Paavi hieroo parempia suhteita islamilaiseen maailmaan Egyptissä

Paavi Franciscus haluaa parantaa suhteita islamilaiseen maailmaan, sillä Lähi-idän väkivalta on vaikuttanut laajalti alueen kristityn vähemmistön arkeen.

Franciscus
Paavi Franciscus lähdössä Egyptiin Fiumicinon lentokentällä Italiassa 28. huhtikuuta.
Paavi Franciscus lähdössä Egyptiin Fiumicinon lentokentällä Italiassa.Telenews / EPA

Paavi Franciscus on saapunut vierailulle Egyptiin. Yksi paavin vierailun keskeisistä tavoitteista on parantaa katolisen kirkon suhteita islamilaiseen maailmaan.

Paavin vierailu on kiristänyt turvatoimia Egyptissä entisestään. Egyptissä oli jo valmiiksi julistettuna hätätila Egyptin kopti-kristittyjä vastaan tehtyjen pommi-iskujen takia.

Egyptin kirkot on asetettu erityistarkkailuun. Viranomaiset pelkäävät, että esimerkiksi terroristijärjestö Isis yrittää iskeä kopti-kirkkoihin propagandatarkoituksessa erityisesti paavin vierailun aikana.

Paavi haluaa paremmat suhteet islamiin

Paavi vierailee Kairon al-Azharin yliopistossa. Vierailun tavoite on lisätä katolisen kirkon ja islamilaisen maailman yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Noin tuhat vuotta vanha uskonnollinen oppilaitos on islamin sunnalaisen haaran arvostetuin opinahjo.

Franciscus on ottanut tavoitteekseen parantaa suhteita islamiin. Katolisen kirkon ja Egyptin välit parantuivat viime vuonna, kun al-Azharin suurimaami vieraili Vatikaanissa.

Vatikaanin ja al-Azharin välit olivat hetkellisesti pakkasella edellisen paavin Benedictus XVI:n lausunnon vuoksi. Benedictus kytki islamin ja väkivallan toisiinsa. Al-Azhar tuomitsi lausunnon ja syytti Benedictusta sekaantumisesta Egyptin sisäisiin asioihin.

Al-Azharin hidas uudistuminen

Al-Azharin suurimaami, Ahmed al-Tayyeb on paaville merkittävä liittolainen. Al-Tayyebia pidetään maltillisena uskonoppineena, joka on tuominnut terroristijärjestö Isisin ja järjestön tavan oikeuttaa väkivaltaansa islamilla.

Samanaikaisesti al-Tayyebia on syytetty islamin ääritulkintojen edistämisestä ja al-Azharin hitaasta uudistamisesta. Erityisesti Egyptin parlamentti ja media – osin sisäpoliittisista syistä – ovat kunnostautuneet arvostelemalla al-Azharia siitä, että oppilaitos ei ole kitkenyt ääriajattelua opetuksestaan riittävän tarmokkaasti.

Lähi-idän kristityt ahtaalla

Tilanne Egyptissä on kireä, kun paavi Franciscus vierailee maassa. Vain kolme viikkoa sitten Isis hyökkäsi kahteen koptien kirkkoon. Kahdessa pommi-iskussa kuoli 45 ihmistä.

Lähi-idän suurin kristittyjen vähemmistö on muutenkin ahtaalla. Joulukuussa koptien katedraaliin tehdyssä iskussa kuoli liki 30 ihmistä ja kopteja vastaan tehdyt iskut ovat pakottaneet satoja kopteja pakosalle Siinain niemimaalta.

Isisin uhka ja uskonryhmien taistelut Irakissa, Syyriassa ja muualla Lähi-idässä ovat vaikuttaneet vahvasti Lähi-idän kristittyihin.

Lähteet: AFP, Reuters