Britannian brexit-pääkaupungin viesti EU:lle: Antakaa meille reilu sopimus

Kysyimme Sunderlandin teollisuuskaupungissa, mitä britit toivovat Euroopan unionin kanssa alkavilta eroneuvotteluilta.

Brexit
katunäkymä Sunderlandissa
Berislav Jurišić / Yle

*SUNDERLAND *Kaakkois-Englannissa sijaitseva Sunderland on kantanut viime kesän EU-kansanäänestyksen jälkeen Britannian epävirallisen brexit-pääkaupungin leimaa.

Kun Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksia julkistettiin kesäkuussa 2016, oli Sunderland ensimmäinen merkittävä voitto EU-eron kannattajille. Vientiteollisuudesta riippuvaisen kaupungin asukkaista peräti 61,3 prosenttia äänesti brexitin puolesta.

Euroopan unionin 27 muun jäsenmaan johtajat kokoontuvat lauantaina huippukokoukseen, jossa määritellään suuntaviivat eroneuvotteluille. Kysyimme Sunderlandin asukkailta, millaista sopimusta he toivovat EU:lta.

Kendelson
KendelsonBerislav Jurišić / Yle

– Olkaa vain reiluja meille. Kansalaiset äänestivät EU-eron puolesta, ei hallituksemme. Sylkäiskää tutit ulos ja antakaa meille, mitä haluamme. Minä haluan ulos Euroopasta ja rajamme takaisin. Haluan, että meidän oikeusistuimemme päättävät asioista, eikä EU-tuomioistuin.

Denise
DeniseBerislav Jurišić / Yle

– Äänestin EU-eron puolesta vastalauseena. Hallituksen on aika tietää, että kansa on puhunut. Meitä pitää kuunnella, sillä ennen meitä ei ole kuultu. Nyt heidän pitää kuunnella meitä, ja me haluamme saada reilun sopimuksen.

Jamie Lee
Jamie LeeBerislav Jurišić / Yle

– Olkaa vaan reiluja meille, kuten Denise sanoi. Olkaa meille tosi reiluja, niin me olemme reiluja teille. Niin on paras.

Robert Oliver
Robert Oliver, konservatiivipuolueen kansanedustajaehdokas, SunderlandBerislav Jurišić / Yle

– Haluamme pitää yllä hyviä suhteita Euroopan unioniin, sillä ne ovat kaikkien etu. Me olemme yksi Euroopan suurimmista kansantalouksista ja pysymme Euroopassa, vaikka eroaisimmekin EU:sta. Jos Britannia saa hyvän sopimuksen, on se myös hyvä Euroopalle.

Paul Watson
Paul Watson, Sunderlandin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, TyöväenpuolueBerislav Jurišić / Yle

– Minua huolestuttaa. Euroopan unionissa on meidän lisäksemme 27 muuta jäsenmaata. Pelkään, että pääministerimme Theresa May pyytää mahdottomia. Neuvotteluissa maat voivat jumiutua omiin juoksuhautoihinsa tai ne ovat niin erimielisiä, että hyvään päätökseen ei päästä. Tiedotusvälineillä on oma roolinsa, koska ne liioittelevat ristiriitoja. Nyt sanotaan paljon asioita, joita ei tarkoiteta. Pelkään, että ensimmäisten tapaamisten jälkeen Britannia ja muut EU-maat päätyvät sellaisiin asemiin, etteivät ne enää myöhemmin kykene neuvottelemaan tai tekemään kompromisseja.