Perussuomalaiset taipui – hallintarekisteriomistukset salliva laki etenee

Laki sallii suomalaisten omistaa suomalaisyrityksiä ulkomaisten hallintarekisterien kautta. Lain vastustajat pelkäävät sen lisäävän verovälttelyä.

politiikka
Kaj Turunen
Kai Turunen (ps.)Timo Ikonen / Yle

Talousvaliokunta hyväksyi mietinnön lakiesityksestä tänään. Lain hyväksymisestä päätetään myöhemmin eduskunnan suuressa salissa.

Perussuomalaiset on vastustanut lakia tähän asti, mutta äänesti valiokunnassa tänään lain puolesta.

– Kyllä tästä sovittiin kehysriihessä, valiokunnan puheenjohtaja Kai Turunen (ps.) myöntää.

Laki sallii sen, että suomalaiset voisivat omistaa suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita ulkomaisten hallintarekisteriyhtiöiden kautta. Hallituksen mukaan EU-lainsäädäntö edellyttää tätä.

Oppositio taas tulkitsee, että EU:n takia kyseistä muutosta ei tarvitse tehdä. Lain vastustajien mielestä tämä on porsaanreikä, jonka kautta suomalaiset voivat piilottaa omistuksiaan.

– Omistusten piilottelu aiheuttaa monia ongelmia, kuten veromenetyksiä ja sisäpiirikauppojen riskiä. Siksi eduskunnan pitää hylätä laki ja palauttaa se uuteen valmisteluun, jossa omistusten piilottamisen mahdollistavat porsaanreiät tukitaan, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) sanoo.

Turunen: Poliittisen historiani parhaita päiviä

Turusen mielestä perussuomalaiset sai kuitenkin asiassa merkittävän voiton, vaikka hallituksen lakiesitystä ei muutettukaan. Valiokunta lisäsi mietintöönsä lausumia, joilla se uskoo turvaavansa omistusten julkisuuden jatkossakin.

– Tämän on minun poliittisen historiani parhaita päiviä. Jo aiemmin perussuomalaiset on tehnyt omistuksen piilottamisen mahdottomaksi Suomessa, ja tämän jälkeen se ei ole kannattavaa myöskään ulkomailla, Turunen väittää.

Lausumissa valiokunta edellyttää hallitusta säätämään lain, jolla omistuksensa ilmoittamatta jättäneitä rangaistaisiin. Turusen mukaan rangaistus olisi korkea, noin 50 prosentin vero osinkotuotosta. Valiokunta toivoo myös lakia, jolla omistusten julkisuus silti taattaisiin. Turusen mukaan perussuomalaiset suostui hyväksymään lain näiden lausumien takia.

Käytännössä mietintöjen lausumat ovat vain valiokunnan toiveita hallitukselle.

Opposition mielestä lausumat ovat tyhjää parempia, mutta se ei silti luota hallitukseen.

– Hallitus ei kuitenkaan tehnyt lakiesitykseen pitkän tuumaustauon aikana mitään muutoksia, jotka olisivat tukkineet esityksessä olevat porsaanreiät, vaikka aikaa kyllä olisi ollut. Ilmeisesti kehysriihessä on sovittu jotain, joka käänsi perussuomalaisten päät kannattamaan hallituksen esitystä, Sarkkinen (vas.) epäilee.