Pankeilla menee nyt hämmentävän lujaa – taviksistakin tehdään sijoittajia

Nordean varainhoito on jo suurempaa kuin luotonanto. OP taas kerää uusia palkkiotuottoja muun muassa autonvuokrauksesta ja uudenlaisista sijoituskohteista.

Euroalueen pankit
Nordea op logot
AOP

Pankit tahkoavat nyt rahaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Tässä esimerkkejä pankkien osavuosikatsauksista tänään torstaina:

Nordean liikevoitto parani kymmenen prosenttia 1,1 miljardiin euroon tammi–maaliskuussa verrattuna viime vuoden alkuun.

OP:n pankkitoiminnan tulos parani viidenneksen.

Saksalaisen Deutsche Bankin tuotot kaksinkertaistuivat (siirryt toiseen palveluun).

Espanjan BBVA:n tulos (siirryt toiseen palveluun) ylitti sijoittajien odotukset ja Britannian Lloyds (siirryt toiseen palveluun) porskutti, vaikka se joutui maksamaan satojen miljoonien korvauksia muun muassa harhaanjohtavasta myynnistä.

Nordea on jo suurempi varainhoitaja kuin luotonantaja

Tähän asti korot ovat mataneet ennätyksellisen alhaisina eikä lainananto ole ollut järin tuottoisaa. Pankeilla on ollut vaikeuksia löytää tuottoja. Ei ole enää.

– Varainhoidon, investointipankkitoiminnan ja muiden palveluiden palkkioiden osuus tuotoista kasvaa, Inderes-analyysiyhtiön pääanalyytikko Sauli Vilén toteaa. Esimerkiksi Nordea sai alkuvuonna varainhoidosta liki neljänneksen enemmän palkkioita kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Kun korkorahastoista saa vähemmän tuottoa, ihmiset siirtävät rahojaan uusiin tuotteisiin. Samalla pankit saavat yhä enemmän palkkiota näiden uusien tuotteiden välittämisestä ja hallinnoimisesta – olivat tuotteet sitten rahastoja tai sähköautojen vuokrausta kuten OP:lla.

Nordealle sijoittajat ovat jo suurempi asiakasryhmä kuin asuntolaina-asiakkaat.

– Nordean varainhoidon koko ylitti alkuvuonna ensimmäistä kertaa luotonannon määrän, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo.

Joutilas raha maksaa pankille

Kuluttajalle muutos näkyy niin, että pankista tulee yhä herkemmin kutsuja henkilökohtaiseen neuvotteluun. Jos tilillä on yhtään joutilasta rahaa, pankki pyrkii saamaan sen käyttöön eli ohjaamaan sijoituksiin.

Pankkitilillä makaava raha voi olla pankille jopa kulu, koska se voi joutua tallettamaan rahan negatiivisella yön yli -talletuskorolla keskuspankkiin. Pankkien on pidettävä tietty osa varoistaan käteistalletuksina EKP:ssa.

Myyntikoneistot on rasvattu viimeisen päälle

Pankit ovat onnistuneet myös kehittämään uusia sijoitustuotteita, joista ne saavat hyvän hinnan.

– Esimerkiksi OP:lla ja S-pankilla on metsärahastoja, jotka siis sijoittavat infrastruktuuriin. Niissä palkkiorakenteet ovat niin sanotusti hyödyllisiä pankin kannalta, Vilén sanoo.

Pankkien myyntikoneistot ovat muutenkin erinomaisessa kunnossa.

– Esimerkiksi Nordean varainhoidon myynti on huippua Euroopankin mittakaavassa, Vilén arvioi.

Perivätkö pankit ylihintaa asiakkailta palvelu- ja hallinnointimaksuina?

– Asiakkaat ovat myös saaneet hyvää, ja kyllä he silloin maksavat rahastonhoitajalle mielellään, Oksaharju sanoo.

Pörssien paisuminen kasvattaa palkkiotuottoja

Kun pääomamarkkinoilla eli käytännössä pörsseissä menee hyvin ja omaisuuden arvo kasvaa, myös sijoittajien ja pankkien varallisuus paisuu. Kauppa käy vilkkaasti ja välityspalkkioita maksetaan.

Euroopan talouskasvun parantuminen ja Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi parantavat rahamarkkinoiden tunnelmaa.

Digitalisaatio ja regulaatio syövät isoja pankkeja

Pankkien tulevaisuus ei kuitenkaan ole ihan helppo. Ne tasapainoilevat digitalisaation ja alalle tulevien uusien yritysten kanssa.

Uusiin järjestelmiin siirtyminen on isolle pankille kallista: esimerkiksi Nordea tekee parhaillaan noin miljardi euroa maksavaa tietojärjestelmäuudistusta.

Lisäksi pankkien sääntely eli esimerkiksi niiden pääomiin ja vakavaraisuuteen liittyvät vaatimukset (siirryt toiseen palveluun) lisääntyvät.

Sääntely ohjaa siihen, että varainhoitoa pitää kasvattaa, jos haluaa saada tuloksia.

Jukka Oksaharju, Nordnet

– Euroopassa on ajateltu finanssikriisin (2008) jälkeen, että kaikki paha on pankkien vika. Sääntely on ollut ylimitoitettua niin, että pankit eivät voi enää tehdä antolainausta, esimerkiksi pk-yritysten lainoittamista, Vilén sanoo.

Pankin pitää varata jokaista myönnettyä luottoa kohti aiempaa enemmän varoja riskipuskuriin.

– Sääntely ohjaa siihen, että varainhoitoa pitää kasvattaa, jos haluaa saada tuloksia, Oksaharju sanoo.

Sääntely luo tilaa pienemmille pankkialan yrityksille, koska ne voivat keskittyä vähemmän säänneltyihin rahoituspalveluihin. Uudet yritykset voivat rakentaa koko toimintansa uuden teknologian ympärille.

– Keskikokoiset pankit voivat joutua vaikeuksiin, koska niillä ei ole varaa tehdä isoja järjestelmäuudistuksia, Oksaharju arvioi.