1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallostadion

Taloyhtiöiden valitukset hylättiin – Tampereen Tammelaan voi rakentaa 6500-paikkaisen stadionin lisäksi asuntoja ja liiketilaa

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei löytänyt moitittavaa stadionia ja sen ympäristöä koskevan asemakaavan valmistelusta.

jalkapallostadion
Ilmakuva Tammelan stadionista
Ilmakuva Tammelaan suunnitellusta stadionistaJKMM Arkkitehdit Oy

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt Tampereen Tammelan stadionin naapureiden valitukset alueen uudisrakentamisesta. Oikeus ei löytänyt moitittavaa stadionia ja sen ympäristöä koskevan asemakaavan valmistelusta.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Tammelan stadionin uudistamista koskevan kaavan noin vuosi sitten. Tammelan stadionin paikalle on suunnitteilla uusi stadion ja sen kylkeen asuin-, liike- ja toimistotilaa.

Kaavasta valitti kuusi stadionin naapurissa sijaitsevaa taloyhtiötä. Niiden mielestä kaupunginvaltuuston kehittämispäätös oli lainvastainen ja se pitäisi kumota.

Hallinto-oikeuden mukaan kaavapäätöstä valmisteltaessa ei ole menetelty virheellisesti eikä kaavapäätös ole lainvastainen sen vuoksi, ettei kaava kaikilta osin vastaa valittajien käsitystä alueen maankäytöstä. Oikeus katsoi myös, että kaavaa varten laaditut selvitykset melu-, liikenne-, ympäristö- ja kaupunkikuvallisista vaikutuksista ovat riittäviä.

Ympärivuotiseen käyttöön

Tampereen kaupunginvaltuuston hyväksymissä uusimissuunnitelmissa Tampereen Ilveksen kotikenttä, Tammelan stadion, muuttuu tulevaisuudessa monitoimikortteliksi.

Suunnitelmien mukaan uudelle stadionille tulee 6 500 paikkaa, ja siellä pelataan jalkapalloa ympäri vuoden.

Stadionin yhteyteen rakennetaan liike- ja toimistotilaa sekä noin 170 asuntoa.

Sisäkuva Tammelan stadionin katsomosta
Sisäkuva Tammelan stadionin katsomostaJKMM Arkkitehdit Oy

Rakentamaan syksyllä 2018?

Apulaispormestari Pekka Salmi on tyytyväinen valitusten hylkäämiseen.

– Tämä oli todella iloinen uutinen tamperelaiselle jalkapallolle. Tämä oli kuitenkin vain yksi vaihe eikä ole tietoa, tuleeko vielä valituksia korkeimpaan hallinto-oikeuteen, toivottavasti ei.

Salmen mukaan valitusprosessin takia stadionin yksityiskohtaisempaa suunnittelua ei ole kovin pitkälle pystytty viemään eteenpäin. Valitusrumba ei kuitenkaan ole ainoa syy, jonka vuoksi rakentamisessa on oltu odottavalla kannalla.

– Rakentamisaikatauluun vaikuttavat myös Olympiastadionin remontti Helsingissä ja se, ettei Ratinan stadionille voida siirtää liigapelejä kuin vasta 2018 syksyllä. Nykyistä Tammelaa tarvitaan vielä. Näillä näkymin pääsisimme rakentamaan vuoden 2018 syksyllä, sanoo Pekka Salmi.

Ulkonäkymä Tammelan stadionin suuntaan Tammelan koulun pihalta
Ulkonäkymä Tammelan koulun pihalta JKMM Arkkitehdit Oy
Lue seuraavaksi