Radonrajat ylittyivät moninkertaisesti – STUK otti Laukaan koulut valvontaan

Laukaan kouluista on mitattu toimenpiderajat ylittäviä radonpitoisuuksia. Suurimmillaan toimenpiteiden raja-arvo ylittyy yli seitsenkertaisesti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Säteilyturvakeskuksen radonseuranta on paljastanut useissa Laukaan kouluissa toimenpiteiden raja-arvot ylittäviä radonpitoisuuksia.

– Tulos jossain määrin yllätti, sillä Laukaa ei ole mitään pahinta radonaluetta, sanoo Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen.

Radonarvot ylittyvät Valkolan-, Haapalan-, Tervamäen- ja Sydän-Laukaan koulussa.

– Me nyt tutkimme kohteiden rakenteet, ja katsomme onko jotain tiivistyksiä tehtävissä saman tien. Valkolan koulun kohdalla odotamme STUK:in ohjeita, kertoo Lappalainen.

Suurin ylitys on Valkolan koulussa, jossa radonin määräksi mitattiin liki 3000 becquereliä (siirryt toiseen palveluun) (Wikipedia) kuutiometrissä ilmaa. Toimenpiteiden raja-arvo on 400 becquereliä, joka Valkolan koulussa ylittyy siis 7,5-kertaisesti. Koulussa opiskelee 37 alakouluikäistä oppilasta.

– Tämä on kyllä jo aika suuri ylitys, sanoo tarkastaja Katja Kojo Säteilyturvakeskuksesta.

Valkolan koulun radonpitoisuus on niin korkea, että Säteilyturvakeskus ottaa laatiakseen ohjeet tilanteen korjaamiseen. STUK myös valvoo korjaukset.

– Korjauksena voi kenties olla radonmuuri, sellaisen asentaminen vähentää tehokkaasti radonpitoisuutta. Toinen mahdollisuus on radonimuri, Kojo sanoo.

Korjausten jälkeen radonpitoisuus mitataan uudelleen, jotta tiedetään, onko korjaus vaikuttanut.

Radon on radioaktiivinen kaasu, jonka tärkein lähde on maaperä rakennuksen alla. Sisälle se kulkeutuu perustuksen rakojen kautta. Radon on väritöntä, eikä haise millekään, joten sen pitoisuus voidaan selvittää vain mittauksilla.

Sisäilman radon on tupakoinnin jälkeen merkittävin tunnettu keuhkosyövän aiheuttaja. Vaikutukset kasaantuvat pitkällä aikavälillä.