1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolten tasa-arvo

Professori hämmästelee isäntämäistä sote-valmistelua: Missä naisammattilaisten ja ay-liikkeen ääni?

Miehet istuvat terveysjättien pomoina, soten tukipalvelut ovat miesten maailmaa eikä kukaan puhu emäntäkunnasta, luettelee Eeva Jokinen.

sukupuolten tasa-arvo
Professori Eeva Jokinen.
Janne Ahjopalo / Yle

– Hyvin vaatimaton ja vähän mietitty, yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen antaa tuomionsa sote-uudistuksen sukupuolivaikutusten arvioinnista (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mielestään arvioinnissa ei ole yritystäkään kokonaiskuvan näkemiseen sukupuolivaikutuksista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistuksessa. Valmistelijat saavat sapiskaa.

– Ehkä eivät osaa, ehkä eivät ymmärrä. Sote-uudistus vaikuttaa eri tavalla naisiin kuin miehiin.

Valinnanvapauden ja yhtiöittämisen korostaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa on Jokisen mielestä "näennäistä ja keinotekoista". Näennäismarkkinoiden luominen saattaa lujittaa hierarkkista sukupuolijärjestelmää.

– Teoria vapaan valinnan järjellisyydestä on peräisin ajalta, jolloin naisten ajateltiin tekevän hoivatöitä luonnostaan ja jumalallisista syistä. Nyt naiset tekevät hoivatöitä lisäksi palkalla ja vaikka sote-työntekijöistä 90 prosenttia on naisia, ei heitä liiemmin kuulla valmistelussa. Myös ammattijärjestöt ovat oudon hiljaa.

Ylikansallisten hoivayritysten johto ja suuromistajat ovat pitkälti miehiä.

– Pienissä paikallisissa hoivayrityksissä omistajina on kyllä naisia, mutta kansainväliset jättifirmat ostavat monesti pikkuyritykset, huomauttaa Jokinen.

Professori Eeva Jokinen.
Janne Ahjopalo / Yle

Palkkarahaa siirtyy naisvaltaisilta aloilta miesvaltaisille

Digitaaliset tukipalvelut jylläävät sosiaali- ja terveyssektorilla yhä voimakkaammin. Itä-Suomen yliopiston professori Eeva Jokinen Joensuusta sanoo, että se saattaa tarkoittaa palkkarahan siirtymistä naisvaltaisilta aloilta miesvaltaisille aloille. Tietokonejärjestelmät huoltopalveluineen ovat perin miehisiä aloja.

– On kaunis ajatus, että sairaanhoitajille jäisi digitalisoimisen ansiosta enemmän aikaa ihmistyöhön. Todellisuudessa naiset kirjaavat entistä tarkemmin työtehtäviään seurantajärjestelmiin. Se vie paljon aikaa, järjestelmät eivät välttämättä toimi, ja ne oikeatkin työt on tehtävä.

Sote-keskustelusta tulee paternalistinen vaikutelma, kun ukkokööri käyttää isännän ääntä keskustalaiseen tyyliin.

Eeva Jokinen

Lean on tuotantofilosofia (siirryt toiseen palveluun), jossa tähdätään turhuuden poistamiseen. Toimintamalli on alun perin Japanin autoteollisuudessa kehitetty tapa, jonka tavoittena on vähentää hukkaa tuotannossa – esimerkiksi turhaa varastoimista.

Soteen yhdistettynä Lean ei välttämättä aina toimi, huomauttaa Jokinen.

– Leanin nimessä voidaan tarjota hyvin monenlaisia ja -tasoisia ratkaisuja. Riskinä on rahan tuhraaminen vääriin sovelluksiin ja koulutuksiin.

Yhteiskuntapolitiikan professori kummeksuu soten miespainotteisia sanavalintoja.

– Isäntäkunta kuulostaa kovin erilaiselta kuin emäntäkunta. Sote-keskustelusta tulee paternalistinen vaikutelma, kun ukkokööri käyttää isännän ääntä keskustalaiseen tyyliin, intoutuu Eeva Jokinen.

Jokinen muistaa erään sote-uudistukseen liittyvän kokouksen, jossa miespuheenjohtaja huokaisi: "Täällähän on oikea naislauma".

– Tyypillistä sukupuolen efekteille on, että niitä vähätellään tai tehdään naurunalaiseksi.

Yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokisen artikkeli "Sote-seikan sukupuoli" on netissä ilmaiseksi luettavissa uudessa Tehostamistalous-kirjassa (siirryt toiseen palveluun), jossa ihmetellään, miksi hyvinvointivaltio leimataan tehottomaksi, tuhlailevaksi, tuottamattomaksi ja huonolaatuiseksi.

Lue seuraavaksi