1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sammon Stadigh arvottomiksi muuttuvista osakkeista: Omistuksia selvitetty enemmän kuin kohtuudella voidaan olettaa

Sampo on konsernijohtaja Kari Stadighin mukaan palkannut kymmeniä ihmisiä selvittämään kadonneiden osakkeiden kohtaloa.

talous
Kari Stadigh
Kari StadighYle

Finanssijätti Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh puolustaa päätöstä siirtää ne osakkeet, joita ei ole merkitty arvo-osuusjärjestelmään, yhtiön haltuun. Näiden osakkeiden arvo on lähes 300 miljoonaa euroa, ja käytännössä ne muuttuvat arvottomiksi myöhemmin.

Stadigh sanoi Ylen haastattelussa pitävänsä yhtiökokouksessa tehtyä päätöstä oikeudenmukaisena.

– Pitää muistaa, että silloin kun nämä osakkeet tulivat markkinoille, niiden arvo oli vain pieni osa 280 miljoonasta eurosta. Jos ihmiset olisivat silloin huolehtineet osakekirjojen muuttamisesta, ei tiedä olisivatko he enää tänään niiden omistajia. Tämä luku on sinänsä teoreettinen luku, Stadigh sanoi.

Stadighin mukaan lisäaikaa ei omistajien selvittämiseen enää tarvittu. Hän muistutti, että osakkeenomistajilla on ollut kaksikymmentä vuotta aikaa löytää kadoksissa olevat osakekirjat.

– Omistuksia on selvitetty enemmän kuin mitä kohtuudella voidaan olettaa. Yhtiöillä ei ole edes lain mukaan velvoitetta selvittää niitä. Olemme lähettäneet yli 75 000 kirjettä, olemme vastanneet 100 000 puheluun, olemme palkanneet kymmeniä ja kymmeniä tilapäistyöntekijöitä hoitamaan näitä puheluita ja selvittämään näitä asioita, Stadigh sanoi.

Kun iso määrä osakkeita mitätöidään, tulee se nostamaan jäljelle jäävien osakkeiden arvoa.

– En lainkaan kiistä sitä, että aina kun osakkeita mitätöidään, niin jäljelle jäävien osakkeiden arvo nousee. Laskennallisesti kyse on 27 sentistä per osake, joten määrä ei sinänsä per osake ole iso, vaikka kokonaisarvo on iso.

Lue myös:

Sammon "orvot osakkeet" muuttuvat arvottomiksi

Lue seuraavaksi