"Vaihtajat voittavat, samoin ne jotka eivät vaihda" – Terveyspalvelujen valinnanvapautta käyttänyt jo yli 1000 tamperelaista

Aikojen huono saatavuus on ollut suurin syy, jolla palvelun vaihtajat perustelevat siirtoa kaupungin terveysasemilta yksityisiin terveystaloihin.

terveyspalvelut
Yle Uutiset Pirkanmaa: Pitkät odotusajat saavat vaihtamaan yksityiselle
Yle Uutiset Pirkanmaa: Pitkät odotusajat saavat vaihtamaan yksityiselle

Tamperelaiset ovat tarttuneet melko hanakasti terveyspalvelujen valinnanvapauteen. Ensimmäisen runsaan kuukauden aikana mahdollisuutta on käyttänyt jo 1160 ihmistä eli viitisen prosenttia kokeilun piirissä olevista.

Suurin osa palvelun vaihtajista on kääntynyt yksityisten terveystalojen puoleen. Mm. Mirja Koskela vaihtoi julkiset terveyspalvelut yksityisiin heti kun se oli mahdollista.

– Kaukajärvellä lääkärien jonot ovat olleet pitkät kauan aikaa ja sitten toiseksi alueen omalääkäri on vaihtunut koko ajan.

Kokeilun piiriin kuuluu lähes 23 000 ihmistä, jotka asuvat Tampereen itäpuolella. Valinnanvapaus koskee muun muassa perusterveydenhuollon lääkärinpalveluja, sairaan- tai terveydenhoitajan ja fysioterapeutin palveluja.

Yksityisistä palveluntarjoajista mukana ovat Dextra Koskiklinikka, Johanneksen Klinikka sekä Mehiläinen. Mehiläisen vastaava lääkäri Atte Vaden tuumii, että valinnanvapaudessa voittajia ovat kaikki. Myös kaupungin omat terveysasemat, joiden jonoja yksityiset asemat lyhentävät.

– Esimerkiksi asiakkaat, jotka ovat pysyneet vaikka Kaukajärven terveysasemalla, ovat tyytyväisempiä palveluun, kun pääsevät nopeammin palveluun. Tässä vaihtajat voittavat, samoin ne, jotka ei vaihda, voittavat loppuviimeksi.