Euroviisu-uhittelu jatkuu: viisuista blokattu venäläinen esiintyy Krimillä kilpailun aloituspäivänä

Esiintymisessä on tuhti provokaation maku, sillä samaan aikaan Venäjä juhlii mahtipontisesti voitonpäivää toisen maailmansodan saavutusten kunniaksi.

Eurovision laulukilpailu 2017
Julia Samoilova
Samoilova on arvostellut Ukrainan antamaa maahantulokieltoa, ja kertoo yrittävänsä viisuedustajaksi myös ensi vuonna.Kirill Kudryavtsev / Lehtikuva

Ukrainan ja Venäjän kireät välit leimaavat Euroviisuja jo toista vuotta. Viimeisin käänne asiassa on se, että kisoista pudotettu venäläistähti esiintyy Krimillä samaan aikaan, toukokuun yhdeksäs päivä, kun Kiovassa on Euroviisujen ensimmäinen semifinaali. Asiasta kertoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Oman mausteensa asiaan tuo se, että samana päivänä Venäjä juhlii vuosittain voitonpäivää. Kyseessä on yksi Venäjän tärkeimmistä kansallisista juhlapäivistä. Tuolloin muistellaan suureellisesti hetkeä, jolloin Natsi-Saksa allekirjoitti antautumissopimuksen Neuvostoliiton edustajille.

Euroviisuihin liittyvä sapelinkalistelu sai alkunsa, kun Venäjä valitsi Euroviisuedustajakseen Julia Samoilovan. Ukrainan mielestä valinta oli tietoista uhittelua, sillä Venäjällä tiedettiin, että Krimillä esiintynyt Samoilova ei saisi matkustuslupaa Kiovan kisoihin. Ukrainan lain mukaan miehitetylle Krimille matkustaminen ilman Ukrainan hallituksen lupaa estää maahantulon kolmeksi vuodeksi.

Sovulle ei löytynyt sijaa

Kilpalilun järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU ehdotti, että Venäjä lähettäisi Euroviisuihin Samoilovan sijasta jonkun toisen edustajan, tai osallistuisi laulukilpailuun satelliitin välityksellä. Kun sen paremmin Venäjä kuin Ukraina eivät kääntäneet kiistassa päätään, jättäytyi Venäjä kokonaan pois tämän vuoden Euroviisuista. EBUn nuhteet ukrainalaisviranomaisille ja muut vetoomukset asian ratkomiseksi kaikuivat kuuroille korville.

Jo maaliskuussa Venäjällä väläyteltiin Euroviisujen boikotointia "Ukrainan räikeän venäläisvastaisen politiikan" takia.

Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti aiheutti jo viime vuoden Euroviisuissa harmaita hiuksia viisuorganisaatiolle. Voiton vieneen ukrainalaisen Jamalan kappale 1944 käsitteli sitä, miten Stalin pakkosiirrätti tataarit Mustaltamereltä Keski-Aasiaan. Ukrainalaisten mukaan laulu oli allergoria tavalle, jolla Venäjä suhtautuu nykyisin Ukrainaan. Laulu sallittiin, vaikka Euroviisujen säännöt kieltävät poliittisen sisällön edustuskappaleissa.

Ukraina koetteli samaa sääntöä jo 2005 Oranssia vallankumousta käsittelevällä laululla, mutta taipui tuolloin muuttamaan sanoitusta.

Euroviisuorganisaatio on paheksunut kansoja yhdistämään tarkoitetun laulukilpailun politisoitumista. Kansojen väliset ystävyydet ja kahakat ovat kuitenkin heijastuneet Euroviisuihin kautta niiden historian.