Nyt vauvoilta loppuivat peitot – käsityöläisten puikoille lisää vipinää Porissa

Vapaaehtoiset ovat kutoneet viime aikoina vastasyntyneille myssyjä, sukkia, nuttuja ja turvalonkeroita. Vielä olisi pulaa peitoista.

käsityöt (tuote)
hoitaja esittelee vauvanpeittoa
Jari Pelkonen / Yle

Pienet varpaat kipristelevät pehmoisten sukkien sisällä, sormet hypistelevät lonkeroita ja nenä kaivautuu syvemmälle peiton alle. Näppärät vapaaehtoiset ovat antaneet puikkojensa heilua vauhdilla, jotta suomalaisten ensihetket olisivat mukavan pehmoisia ja lämpimiä.

Vapaaehtoiset kutojat ympäri maata ovat pitäneet huolen siitä, että jokainen tänä vuonna Suomessa syntyvä vauva saa jalkaansa sinivalkoiset villasukat. Jokainen Satakunnassa syntyvä vauva saa päälleen myös Suomi 100 -nutun ja päähänsä pehmoisen myssyn. Näiden osalta tavoite ei ole vielä täynnä.

Jokaisella Suomen synnytyssairaalalla on oma keräyksensä. Osa niistä koskee vain tätä vuotta, osa on jatkunut jo pidempään. Kaikki eivät kerää lahjoituksia aktiivisesti, mutta ottavat niitä mielellään vastaan.

Esimerkiksi viime vuonna Yle Pori lähti keräämään keskosille turvalonkeroita. Koska innokkaita kutojia löytyi yllättävän paljon, riitti lahjoituksia myös täysiaikaisena syntyneille vauvoille ympäri maata. Keräys jatkuu edelleen. Kaiken kutomisinnon keskellä yksi asia pääsi unohtumaan: peitot loppuivat ainakin Porista.

Tekisitkö vastasyntyneelle peiton?

Aiemmin Satakunnan keskussairaalassa syntyneet vauvat kääräistiin heti syntymän jälkeen pehmoiseen peittoon, jonka suojissa he saivat lämmitellä ensimmäiset päivänsä. Jokin aika sitten peittojen pesu-urakasta luovuttiin ja ensipeitot päätettiin antaa vauvoille omaksi. Käytäntö uhkaa nyt loppua, sillä peittoja ei enää ole.

– Tämä on viimeinen peitto, kertoo osastonhoitaja Tiina Virkanen pidellen käsissään persikanväristä neulosta.

Sairaalan henkilökunta on huomannut, että suomalaisilta löytyy intoa auttaa vauvoja. Siksi he toivovatkin, että nyt vapaaehtoiset lisäisivät peitot puikoilleen.

Suuria kriteereitä peittojen suhteen ei ole. Tärkeintä on, että ne ovat pehmeitä. Venyvyyskin on hyvä ominaisuus, jotta peittoa on mukava käyttää. Peiton voi tehdä esimerkiksi neulomalla pelkkää oikeaa. Neliö on todettu Satakunnan keskussairaalassa hyväksi malliksi.

Peitot ja muut vauvoille suunnatut käsityöt voi toimittaa suoraan Satakunnan keskussairaalaan tai Yle Porin toimitukseen PL 113, 28101 Pori. Myös muut Suomen synnytyssairaalat vastaanottavat lahjoituksia. Useimmissa peitot ja myssyt pestään ja uusiokäytetään, mutta tilanne voi muuttua, jos lahjoituksia tulee riittävästi.