1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pelle Hermannin auto on visussa tallessa – kotimaisten harrastelijamuseoiden ihmeelliset aarteet paljastetaan tv:ssä

Ylen uusi sarja esittelee kattauksen Suomen erikoisimpia museoita.

Risto Höylä Keski-Suomen Tieliikennemuseossa Petäjävedellä.
Tähtihetkessä puhuttiin museoita tutkivasta tv-sarjasta ja dokumenttielokuvasta.

Ylellä nyt nähtävä Salatut museot -sarja piipahtaa kymmenessä, toinen toistaan omalaatuisemmassa harrastelijamuseossa. Toukokuussa esitettävässä Kohti tulevaisuuden museota -dokumenttielokuvassa puolestaan pohditaan esimerkiksi museoiden tulevaisuuden haasteita.

Sarjan ja dokumentin toimittaja Minna Joenniemi on kiertänyt museoita urakalla viime aikoina.

– Harrastelijamuseoita ja julkisin varoin pidettyjä museoita yhdistää se, että ne haluavat synnyttää arjen esineiden kautta muistoja ja nostalgiaa. Museoiden kautta rakennetaan käsitystä maailmassa.

Muovipusseista nukenvaunuihin

Joenniemen mielestä museot ovat muuttuneet niistä ajoista, kun museoissa on rakennettu kansakuntaa ja kerrottu suomalaisuudesta.

Joenniemi vierailee Salatut museot -sarjassa harrastajien pitämissä kotimuseoissa, joista moni on avoinna vain harvoin. Museovierailu vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä. Harrastajamuseoita löytyy joka lähtöön. Suomessa voi poiketa esimerkiksi muovipussimuseoon, jäähdytintekniikkamuseoon tai nukenvaunumuseoon.

– Esimerkiksi lastenvaunumuseossa työnsin pääni sisään oman syntymävuoteni aikaiseen lastenvaunuun ja katsoin, että tunnistanko maiseman. Se oli aika outoa, nauraa Joenniemi.

Toimittaja Minna Joenniemi (oikealla) vieraili Tina Rosströmin sairaalamuseossa. Kuva: Juha Suomalainen / Yle

Tavaraa arvostettiin ennen enemmän

Suurin osa harrastajamuseoiden pitäjistä on iäkkäitä ihmisiä. Nykyaikainen into tavaroista luopumiseen on heille vierasta. Esimerkiksi jäähdytintekniikkaan hurahtanut, 97-vuotias Paavo V. Suominen on keräillyt laitteita jo 1940-luvulta lähtien. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Risto Rytin perheen käytössä ollut jääpalakaappi.

– Museonpitäjät ovat syntyneet aikana, jolloin oli vähemmän tavaraa. He ovat kiintyneet ja sijoittaneet muistoja esineisiin. He ovat nähneet vaikka muovikasseja keräämällä, miten farkkukaupan tai Alkon pussit ovat muuttuneet.

Joissain museoissa pääsee kurkistamaan museonpitäjien mielenkiintoisiin omiin työuriin. Petäjävedeltä löytyy elokuvien autorekvisiittöri Risto Höylän käsistä tulleita luomuksia. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Pelle Hermannin auto ja Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan ambulanssi.

Salatut museot -sarja ja Kohti tulevaisuuden museota -dokumentti nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa.