Pohjalaisjoukkueilla sama tavoite: sekä KPV että Jaro uskovat liiganousuunsa

Jalkapallon miesten Ykkösen kausi starttaa viikonvaihteessa keskipohjalaisittain suurin odotuksin. Sekä Pietarsaaren FF Jaro että Kokkolan Pallo-Veikot tavoittelevat yksiselitteisesti nousua Veikkausliigaan.

jalkapallo
Jalkapallo KPV:n harjoituksissa.
Kalle Niskala / Yle

KPV:tä ja Jaroa yhdistää moni muukin seikka: molemmat joukkueet yrittävät sarjanousua viime kauden kokoisilla budjeteilla eli isolla rahalla joukkueita ei ole kasattu. Jaron budjetti on vajaa miljoona, KPV:n omistaja Matti Laitinen ei varsinaisesti laske budjettia.

Vaihtuvuutta on jonkin verran: Jarolla on kahdeksan ja KPV:llä 10 uutta pelaajaa. Lisäksi molemmat joukkueet vaihtoivat valmentajiaan kesken viime kauden. KPV:ssä Antti Ylimäki joutui antamaan tilaa Jarmo Korhoselle. Jaro taas antoi potkut Alexei Eremenkolle. Nyt joukkuetta valmentaa Kristian Heames.

Molemmilla joukkueilla on myös luja usko nousumahdollisuuksiinsa. Jaron hallituksen puheenjohtaja Harald Finne:

– Tavoite on hyvin selvä: haluamme takaisin liigaan. Sen olemme sanoneet ennenkin ja sanomme nytkin.

Finne pitää tavoitetta hyvin realistisena. Edellytykset ovat hyvät, vaikka Ykkösen 10 joukkueesta monella on sama tähtäin:

– Ykkönen tulee olemaan erittäin kova tänä vuonna. Kukaan ei tiedä, miten käy, mutta omalta osaltamme olemme tyytyväisiä.

Kuvassa keskuskenttä Pietarsaaressa.
Arkistokuvassa Pietarsaaren keskuskenttä.FF Jaro

Finne on tyytyväinen pelillisesti viime kauden loppuun ja siihen, että Jaro sai pidettyä kaikki haluamansa pelaajat ja hankkimaan vahvistuksia.

– Olemme joukkueeseen hyvin, hyvin tyytyväisiä. Lähdemme siitä, että tämä on liigajoukkue. Ei enempää eikä vähempää.

Tyytyväisiä Jarossa ollaan myös junioritoimintaan, josta Finnen mukaan "sitten liigajoukkueena" voidaan poimia marjat.

– Pelkällä rahalla ei saisi sellaista porukkaa kuin meillä on. Jarohan on kansanliike; tänne halutaan tulla kehittymään. Jokainen joka tulee, tietää, että täältä pääsee eteenpäin parempana pelaajana. Se on vahvuutemme.

Muiksi vahvuuksiksi Finne listaa talkootyön, joka mahdollistaa suhteellisen pienen budjetin. Paikallinen elinkeinoelämä myös tukee joukkuetta hyvin: sadat yritykset käytännössä pitävät Jaron pystyssä, sanoo Finne.

KPV:n kapteeni Henri Myntti on myös luottavainen oman joukkueensa suhteen:

– Viime vuonna oli hyvä joukkue, mutta nyt on vielä pykälän kovempi. Kovin, jossa itse olen ollut mukana.

KPV pelaa alkavalla kaudella erilaista, pallollisempaa peliä. Sillä on Myntin mukaan edellytyksiä olla joukkue, joka hallitsee peliä.

Valmentaja Jarmo Korhonen sanoo, että tavoitteena on nousu. Myntti on samaa mieltä:

– Ei olisi oikein sanoa, että haemme sarjassa pysymistä tai sijoja. Totta kai haemme ykköspaikkaa.

Matti Laitinen KPV:n toimiston edessä, taustalla pelaajien kuvagalleriaa.
Matti Laitinen.Kalle Niskala / Yle

Saman tavoitteen jakaa myös omistaja Matti Laitinen, joka odottaa kauden alkua "kuin pieni poika".

Syksyllä Laitinen ilmoitti, että tämä kausi on hänelle viimeinen Ykkösessä. Jollei näin käy, Laitinen aikoo ryhtyä hoitamaan lapsenlapsia.

– Jokainen voi lukea siitä, onko seuran valmentajilla ja pelaajilla yhtään paineita.

KPV:n yleisötavoite on viimevuotista kovempi, mutta 1200 katsojaa on Laitisesta vielä maltillinen yleisökeskiarvo. Pottia kasvattavat myös paikallisvastustajien kohtaamiset, joista molemmat joukkueet odottavat kovia.

– Ne ovat aina hurjia, nauraa Jaron Harald Finne.

KPV aloittaa kautensa tänään lauantaina Kauniaisissa Grankulla IFK:ta vastaan, mutta Jaro pääsee tositoimiin vasta viikon päästä lauantaina, kun se kohtaa vieraissa Ekenäs IF:n.