1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Suvi oli kyydissä, kun juna suistettiin tahallaan raiteilta Arizonassa vuonna 1995 – siksi hän tietää, miten nuorille kannattaa puhua terrorismista

Nuori reagoi nopeasti ja tunteella, kuvaa itsekin terroriteon kokenut nuorisotyöntekijä Suvi Eskola.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suvi Eskola muistaa edelleen hyvin, mitä tapahtui keskellä yötä 22 vuotta sitten Arizonassa. Suomalainen au pair -tyttö oli palaamassa ystävänsä luota Phoenixistä ja oli täydessä unessa yöjunassa.

Yhtäkkiä unen läpi kuului rytinää. Eskola oli tuskin hereillä, kun ihmisiä alkoi juosta ohi. Amtrak-junan etuosa oli juuri syöksynyt sabotoiduilta kiskoilta kuivaan joenuomaan. Lähes sata loukkaantui ja yksi menehtyi. Viimeisessä vaunussa matkustanut suomalainen selvisi vahingoittumatta.

Tapahtumat ovat piirtyneet Eskolan mieleen kuin elokuvana. Kännyköitä ei ollut, joten suomalaistyttö kulki pimeässä etsimässä ihmistä, jonka kautta saisi tavoitettua vanhempansa Suomesta. Tuntui kestävän pitkään, ennen kuin helikopterit ja ambulanssit saapuivat syrjäiselle onnettomuuspaikalle.

– Pidin sylissä kahta alle kouluikäistä lasta, joiden äiti oli loukkaantunut pahasti eikä pystynyt liikuttamaan ylävartaloaan. Sain lohtua siitä kun pystyin hoitamaan lapsia. Meidän kielitaitokin oli samalla tasolla, hän muistelee.

Sanon heille, että terrorismia on ollut aina.

Suvi Eskola

"Aikuiset jäävät vellomaan"

Tänä päivänä Eskola on nuorisotyöntekijä Siilinjärven kunnassa. Vuoden 1995 tapahtumat ovat opettaneet hänelle sitä, miten nuoret suhtautuvat terrorismiin.

16-vuotiaana nuorena hän tunsi aluksi voimakasta turvattomuutta ja halusi palata pian vanhempiensa luokse. Mutta parin päivän aikana hän muutti mielensä ja päätti jatkaa au pair -aikaansa. Tällainen nopea tunteen yltyminen ja laantuminen on Eskolan mukaan tavallista nuorille nytkin, kun terrori-iskuja tapahtuu jossakin.

– Nuoret miettivät sitä sen hetken ja heidän pitää saada purkaa tunne. Aikuiset jäävät helpommin vellomaan, hän kiteyttää.

Hän ottaa esimerkin: nuori saattaa hyvin nopeasti ilmaista tukensa terrori-iskun uhreille vaikkapa vaihtamalla profiilikuvansa. Kuva vaihdetaan kuitenkin uuteen taas pian – toisin kuin vaikkapa vanhemmilla, jotka saattavat vieläkin pitää Ranskan lippua Facebook-profiilissaan Pariisin terrori-iskun jäljiltä.

Tunnemaailman kiihkeys voi heijastua myös siihen, että terrori-isku herättää hyvin jyrkkiä aatteita nuoressa. Tässä aikuisen tehtävänä on rauhoittaa ja suojella.

– Nuoren pitää kuitenkin tietää, että ei ole väärin tuntea. Asian voi heittää vaikka vitsiksi, mutta pitää kuitenkin saada puhua, Eskola jatkaa.

Palo Verden tapaus on edelleen mysteeri

Kun Eskola ensimmäisen kerran kuuli, että junaturma oli ehkä ollut terrorismia, hän ei yhdistänyt sitä uskontoon millään tavalla. Hän muistaa pitäneensä sitä tekona, joka oli suunnattu Yhdysvaltain hallitusta – ei häntä itseään tai ketään muutakaan matkustajaa vastaan.

Siilinjärveläisten nuorten puheissa terrorismi yhdistyy usein uskontoon, nuorisotyöntekijä kertoo. Hänen mukaansa osa nuorista pelkää islaminuskoisten turvapaikanhakijoiden tuovan mukanaan myös terrorismin.

– Sanon heille, että terrorismia on ollut aina. Ja että turvapaikanhakijat ovat kokeneet omassa maassaan terrorismia.

Pidin sylissä kahta alle kouluikäistä lasta, joiden äiti oli loukkaantunut pahasti.

Suvi Eskola

Palo Verden junaturma, johon Eskola joutui, on edelleen mysteeri. Joku oli irrottanut raiteet ja sitä ennen ohittanut niiden sähköisen turvajärjestelmän, jotta tuhotyö ei paljastuisi etukäteen.

Onnettomuuspaikan läheltä löytyneistä viesteistä (siirryt toiseen palveluun) on tulkittu, että terroriteko olisi kosto Daavidin oksa -uskonlahkon päämajaan kaksi vuotta aiemmin tehdystä tuhoisasta ratsiasta (siirryt toiseen palveluun). Sen tekijää ei kuitenkaan tiedetä. Vielä vuonna 2015 FBI lupasi 300 000 dollarin palkkion vihjeestä, joka johtaisi syyllisen paljastumiseen.

Eskolaa mysteeri ei ole jäänyt vaivaamaan – eikä se jäänyt vaivaamaan häntä silloinkaan. Hän muistaa olleensa nopeasti valmis siirtymään eteenpäin. Sama optimismi ja luottamus maailmaan suojaavat myös tämän päivän nuoria terrorismin aiheuttamalta ahdistukselta, Eskola uskoo.

– Meillä aikuisilla olisi tässä paljon opittavaa. Jos nuorilla on heti tilaisuus käsitellä tapahtunut, he pystyvät suhtautumaan luottavaisesti tulevaisuuteen eivätkä pelkää aktiivisesti.

Suvi Eskola oli mukana Ylen A-teeman suorassa verkkokeskustelussa, jonka aiheena oli nuoret ja terrorismi.

Illan TV-lähetys alkaa Ylen TV1:llä kello 21:05.

Otsikkoa päivitetty 29.4.