Hyppää sisältöön

Sisäilmaongelma sulkee Kätilöopiston, mutta osa rakennuksesta remontoidaan asunnoiksi

Helsingin Kätilöopiston kiinteistön C-siivessä sijaitsevien Metropolia-ammattikorkeakoulun tiloihin suunnitellaan uusia vuokra-asuntoja.

Kuva: AOP

Uuden kuntoraportin perusteella Helsingin Kätilöopiston synnytyssairaala kärsii pahoista sisäilmaongelmista. Kätilöopiston C-siivessä sijaitsevan Metropolia-ammattikorkeakoulun tilat aikoo ostaa Kojamo Oyj eli entinen VVO, joka ei ole huolissaan rakennuksen kunnosta. Kojamo Oyj suunnittelee siipeen asuntoja.

– Todennäköisesti ennen kesälomia päästään toteuttamaan kauppa, aloittamaan kohteiden suunnittelua ja kaavoituksen uudelleen miettimistä. Kyllä meidän tavoite on tehdä sinne uusia vuokra-asuntoja. Sijainti on erittäin hyvä, Kojamo Oyj:n toimitusjohtaja Jani Nieminen toteaa.

Kojamo-konserni ostaa loppuvuodesta Helsingin kaupungin kanssa allekirjoitetun esisopimuksen perusteella kuusi Metropolia ammattikorkeakoulun kiinteistöä, joista yksi on Kätilöopisto.

– Kaiken kaikkiaan Metropolia-kokonaisuuden osalta meidän tavoite on toteuttaa mahdollisimman suurelta osin vuokra-asuntotarjonnan lisäämistä Helsinkiin. Pienille asunnoille on suurin kysyntä ja totta kai meidän tavoite on vastata kysyntään, Nieminen sanoo.

Edessä vielä laajat purkutyöt

Asuntosijoitusyhtiöstä kerrotaan, että rakennuksen sisäosat täytyy asuntokäyttöä varten purkaa kokonaan, runkoon asti.

– Joka tapauksessa käyttötarkoituksen muutos edellyttää erittäin laajat purkutyöt. Mikäli siellä on sellaisia vaurioita, että rakennuksen runkoa ei pystytä hyödyntämään, niin sehän tarkoittaisi silloin, että koko talo pitää purkaa pois ja sen jälkeen tehdä uudiskohteena vuokra-asuntoja, Nieminen sanoo.

Metropolia-ammattikorkeakoulu toimii vanhoissa tiloissa vielä kesään 2018 saakka, jolloin uuden Myllypuron kampuksen on tarkoitus valmistua. Tämän jälkeen tarvitaan vielä uusi kaava ja asuntojen rakentamista päästäisiin Niemisen mukaan aloittamaan vuonna 2019.

Ammattikorkeakoulu Helsinki Metropolia. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kätilöopiston synnytyssairaalan tilojen jatkoa ei ole ehditty miettiä

Helsingin tilakeskuksen teknisen päällikön Pasi Lönnbergin mukaan synnytyssairaalan tilojen tulevaisuus on vielä auki.

– Ei sitä oikeastaan vielä ole ehditty miettiä. HUSin kanssa aletaan tietenkin keskustella asiasta, että mikä heidän tahtotilansa kiinteistön suhteen jatkossa on. Rakennus on meidän omistama, mutta käytännössä se on ollut HUSin ylläpitovastuulla koko ajan ja vieläkin on.

Lönnberg myöntää, että Kätilöopiston uuden kuntoraportin karu kertoma rakennuksen huonosta kunnosta tuli kaupungille yllätyksenä. Helsingin kaupungilla ei ole osoittaa synnytyssairaalatoimintaan Kätilöopistoa korvaavia tiloja, vaan HUSin on löydettävä korvaavat tilat muista nykyisistä sairaaloista.

Lönnberg ei osaa toistaiseksi vastata varmuudella mitään Kätilöopiston tilojen kohtalosta, kun HUS poistuu sieltä. On siis vielä auki, että säilyvätkö tilat sairaalakäytössä, muutetaanko nekin asunnoiksi vai puretaanko. Vuonna 1960 valmistuneen sairaalarakennuksen kaavassa ei ole suojelumerkintää, Lönnberg vahvistaa.

Kätilöopiston sairaalan synnytysosaston Haikaranpesä Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
.
.