EU valmistautuu Pohjois-Irlannin eroon Britanniasta

Kyselyiden mukaan varsinkin Pohjois-Irlannissa valtaosa väestöstä vastustaa liittymistä Irlannin tasavaltaan.

Irlanti
Brexitin vastainen mielenosoitus Belfastissa maaliskuussa 2017.
Brexitin vastainen mielenosoitus Belfastissa maaliskuussa 2017.Paul Faith / AFP

EU-johtajat kokoontuvat huomenna lauantaina huippukokoukseen, jossa on määrä laatia suuntaviivat unionin kehitykselle Britannian eron jälkeen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Kokouksessa hyväksytään julkilausuma, jossa unionin kehitystä kuvaillaan. Irlannin hallitus on saanut siihen mukaan oman lisäyksensä. Siina vahvistetaan, että EU valmistautuu tilanteeseen, jossa Pohjois-Irlanti päättää irrottautua Britanniasta ja liittyä Irlannin tasavaltaan.

Irlannin esittämä teksti on saanut nimen DDR-lauseke. Se viittaa Itä-Saksan liittymiseen Saksan liittotasavaltaan. Euroopan unioni hyväksyi tuolloin Itä-Saksan liittymisen unionin yhteyteen Saksan osana.

Pohjois-Irlanti kuuluu tätä nykyä Britannian kuningaskuntaan. Pohjoisirlantilaiset kannattivat kansanäänestyksessä laajasti Britannian pysymistä EU:ssa.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin suhteista on laadittu ns. Pitkänperjantain sopimus (Good Friday Agreement). Sen mukaan alueet voivat yhdistyä, jos pohjoisirlantilaisten enemmistö asian hyväksyy.

Kansa ei ole yhdistymässä

Mielipidekyselyiden mukaan ei ole kovinkaan todennäköistä, että Pohjois-Irlanti yhdistyisi Irlannin tasavallan kanssa, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Irlannin ja Pohjois-Irlannin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Hiljattain tehdyssä kyselyssä 62 prosenttia pohjoisirlantilaisista haluaa pysyä Britannian yhteydessä ja vain 22 prosenttia kannatti yhdistymistä tasavaltaan.

Tasavallan puolella ihmisille esitettiin kysymys, miten he suhtautuvat yhdistymiseen, jos se maksaisi valtiolle yhdeksän miljardia euroa vuodessa. Kolmasosa vastasi yhdistymiselle myöntävästi, kolmasosa kieltävästi ja loput eivät osanneet vastasta.