1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Jopa tekokasveilla yllättävä vaikutus – konttorirotta voi paremmin vihreyden keskellä

Hollantilaisessa tutkimuksessa toimiston kahviautomaatti piilotettiin vesikannujen taakse.

työelämä
Uutismaisema
Santeri Junnonen huoltaa avokonttorin viherseinää.Kalevi Rytkölä / Yle

– Toimistot tekevät meidät sairaiksi, pamauttaa tutkija Elizabeth C. Nelson Twenten yliopistosta Hollannista.

Liikaa istumista, huono sisäilma, liikaa kahvia. Toimistotyöläisen ankea arki on tuttua lukemattomille ihmisille.

– Epäterveellisillä toimistoilla on lumipallovaikutus väärään suuntaan. Kun on tehnyt kovan työpäivän huonossa valaistuksessa ja syönyt liikaa sokerisia välipaloja, on kotiin päästyään täysin puhki.

– Sitten otetaan lasi viiniä ja pizzaa ja romahdetaan sohvalle. Huono kierre on valmis, Nelson kuvailee.

Pahasta työuupumuksesta itse toipunut Nelson alkoi miettiä, miten toimistoista voisi tehdä terveellisempiä. Hän alkoi testata yli 120 työntekijää hollantilaisessa yrityksessä.

Kahviautomaatti piiloon

Tutkimukseen osallistuneessa yrityksessä lähes kaikki työntekijät joivat päivittäin viisi tai useampia kupillisia kahvia.

Kofeiinilla yritettiin saada pää työkuntoon, mutta seuraus oli juuri päinvastainen: hetken piristyksestä seurasi työtehon romahdus. Ja taas uusi matka kahvikoneelle.

– Ihmisille voi saarnata terveistä elämäntavoista, mutta mikään ei välttämättä muutu. Ympäristön muuttaminen terveellisempiä valintoja suosivaksi voi toimia paremmin, Elizabeth C. Nelson selittää.

Mitä tutkijat sitten tekivät? He vaikeuttivat kulkua kahviautomaatille rakentamalla sen eteen houkuttelevan vesipisteen. Vettä oli tyrkyllä kannuissa ja niissä makua lisäämässä hedelmiä tai yrttejä.

– Sitruunaa ja minttua, appelsiinia, kurkkua... Kauniit värit tukkivat näköyhteyden kahviautomaatille. Näin pieni muutos vähensi kahvinjuontia valtaosalla työntekijöistä. Lisäksi lähes jokainen joi päivässä ainakin yhden lasin vettä enemmän kuin aiemmin, Nelson kuvailee kokeen tuloksia.

Tiskikone
Kalevi Rytkölä / Yle

Sokeri huonontaa tarkkaavaisuutta

Toisessa kokeessa testattiin sokerin vaikutusta työtehoon. Yhdelle työntekijäryhmälle annettiin syötäväksi sokerinen donitsi ja toiselle vihreä smoothie. Parinkymmenen minuutin päästä ryhmät tekivät helpon, mutta tarkkuutta vaativan tehtävän.

– Tulos oli shokeeraava! Donitsin syöneet työntekijät tekivät 45 prosenttia enemmän virheitä kuin smoothien juoneet. Sokerista saa nopeat kicksit, mutta vaikutus myös romahtaa nopeasti.

Eli: suklaat ja keksit pois työpaikoilta, tilalle vaikka hedelmiä ja pähkinöitä.

Tekokasvitkin virkistävät

Nelsonin teesien mukaan terveellisempi toimisto vie meidät takaisin luontoon. Valaistus voi noudattaa luonnollista auringon valon rytmiä, toimistossa on happea tuottavia kasveja ja siellä voi halutessaan liikkua tai levätä hetken.

Jukkapalmuja on nähty toimistoissa iät ja ajat. Viime aikoina työtiloihin on alettu rakentaa myös viherseiniä. Kasveilla on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus.

Nelsonin tutkimuksessa viherkasveja sijoitettiin toimistoon siten, että niitä näkyi jokaiseen työpisteeseen. Vihreää ympärilleen saaneet työntekijät raportoivat stressin vähentyneen.

– Myös tekokasvit ja metsää kuvaavat seinämaalaukset toimivat.

Aiemmin on tiedetty, että sairaaloissa luontokuvat tekevät potilaista energisempiä ja nopeuttavat toipumista. Eikä kuvien tarvitse edes olla taiteellisia tai kauniita, vaikutus on silti sama.

– Osa kasvikuvista oli rumimpia, mitä olen eläissäni nähnyt, potilastutkimuksiin perehtynyt Elizabeth C. Nelson päivittelee huvittuneena.

Uutismaisema
Kalevi Rytkölä / Yle

Terveessä toimistossa on terveemmät työntekijät

Tutkimukseen osallistuneiden työntekijöiden työviihtyvyys nousi. Sen sijaan samassa yrityksessä työskentelevän vertailuryhmän hyvinvointi laski jopa niin paljon, että heillä oli havaittavaissa työuupumuksen ensimmäisiä merkkejä.

– Jos työoloja muutetaan paremmiksi, ihmiset voivat toipua työn vaatimuksista pitkin työpäivää. Kotiin päästyään heillä on energiaa myös muuhun elämään. He nukkuvat hyvin ja ovat täynnä uusia ideoita seuraavana päivän töissä, tutkija Nelson innostuu.

Työtehon laskeminen tulee kalliiksi yrityksille. Siksi viihtyvyyteen ja terveellisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Nelson kannustaa työntekijöitä vaatimaan muutosta. Hän toivoo myös esimiesten ymmärtävän, miten terveellisempi toimisto lisäisi työviihtyvyyttä ja -tehoa.

– On harmillista, että tuolissa istumista pidetään hyvän työn merkkinä. Ansaitsemme parempaa!

Elizabeth C. Nelsonin kirja "The Healthy Office Revolution" ilmestyy myöhemmin tänä keväänä.

Lue seuraavaksi