Kaarinassa vietiin koulu pihalle sisäilmaongelmien takia

Hovirinnan kiinteistöä on peruskorjattu, mutta lapset ja henkilökunta oireilevat edelleen. Homekoira tutkii koulun sisätilat seuraavaksi.

sisäilmaongelmat
Oppilaita Kaarinan Hovirinnan koulun pihalla.
Hovirinnan koulun 4b-luokan oppilaat Camilla Hacklin (vas.), Laura Tikka ja Emilia Kokko opiskelivat koulun pihalla ympäristöoppia.Petra Ristola / Yle

Ympäristöopin tunti 4b-luokalta sujui yllättävän hyvin koulun pihalla. Opettaja Timo Mustosen johdolla oppilaat opettelivat asioita Norjasta ja Tanskasta.

Koko Hovirinnan koulukiinteistö oli torstain tyhjänä, kun opetus tapahtui ulkona. Syynä tähän oli oppilaita ja henkilökuntaa vaivaavat sisäilmaongelmat. Loppukevään aikana ulko-opetus on osa koulun arkea.

– Ollaan sovittu, että opettajat yrittävät olla ulkona niin paljon kuin mahdollista. Sisätiloja käytetään myös. Opettaja päättää millä tavalla ja missä hän järjestää opetuksen jatkossa, sanoo S:t Karins svenska skolanin rehtori Maria Engblom.

Oppilaita Kaarinan Hovirinnan koulun pihalla.
Hovirinnan koulun 4b-luokka pitää ympäristöopin tuntia koulun pihalla.Petra Ristola / Yle

Sisäilmaoireet jatkuvat korjauksista huolimatta

Hovirinnan kiinteistössä toimii sekä suomen- että ruotsinkielinen koulu. Oppilaita on 470 ja henkilökuntaa 80. Koulussa tehdyn sisäilmakyselyn perusteella jopa puolet oppilaista oireilee ja opettajistakin suurin osa. Yksi luokka on tällä hetkellä kokonaan poissa käytöstä.

Hovirinnan koulukiinteistöä on korjattu viimeisten vuosien aikana 2 miljoonalla eurolla ja korjaukset jatkuvat. Koulussa on tehty kuntotutkimus vuonna 2014. Kiinteistössä todettiin silloin muun muassa kosteusvaurioita.

– Minkä takia meillä on näitä oireita täällä näin paljon, vaikka tätä remonttia on tehty? Se huolestuttaa, sanoo S:t Karins svenska skolanin rehtori Maria Engblom.

Kaupunki seuraa asioita

Kaarinan kaupunginhallitus piti ylimääräisen kokouksen (siirryt toiseen palveluun) koskien Hovirinnan koulukiinteistöä. Kaupungin sisäilmatyöryhmä on järjestämässä toukokuun alussa keskustelutilaisuuden asiasta ja esittää sen jälkeen mahdollisia toimenpiteitä.

Ihan selvää on, että näissä tiloissa emme pysty ensi syksynä opiskelemaan, jos ei tapahdu mitään muutosta.

Maria Engblom

Kaupungin tilakeskuksen päällikkö Taisto Nuutinen painottaa, että kaikki vuonna 2014 esille tulleet ongelmakohdat on poistettu.

– Kaikki tiedossa olevat vauriokohteet on poistettu ja nyt etenemme peruskorjaussuunnitelman mukaisesti.

Tulevina vuosina tehdään musiikkiluokan, teknisen työn luokan, liikuntasalin ja käytävien korjaukset. Nuutisen mukaan vanha kiinteistö kannattaa korjata.

Kaarinan Hovirinnan koulukiinteistö
Petra Ristola / Yle

Homekoira nuuskii nurkat

Lähipäivinä homekoira tutkii koulun. Kaupunki maksaa tutkimuksen.

– Koska oireita on, haluamme selvittää tilanteen perinpohjaisesti. Mikäli sieltä tulee jotain esille, teemme jatkotoimenpiteet sen mukaan, sanoo tilakeskuksen päällikkö Taisto Nuutinen.

Oppilaiden vanhemmat keräävät nimiä adressiin, jossa he vaativat oppilaille syksyksi väistötiloja ja sitten uutta koulutaloa.

– Toivon, että nyt selvitetään kunnolla, minkä takia lapset ja henkilökunta oireilevat. Ihan selvää on, että näissä tiloissa emme pysty ensi syksynä opiskelemaan, jos ei tapahdu mitään muutosta, toteaa S:t Karins svenska skolanin rehtori Maria Engblom.