyksien tutkinnan yhteydessä. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, kuinka raskauttavaa sanottavaa Flynnillä Trumpin hallinnon Venäjä-yhteyksistä saattaa olla.

YLLÄTTÄJÄT:

rex tillerson, nikki halye

Ulkosuhteiden jokerikortti: YK-lähettiläs kuin ulkoministeri

Ulkoministeri on perinteisesti yksi Yhdysvaltain presidentin hallinnon näkyvimpiä henkilöitä. Trumpin ulkoministeri Rex Tillerson sen sijaan on jäänyt virkakauden ensi kuukausina hyvin näkymättömäksi.

Tiedotustilaisuuksia ei ole juuri pidetty, eikä toimittajia yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ole päästetty mukaan samaan lentokoneeseen Tillersonin ulkomaanmatkoilla.

Ero on melkoinen verrattuna hyvin näkyviin edeltäjiin Condoleezza Riceen, Hillary Clintoniin ja John Kerryyn.

Independent Journal Review -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Tillerson myönsi suoraan, ettei halunnut koko ulkoministerin tehtävää, mutta päätti ottaa tehtävän vastaan vaimonsa patistelun jälkeen.

Samaan aikaan kun Tillerson on pysytellyt taka-alalla, on YK-lähettiläs Nikki Haley noussut täyttämään ulkopolitiikan tyhjää tilaa. Etelä-Carolinan entinen kuvernööri on ottanut edeltäjiään selvästi näkyvämmän roolin eikä ole ujostellut ulkopoliittista kokemattomuuttaan.

Wall Street Journalin haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan Haley näyttää pitävän itseään tasavertaisena ulkoministeri Tillersonin kanssa, ei hänen alaisenaan.

Haley oli ensimmäinen Trumpin hallinnon jäsen, joka varoitti Syyriassa tehdyn kemiallisen iskun jälkeen, että Yhdysvallat toimii tarvittaessa vaikka yksin, jos YK ei siihen pysty. Samana päivänä Haley nimitettiin Yhdysvaltain turvallisuuskysymysten ykkösnyrkin, kansallisen turvallisuusneuvoston jäseneksi.

YK-lähettilään tekemisiä ja sanomisia on diplomaattilähteiden mukaan seurattu tarkasti, kun Valkoisesta talosta ulos tulleet ulkopoliittiset linjaukset tai Trumpin twiitit ovat herättäneet kysymyksiä.

Paikoin Haley on vaikuttanut ulostuloissaan esimiestään tiukemmalta. Haley on arvostellut suorasukaisesti Venäjää Syyrian ja Ukrainan tilanteesta. Haley on myös vaatinut Israelia lopettamaan siirtokuntien laajentamisen.

YK:hon tullessaan hän suorasukaiseen tyyliinsä luonnehti itseään ”kaupungin uudeksi sheriffiksi”. Räväkkää Trumpia tiettävästi miellyttää tämä Haleyn diplomaattista ilmaisua kovempi puhetyyli.