1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Radioheadin Tel Avivin -keikka nosti myrskyn – Israel on rockbändeille vaikea rasti

Joukko tunnettuja kulttuurivaikuttajia on vedonnut Radiohead-yhtyeeseen, että se peruisi konserttinsa Israelissa. Israel-boikottia verrataan Etelä-Afrikan apartheidin vastaiseen kampanjaan 1980-luvulla.

Thom Yorke Kuva: Gian Ehrenzeller / EPA

Maailmankuulun brittiläisen rock-bändin Radioheadin on määrä esiintyä heinäkuussa Tel Avivin Yarkon-puistossa. Konsertti on osa kiertuetta, joka vierailee muun muassa Tukholman Globenissa.

Keikka Israelissa on kuitenkin aivan jotain muuta kuin viileässä Pohjolassa. 47 pääasiassa kulttuurialan vaikuttajaa vetoaa avoimessa kirjeessä Radioheadiin, että se peruisi Tel Avivin konserttinsa. Allekirjoittajien joukossa ovat elokuvaohjaajat Ken Loach ja Mike Leigh, hiljattain Suomessakin nähdyn Susipalatsi-televisiosarjan ohjaaja Peter Kosminsky, Pink Floydin Roger Waters ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut arkkipiispa Desmond Tutu.

Kirjeessä muistutetaan, että Radiohead aikoo soittaa maassa, joka miehittää palestiinalaisalueita ja sortaa Israelissa asuvia palestiinalaisia. Bändiä myös syytetään kaksinaismoraalista, sillä samalla kun se ei tunnu välittävän Israelin sortotoimista, se vastustaa Kiinan miehitystä Tiibetissä.

Kirje päättyy vetoomukseen, että Radiohead toimisi, kuten useat muusikot toimivat Etelä-Afrikan apartheidin aikaan – kieltäytyivät soittamassa maassa. Little Steven sävelsi tuolloin Sun City -nimisen protestilaulun, josta tehdyllä musiikkivideolla esiintyi 1980-luvun kärkiartisteja, mukana myös meidän Michael Monroe.

SodaStreamin tapaus

Radiohead ei ole ensimmäinen bändi, jonka esiintyminen Israelissa koetaan estää. Viime syksynä 7000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, että konemusiikkiduo Chemical Brothers jättäisi Tel Avivin keikan väliin. Vuonna 2013 R&B-tähti Alicia Keys joutui vastaavanlaisen kampanjan kohteeksi. Tapauksia on useita muitakin.

Kampanjoiden taustalla on usein Artists for Palestine U (siirryt toiseen palveluun)K -järjestö. Yksi järjestön aktiiveista on Pink Floyd-mies Roger Waters, joka on ollut allekirjoittamassa useita vetoomuksia. Mukana ovat myös muun muassa Richard Ashcroft, Jarvis Cocker ja Brian Eno. Kaikkiaan 700 taiteilijaa on ilmoittanut boikotoivansa Israelia.

Brittiläinen järjestö toimii läheisessä yhteistyössä palestiinalaisen Boycott, Divestment, Sanctions (siirryt toiseen palveluun) (BDS) -järjestön kanssa. Radiohead-vetoomuskin oli seurausta siitä, ettei bändi reagoinut palestiinalaisjärjestön vastaavanlaiseen pyyntöön.

BDS:n toiminta on kuitenkin laajempaa. 11 vuotta sitten perustettu järjestö kannattaa kulttuuriboikottien ohella talouspakotteita. Järjestö kertoo kampanjoivansa sellaisia yhtiöitä vastaan, joiden se katsoo tukevan Israelin sortopolitiikkaa.

Laajaa huomiota sai muun muassa SodaStream -yhtiötä vastaan järjestetty boikotti. Israelilainen SodaStream toimi Länsirannalla miehitetyllä alueella. Yhtiön mainoskasvoina oli tunnettu näyttelijä Scarlett Johansson.

Boikotti oli sikäli tuloksekas, että SodaStream siirsi toimintansa Länsirannalta Israelin puolle. Samalla kuitenkin 500 yhtiön palkkaamaa palestiinalaista jäi työttömäksi. (siirryt toiseen palveluun)

Gene Simmons näyttää kieltä boikoteille

SodaStream-tapaus on esimerkki boikotoinnin ongelmallisuudesta. Osa kulttuurialan ihmisistäkin joko vastustaa boikotteja tai ei välitä siihen kannustavien vetoomuksista.

Yksi anti-boikotoijista on pian Suomeen saapuvan Kiss-yhtyeen solisti Gene Simmons. Amerikanjuutalaisen rocktähden mielestä boikotit tulisi suunnata arabidiktaattoreja vastaan.

Saman suuntaisen kommentin on antanut myös Sex Pistols -yhtyeestä tuttu Johnny Rotten. Hänen toinen yhtyeensä PiL esiintyi vuonna 2010 Tel Avivissa, eikä Rotten tuntenut asiasta omantunnon pistosta. Hänen mukaansa paljon pahempi ongelma on se, ettei arabivaltioissa ole demokratiaa.  

Osa taiteiljoista, muun muassa Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling, vastustaa Israel-boikottia, koska uskoo vuoropuheluun. Kirjailija Ian McEwan on puolestaan huomauttanut, ettei voisi oikeastaan matkustaa juuri minnekään, jos hyväksyisi ainoastaan oikeamieliset valtiot.

Lista Israelissa esiintyneistä artisteista on pitkä ja vaikuttava: Elton John, Leonard Cohen, Lady Gaga, Rihanna, Metallica, Justin Bieber, Rolling Stones, Madonna.

Madonnan vuoden 2012 kiertue alkoi Tel Avivista ja diiva nimesi sen "rauhan konsertiksi". Hän lahjoitti 600 lippua sekä israelilais- että palestiinalaisjärjestöille. Osa otti lipun vastaan, osa piti tempausta Israelin sorron valkopesuna.

Radiohead ei ole toistaiseksi kertonut, miten se suhtautuu boikotti-vetoomukseen. Lippuja Tel Avivin konserttiin on yhä tarjolla.