Hyppää sisältöön

Leipomon marenkipaketista löytyi kuollut skorpionin sukulainen: "Lapsiperheessä mikään ei enää yllätä"

Asiantuntija sanoo, ettei pienen pedon löytyminen elintarvikkeesta viittaa leipomon epähygieniaan.

Paketin sisällöstä oli syöty jo puolet, kun pohjalta paljastui pieni kirjaskorpioni. Kuva: Mikko Vuorenheimo

Porin Söörmarkussa asuvan Mikko Vuorenheimon kakunleivontahetki sai ikimuistoisen käänteen.

– Olimme saaneet anopilta tuliaisiksi marenkeja, ja ajattelimme laittaa osan niistä syntymäpäiväkakun päälle koristeeksi. Osa marengeista herkuteltiin suoraan paketista.

Kun paketin sisällöstä oli jo syöty puolet, paljastui paketista kutsumaton vieras. Pohjalla makasi pieni, puolen sentin mittainen skorpionin näköinen otus.

Kuusilapsisen perheen isä sanoo, että perhe-elämä on itsessään koulinut kohtaamaan kaikenlaista, eikä kuollut skorpioni marenkipakkauksessa enää juurikaan yllättänyt.

– Kyllähän se tietysti oli sellainen hämmästys, mutta isossa lapsiperheessä mikään ei enää yllätä. Mitään paniikkia ei tietenkään kenellekään syntynyt.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Anders Albrecht sanoo kuvan nähtyään, että kyseessä on valeskorpioneihin kuuluva kirjaskorpioni. Se kuuluu skorpionien sukuun, mutta ei ole kuitenkaan skorpioni.

– Suomessa niitä on 18 luonnossa esiintyvää lajia. Se on pieni peto, jota tavataan useimmiten ihmisasumuksista, tavallisimmin vanhemmista rakennuksista, sanoo intendentti Albrecht.

Skorpioni elintarvikkeessa on yksittäistapaus

Evirasta kerrotaan, että elintarvikkeista löytyy vierasesineitä harvoin, ja kirjaskorpioneja eteen tulee todella harvoin.

Vuorenheimon perhe tutki skorpionia pitkään. Erityisesti lapset olivat löydöstä kiinnostuneita.

– Eihän tällainen nyt ihan tavallista meille ole, vaikka pienen googlettelun jälkeen huomasin, että kyllähän näitä nyt silloin tällöin aina löytyy, sanoo Vuorenheimo.

Löytö ei yllätä minua.

Anders Albrecht

Myös intendentti Anders Albrecht Luonnontieteellisestä museosta sanoo, että kirjaskorpionin löytyminen marenkipakkauksesta on selitettävissä lajin luontaisella käytöksellä.

– Löytö ei yllätä minua. Kirjaskorpioni on yöaktiivinen laji. Se hakeutuu päiväksi piiloon pieniin paikkoihin kuten rakoihin tai kaappeihin, sanoo Albrecht.

Hän sanoo, ettei löytö myöskään viittaa leipomon epähygieniaan.

– Otus on täysin vaaraton ihmiselle, hän sanoo.

Korvaavastakaan tuotteesta ei ollut kahvipöydän koristeeksi

Evirasta kerrotaan, että kuluttajan on paras ottaa yhteyttä ensisijaisesti oman kunnan elintarvikevalvontaan, jos elintarvikkeista löytyy sinne kuulumattomia asioita.

Kirjaskorpionin löydyttyä loput marengit jäivät paketista syömättä. Mikko Vuorenheimo laittoi palautetta leipomolle.

Korvaavan paketin sisältö oli ihan tuusannuuskana.

Mikko Vuorenheimo

– Sieltä pahoiteltiin tapahtunutta hirveästi. Pitkän välimatkan takia korvaava tuote laitettiin postissa tulemaan.

Vuorenheimo sai paluupostissa korvaavan tuotteen, mutta siitäkään ei ollut kahvipöydän koristeeksi.

– Sieltähän se lopulta tuli, mutta korvaavan paketin sisältö oli ihan tuusannuuskana. Pitäisi varmaan nyt reklamoida postia, sanoo Mikko Vuorenheimo.