1. yle.fi
  2. Uutiset

Viking Linen alus lähti merelle keulavisiiri auki – oikeus jätti rankaisematta

M/S Rosellan päällikkö todettiin syylliseksi, mutta tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus perusteli tätä mm. käsityksellään, ettei Trafi ollut puuttunut käytäntöön.

Kotimaan uutiset
Rosella
M/S Rosella.Viking Line

Ahvenanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa Viking Linen Rosella-alus lähti Maarianhaminasta keulavisiiri auki. Kun visiiriä yritettiin kiinnittää lähdön jälkeen, sen sulkumekanismiin tuli vika. Alus ehti avomerelle ennen kuin visiiri saatiin lukittua.

Tapaus sattui 6. helmikuuta 2015. Käräjäoikeus katsoi, että laivan päällikkö syyllistyi merikelpoisuudesta huolehtimisen laiminlyöntiin ja alusturvallisuusrikkomukseen.

Kansainvälisten säädösten mukaan alus ei saa lähteä laiturista, ellei visiiri ole lukittu. Säännöksiä kiristettiin Estonian uppoamisen jälkeen.

"Trafi ei puuttunut käytäntöön"

Laivan päällikkö kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa lukitsemattomasta keulavisiiristä ei koitunut turvallisuusriskiä, koska visiirin sisäpuolella on vesitiiviit portit.

Päällikkö vetosi myös siihen, että satamasta lähteminen keulavisiiri auki on yleinen käytäntö, jota on noudatettu muissakin varustamoissa. Oikeuden mukaan Viking Line teki tapauksen jälkeen asiasta sisäisen selvityksen, jossa paljastui, että käytäntö oli vakiintunut vuosien varrella. Sitä perusteltiin kovalla työtahdilla ja tehokkuusajattelulla.

Viking Linen viestinnästä ilmoitettiin STT:lle, että yhtiö ei kommentoi oikeusjuttua.

Päällikön mukaan myöskään Rosellalla vierailleet Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tarkastajat eivät olleet puuttuneet käytäntöön, vaikka olivat siitä tietoisia. Oikeudenkäynnissä toinen päällikkönä työskennellyt mies todisti samaa.

Trafista kiistetään, että sen tarkastajat olisivat katsoneet asiaa sormien läpi. Trafi nimenomaisesti vei tapauksen Ahvenanmaan syyttäjälle, kertoo viraston osastopäällikkö Juha-Matti Korsi.

– En tiedä, mistä oikeudelle on tullut käsitys, että Trafi ei olisi puuttunut tapauksiin. Jos tietoomme on tullut, että liikkeelle on lähdetty visiiri auki, siihen on puututtu melko kovallakin kädellä, Korsi sanoi STT:lle.

Päällikölle ei rangaistusta

Käräjäoikeus katsoi, että alus ei ollut merikelpoinen. Oikeuden mukaan visiirin sulkumekanismissa ollut vika olisi havaittu jo satamassa, jos päällikkö olisi noudattanut säädöksiä ja visiiri olisi suljettu ennen liikkeellelähtöä.

Oikeus katsoi, että tapahtumien kulkuun vaikutti varustamon käytäntö. Oikeus korosti, että päällikkö oli kuitenkin vastuussa siitä, että alusta ohjataan säädösten mukaan.

Vaikka päällikkö todettiin syylliseksi, hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus perusteli päätöstä muun muassa käsityksellään, ettei Trafi ollut puuttunut vuosia noudatettuun käytäntöön.

Oikeuden mukaan päällikkö myös hoiti tilanteen olosuhteisiin nähden hyvin. Oikeus katsoi, että päällikön rikoksia on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisinä.

Lue seuraavaksi