Slumminummi, Ristislummi – lähiön maine on ja pysyy

Jokaisessa kaupungissa on kaupunginosa, jota pidetään epämääräisenä ja vähemmän houkuttelevana. Eikä maine muutu, vaikka asukkaat vaihtuvat ja viihtyvät. Vaasassa tämä maine on Ristinummella.

Ristinummen ostoskeskus ja nyt jo purkutöiden alla oleva Ristinummen koulu. Kuva: Mukkala / Hokkanen

Vaasan Ristinummen loiston aika alkoi vuonna 1975 kun Asuntomessut järjestettiin alueella. Tapahtuma kiinnosti väkeä ja innosti myös muuttamaan kaupunginosaan. Myös Strömbergin tehtaiden eli nykyisen ABB:n alueen työntekijöistä moni asui Ristinummella.

Ristinummen asukasluku on ollut korkeimmillaan 1980-luvun puolivälissä. Silloin Ristinummen suuralueella asui noin 10 000 henkilöä. Väkimäärä on sittemmin kääntynyt laskuun ja tällä hetkellä asukkaita alueella on noin 7500.

Asuntomessujen mainos Kuva: Jorma Kivimäen arkisto

Jorma Kivimäki muutti vuosi asuntomessujen jälkeen Ristinummelle ja asuu siellä edelleen. Syntyjään hän on Palosaarelta ja muistaakin aluksi hieman vierastaneensa Ristinummella sitä, ettei siellä ole merta. Meren puute ei kuitenkaan pahemmin haitannut, sillä Kivimäki on asunut Ristinummella jo hieman yli 40 vuotta.

Väestö ikääntynyt

Ristinummella väestö on vuosikymmenien aikana muuttunut. Jorma Kivimäen muuttaessa alueelle, siellä oli paljon nuoria ja perheitä. Nyt väki on ikääntynyt ja kaupunginosassa asuu paljon maahanmuuttajia. Muutosta on tapahtunut myös kaupunginosan toiminnassa.

– Täällä toimi aktiivinen Ristinummi-yhdistys, joka järjesti taloyhtiöiden välisiä lentopallo-otteluita. Ristinummi-päiviä vietettiin ja ihmiset osallistuivat. Sellainen yhteisöllisyys on joka paikassa nykyään vähentynyt, pohtii Kivimäki.

Ristinummella järjestettiin lasten urheilukilpailuja ja Kivimäen mainitsemat Ristinummi-päivät olivat suosittuja. Lentopalloporukoita löytyi paljon ja naisille ja miehille oli omat joukkueensa.

Taloyhtiöt järjestivät lentopalloturnauksia. Kuva: Mukkala / Hokkanen

Maine elää ja pysyy

Slumminummi, Ristislummi ja mitä niitä nimiä onkaan. Ristinummen maine epämääräisenä ja vaarallisena kaupunginosana on tuttu monelle. Kivimäki sanoo, ettei hän ole alueella koskaan pelännyt ja olo on edelleen turvallinen.

Ristinummen keskustassa olevat kaupungin vuokratalot ovat monen mielestä osasyy epämääräiseen maineeseen. Levottomuuksia niissä on Kivimäen mukaan joskus ollut, mutta se ei ole turvallisuudentunteeseen vaikuttanut. Meno on rauhoittunut.

Ristinummen aluetta vuosikymmeniä sitten Kuva: Mukkala / Hokkanen

Alueen maine kuitenkin elää sitkeässä ja Kivimäki sanookin, että ne, jotka asuvat Ristinummella viihtyvät siellä paremmin kuin ne, jotka vain käyvät. Omakotitalotonttejakin tuntuvat alueelta hakevan vain ne, joilla on Ristinummelta jokin oma kokemus. Ovat esimerkiksi viettäneet lapsuutensa siellä. 

Yksityiskohtana Kivimäki mainitsee myytävien asuntojen ilmoitukset. Osa kiinteistönvälittäjistä laittaa mieluusti kaupunginosan nimeksi Vanha Vaasa, vaikka osoitteen perusteella asunto olisikin oikeammin Ristinummen puolella.

Syrjäytymistä halutaan estää hankkeen avulla

Ristinummi ja Vähäkyrö ovat mukana syrjäytymisvaarassa olevien työttömien auttamishankkeessa. Hankkeessa on mukana kaupungin lisäksi kolme yhdistystä ja kaksi seurakuntaa.

Ajatuksena on saada syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt erilaiseen osallistuvaan toimintaan mukaan, jolloin he eivät putoaisi pois yhteiskunnasta.

Perusteena hankkeelle on Ristinummen kohdalla alueen suuri työttömyys. Tilastojen mukaan Ristinummen pienalueen työttömyysaste on 20 prosenttia ja se on huonoin koko kaupungissa. Myös tulotaso on Ristinummella varsin matala.

Jorma Kivimäen mielestä hanke on hyvä. Hän sekä sdp:n valtuutettuna että Pohjois-Ristinummen pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtajana haluaa olla mukana vaikuttamassa hankkeessa.

– Lyödään päämme yhteen ja koitetaan keksiä ratkaisuja, sanoo Kivimäki.

Lähipalvelut tärkeitä

Ristinummi on kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että ainakin vielä sieltä löytyvät monet palvelut. On kouluja, päiväkoteja, terveyskeskus ja kauppoja. Posti ja apteekkikin on. Mutta kuinka kauan? Kivimäki pitää tärkeänä alueen ja asukkaiden viihtyvyyden kannalta, että palvelut säilyvät.

1980-luvulla Ristunummen hiihtokilpailujen palkintojenjaon odottelua. Kuva: Mukkala / Hokkanen

Ristinummen vanha koulu, aivan ostoskeskuksen lähellä, on kohta historiaa. Parakkikoulu on rakennettu 1970-luvulla ja huonokuntoinen rakennus puretaan pois.  Mitä sen paikalle sitten tulisi? Siihen Kivimäki toivoo ideoita.

Yksi ajatus voisi olla, että siitä tehtäisiin Ristinummelle oma tori. Paikka, jossa olisi penkkejä, kukkaistutuksia ja tilaa olla. Vähän samaan tapaan kuin Palosaarenkin torilla.

Jorma Kivimäki on asunut Ristinummella kaikkiaan kolmessa eri paikassa. Hän on viihtynyt hyvin. Erityisesti hän pitää lähellä olevan Pilvilammen luontoalueesta ja siitä, että Ristinummella on paljon pyörätietä, väljyyttä ja vihreää.

– Jokainen tykkää erilaisista asioista ja mä olen kyllä viihtynyt täällä, sanoo Kivimäki.