1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi maakunta kahmaisi isolla kädellä ministerikierrätyksessä: ”Lottovoitto ja vielä 6 ja lisänumero”

Vähäväkinen, 150 000 asukkaan Etelä-Savon on jäänyt usein poliittiseen paitsioon ministeriposteja jaettaessa. Uusista ministereistä Antti Häkkänen ja Jari Leppä tulevat naapurikylistä maakunnan etelälaidalta.

politiikka
Jari Leppä ja Antti Häkkänen.
Yle Uutisgrafiikka / Eduskunta

Torstaina Etelä-Savossa riemu repesi, kun hallituspuolueet täydensivät hallitusta kolmella uudella nimellä. Tuoreista ministerivalinnoista iloittiin yli puoluerajojen.

Maa- ja metsätalousministeriksi valittu Jari Leppä (kesk.) sekä tuleva oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tulevat Etelä-Savon eteläosasta naapurikunnista. Pertunmaalainen Leppä pitää sukutilaa Koirakiven kylällä, josta osa on Mäntyharjun puolella.

Koirakivestä on matkaa Häkkäsen kotimaisemiin Mäntyharjun kirkonkylälle parisenkymmentä kilometriä.

– Äärimmäisen kova juttu, kun vierekkäisistä kunnista tulee ministerit. Tämä on täysin verrattavissa lottovoittoon maakunnan tasolla, Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen riemuitsee.

Myös salkkujako nähtiin metsä- ja mökkivaltaisen maakunnan kannalta osuvana.

– Olemme maatalousvaltainen maakunta, joten maa-ja metsätalousministeriö on meidän kannalta erittäin tärkeä.

Myös tulevalle oikeusministerille lähtee terveiset Etelä-Savosta ja erityisesti Savonlinnasta, joka on menettänyt työpaikkoja valtion säästötoimien kautta. Savonlinna menetti OKL:n ja koki jääneensä vaille kunnon kompensaatiopakettia.

– Meillä on ollut suuria vaikeuksia myös käräjäoikeuden kanssa. Käräjäoikeuksia on vähennetty ja kanslioita ollaan sulkemassa. Uudella ministerillä on varmaan ymmärrystä sille, ettei me jouduta jatkuvasti karsimisen kohteeksi.

Ministerien tueksi eduskuntaryhmän puheenjohtajuus?

Etelä-Savossa jännitetään myös Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ensiviikkoista puheenjohtajan valintaa. Tehtävään on ehdolla, ja ehkä vahvoillakin savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen. Tehtävä vapautuu, kun nykyinen ryhmän vetäjä Sampo Terho siirtyy ministeriksi.

– Jos Kaj Turunen valitaan vielä eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, meidän vaikutusmahdollisuudet paranevat edelleen merkittävästi. Turunen olisi se kuusi ja lisänumero tähän lottovoiton päälle.

– Kuvitellaan tilanne, että kaikkien kolmen hallituspuolueen kansanedustajat ovat meiltä avainasemissa, se on tosi kova juttu, Jarkko Wuorinen iloitsee.

– Se antaisi meille tulevaisuuden kannalta tietyn etulyöntiaseman. Se olisi asetelma, jota ei moni maakunta kadehtimatta katsoisi.

"Sen varaan on turha laskea"

Ministerinimityksistä iloittiin Lepän ja Häkkäsen kotikunnissa Mäntyharjulla ja Pertunmaalla. Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen lähetti onnittelusähkeen heti nimitysten varmistuttua.

Jukka Ollikainen kuitenkin varoitti liioista odotuksista. Ministeri ajaa koko Suomen etua, eikä kotiinpäinvedolle jää tilaa.

– Sen varaan on turha laskea, että asiat hoituvat kun on oma ministeri. Mutta onhan asioiden hoitaminen helpompaa, kun ministerit ovat arjesta tuttuja ja molempien kännykkänumerot ovat muistissa, Ollikainen tuumiskeli.

Myös maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen myöntää, ettei yksi maakunta pääse poimimaan rusinoita pullasta, vaikka saakin kaksi ministeriä yhdellä kertaa.

– Silti jokainen kansanedustaja katsoo valtakunnan edun lisäksi myös kotiseutuaan. Sieltä he ovat tukensa saaneet ja jokainen ymmärtää, että sillä on merkitystä. Ei tarvitse vääntää rautalangasta, siinä jää yksi porras, selitysporras välistä pois edunvalvonnassa, Wuorinen muistuttaa.

Jari Leppä
Keskustan kansanedustaja Jari Leppä. Hallitus päätti puoliväliriihessään lisätä ministereiden määrää kolmella.Yle / Juho Liukkonen
Lue seuraavaksi