1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-teema

Viranomaiset varautuvat: Onko lennokki terroristien seuraava ase?

Kymmenessä vuodessa terroristien suosikkiase on vaihtunut pommista puukon kautta kuorma-autoksi. Viranomaiset pohtivat nyt, tehdäänkö tulevaisuuden iskut esimerkiksi miehittämättömillä ilma-aluksilla.

A-teema
Poliiseja Ruotsin terrori-iskun tapahtumapaikalla
Tukholman huhtikuinen terrori-isku tehtiin kuorma-autolla. Samaan tapaan iskettiin viime vuonna esimerkiksi Nizzassa ja Berliinissä. Maja Suslin / EPA

Terroristisen iskun tapahtuminen Suomessa ei välttämättä ole todennäköistä, mutta riski on kohonnut. Poliisi on avoimesti kertonut nostaneensa valmiustasoaan.

Vaikka matalan kynnyksen iskuihin on vaikea varautua ennalta, antavat lähimenneisyyden ja -alueiden hyökkäykset poliisille jonkinlaista osviittaa. Tampereen A-teema-keskusteluklubilla vieraillut ylikomisario Sami Hätönen poliisihallituksesta myöntää virkavallan terävöittäneen ja kohdistaneen katsettaan Berliinin ja Tukholman iskujen jälkeen.

– Kuorma-autoiskut ovat hyvin vaikeita estää, mutta kyllä esimerkiksi jakeluautoihin kävelykaduilla on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Terroristisia tekoja matkitaan ja kopioidaan, ja siksi poliisin on tärkeää kiinnittää huomiota juuri niihin signaaleihin, jotka viittaavat samantyyppisen teon mahdollisuuteen. Tämä on aika maalaisjärkistä varautumista, Hätönen sanoo.

Kyllä esimerkiksi jakeluautoihin kävelykaduilla on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Sami Hätönen
Ylikomisario Sami Hätönen
Ylikomisario Sami Hätönen.Marjut Suomi / Yle

Tampereen keskustelussa kuultiin myös maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessoria Mika Hyytiäistä, joka hänkin uskoo ajoneuvoon terroristin todennäköisimpänä aseena – toistaiseksi.

– 10 vuotta sitten isku olisi todennäköisesti tehty improvisoidulla räjähdeaineella, sillä netti oli täynnä pomminrakennusohjeita. 3-4 vuotta sitten ISISin tyyppiset organisaatiot kannustivat puukkohyökkäyksiin. Tällä hetkellä jaetaan ohjeita kuorma-autolla tehtäviin iskuihin, mutta en tiedä mitä tehdään vaikkapa kahden vuoden kuluttua. Joku sitä kuitenkin suunnittelee tälläkin hetkellä.

Sotilasprofessori Mika Hyytiäinen
Sotilasprofessori Mika Hyytiäinen.Marjut Suomi / Yle

Viranomaiset pyrkivät samalla viivalle iskujen suunnittelijoiden kanssa, ja siksi ylikomisario Sami Hätösenkin huolestunut katse on jo tulevassa.

– Tulin juuri vetämästä poliisin ensimmäistä miehittämättömän ilmailun kouluttajakurssia. Siellä käsiteltiin mm. sitä, miten miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää rikollisessa ja jopa terroristisessa tarkoituksessa. En halua maalata piruja seinille, mutta tällaiseenkin on varauduttu.

Lue seuraavaksi