1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naisten valmiusliitto

Informaatiovaikuttaminen ja kyberturvallisuus kiinnostavat naisia tulevassa valmiusharjoituksessa

Leijona 2017 -valmiusharjoituksessa 400 naista harjoittelee toukokuussa arjen turvallisuustaitoja ja poikkeusolojen toimintakykyä Hattulassa Panssariprikaatissa.

Harjoituksen suunnittelevat ja toteuttavat vapaaehtoiset naiset. Arkistokuva ilmoittautumisesta HIMOTTU 10 -harjoitukseen Mikkelissä vuonna 2010. Kuva: Mika Räisänen / Yle

Hattulan Panssariprikaatissa järjestetään 5.–7. toukokuuta harjoitus, jonka tarkoituksena on antaa naisille perusvalmiuksia toimia arjen turvallisuustilanteissa. Harjoituksessa turvallisuus- ja varautumistaitoja vahvistavia kursseja on 13.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä informaatiovaikuttamisen kurssi yllätti suosiollaan, sillä kurssi täyttyi minuuteissa.

– Kurssilla päästään käymään kuvitteellista infosotaa, jonka tarkoitus on avata kurssilaisten silmiä virallisen viestinnän vaikeudesta, kun verkossa pyörii niin huhuja kuin trolleja, kertoo harjoituksen johtaja Pirkko Lokinperä Naisten Valmiusliitto ry:n tiedotteessa.

Kyberturvallisuuskurssilaiset pääsevät puolestaan kehittämään kykyään tunnistaa omaan tietoverkkoon kohdistuvia uhkia sekä harjoittelemaan toimintatapoja uhkien vähentämiseksi.

Tavaramerkkinä maastopuku

Kolmipäiväiseen harjoitukseen sisältyy kursseja aina maastossa selviytymisestä johtamistaitoihin. Koulutusteemoina on muun muassa koira maamme turvana, auto ja nainen sekä jokanaisen selviytymispakki.

Harjoitus on avoin kaikille suomalaisille naisille. Osallistujien ikähaarukka on laaja, 15-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Valmiusharjoitus toteutetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseina.

Leijona 2017 on järjestyksessään 39. NASTA-harjoitus. Moni nainen pukeutuu harjoituksessa maastopukuun elämänsä ensimmäistä kertaa. Harjoitusten toiminta ei kuitenkaan ole sotilaallista.

Naisten Valmiusliitto ry (siirryt toiseen palveluun) yhdistää kymmenen naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii noin 144 000 naista.