Poriin syntyi punavihreä koalitio – keskiryhmille oma vaaliliitto

Porin valtuustoryhmät ovat löytäneet toisiaan vaalien jälkeisissä, teknisiä vaaliliittoja koskevissa neuvotteluissa. Kokoomus jää yksin.

Pori
Porin kaupunginvaltuuston kokous huhtikuussa 2017.
Porin valtuusto.Antti Laakso / Yle

Poriin on syntynyt kaksi vaaliliittoa kuntavaalien jälkeiseen paikkajakoon.

Suurin ja paikanjaon kannalta merkittävin vaaliliitto on punavihreä koalitio. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat solmineet sopimuksen, joka vahvistaa osapuolten asemia, kun kaupunginhallituksen, lautakuntien ja kaupungin yhtiöiden luottamuspaikkoja täytetään.

Toinen koalitio on syntynyt keskustan, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välille.

Kokoomus jäi yksin

Ilman koalitiokumppania paikanjaossa jää kokoomus. Kokoomukselle tilanne on ikävä, sillä punavihreällä koalitiolla on 31, keskiryhmien koalitiolla 15 ja kokoomuksella yksin 13 paikkaa.

D´Hondtin menetelmällä punavihreät saavat valita ensin kaksi paikkaa, keskiryhmät seuraavaksi yhden paikan ja kokoomus vasta kolmantena itselleen yhden paikan jaossa olevista merkittävistä tehtävistä. Punavihreä ryhmittymä voisi siis todennäköisesti ottaa itselleen sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston puheenjohtajuuden.

Nyt tehdyt sopimukset eivät vielä anna varmuutta siitä, minkälaista valtuustosopimusta eli vaalikauden poliittista linjaa vetävä sopimus puolueiden välille solmitaan.

Vaalit voittaineiden SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden sopimus ei kuitenkaan ainakaan heikennä näissä puolueissa esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan valtuustosopimus pitäisi kasata punavihreältä pohjalta.