1. yle.fi
  2. Uutiset

Vappuna päristellään jälleen letkassa – sateen tullessa moni ajoneuvo saattaa jäädä talliin

Moni pohjoisen moottoripyörä- ja autoharrastaja uksii lähtemistä vappuajoon, jos sää on surkea. Yksi heistä on torniolainen Jari Prusila vuoden 1957 Morris Oxfordillaan.

vappu
Morris Oxford III vm. 1957
Jari Vesa / Yle

Torniolainen Jari Prusila on kahden vaiheilla osallistuako perinteiselle vappuajelulle vai ei, jos vappupäivänä taivas vuotaa vettä tai räntää.

– Kohta kymmenen vuotta on Morriksella ajettu vappuna, mutta jos keli on oikein huono niin vappuajelu voi jäädä väliin. Kun kävin viime viikolla katsastamassa Morriksen niin silloin kyllä tuli vettä ja räntää. Kyllä se ulkokäyttöön on tehty, mutta kun ei oikein raski sotkea sitä.

– Eihän tällä paljon tule ajeltua – alle tuhat kilometriä kesässä. Ja aina mieluiten hyvällä säällä, Prusila paljastaa.

Morris Oxford vm. 1957 sisältä
Jari Vesa / Yle

Yksi ajossa, kaksi tulossa

Prusila hankki Morriksensa noin kymmenen vuotta sitten.

–Moottorille ei ole tarvinnut tehdä mitään. Auto on maalattu ja sisusta on uusittu. Sisustuksen verhoiluun piti tilata nahat tekonahat Keski-Euroopasta. Ne sitten värjättiin samalla kertaa, että saatiin sama sävy. Olishan ne saanu lähempääkin ja halvemmalla, mutta siinäpä ne nyt on, Prusila naurahtaa.

Prusilalla on tallissa työn alla kaksi uuttakin aihiota.

– Ei ole vapaa-ajan ongelmia kun häärää tallissa kahden uuden projektin kanssa.

Morriksen hattuhylly.
Jari Vesa / Yle

Vappuna päristellään letkassa ja tapahtumissa

Perinteinen vappuajelu kerää vuosittain pitkän letkan moottoripyöriä ja klassikkoautoja Kemiin ja Tornioon. Pohjoisen oikukas sää vaikuttaa letkan pituuteen olennaisesti.

Tänä vuonna Tornion moottorikerhon MoottoriWappu on 1.5. Lapparilla ja ajoneuvojen vappuparaati lähtee kello 12 Green Lineltä. Kemissä on vappupäivänä motoristikirkko kauppatorilla kello 13. Sen jälkeen motoristit ja muut ajoneuvot kiertävät letkassa Kemissä.

Myös toukokuun 27. päivä on mahdollisuus nähdä hienoja ajoneuvoja kun Lounais-Lapin Euroautoilijat järjestävät Toukotaiwal-ajon ympäri Meri-Lappia.

– Siihen tapahtumaan me on vaimon kanssa pukeuduttukin 50-luvun tyyliin, Jari Prusila kertoo taivasta tarkkaillen. Ja siirtää Morriksensa talliin juuri ennen sadetta.

Lue seuraavaksi