1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Lapin kaivoksilla hyvä alkuvuosi

Kevitsan kaivoksen tulos on parantunut merkittävästi. Kaivosyhtiöt arvioivat maailman talouden vahvistumisen nostavan perusmetallien kysyntää.

Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Ruotsalaisen kaivosjätti Bolidenin nykyään omistaman Kevitsan nikkeli- ja kuparikaivoksen viime alkuvuoden 14 miljoonan euron tappio on kääntynyt 22 miljoonan euron voitoksi.

Boliden osti Kevitsan vuosi sitten kanadalaiselta First Quantum Minerals – nimiseltä yhtiöltä, joka ei saanut Kevitsaa kannattamaan. 

Bolidenin mukaan syy alkuvuoden huomattavaan tulosparannukseen on kuparin noussut hinta ja korkea laatu. Nikkelin tuotanto säilyi ennallaan.

Boliden on jo aiemmin arvioinut Kevitsan malmivarannot varovaisemmin kuin edellinen omistajayhtiö. Bolidenin arvion mukaan tuotanto jatkuu vielä 16 vuotta. 

Boliden arvioi talousilmapiirin ja teollisen tuotannon maailmalla ja Euroopassa vahvistuneen viime vuoden lopulta alkaen uskoen kehityksen lisäävän yhtiön tuotteiden kysyntää. 

Kittilän alkuvuoden tuotanto 1500 kiloa kultaa

Toisin kuin ruotsalainen Boliden Kittilän kultakaivoksen omistava kanadalainen Agnico Eagle ei kerro kaivoksen alkuvuoden liikevoittoa.

Agnico Eaglen osavuosikatsaus tyytyy Kittilän kaivoksen osalta kertomaan tuotantomääristä, kustannuksista ja tulevien varantojen lupaavista tutkimustuloksista.

Agnico Eaglen osavuosikatsauksesta laskeskeltuna ja pyöristettynä Kittilän kaivos tuotti tammi-maaliskuussa 1500 kiloa kultaa. Se on satakunta kiloa viime alkuvuotta enemmän.

Tämän päivän kullan hintatasolla 1200 euroa unssilta laskettuna Kittilän alkuvuoden tuotannon arvo oli 62 miljoonaa euroa. Se on nelisen miljoonaa viime alkuvuotta enemmän.  

LKAB: suuri rautamalmikapasiteetti painaa hintaa ja kannattavuutta

Vertailun vuoksi Euroopan suurimman rautakaivoksen Kiirunassa omistava Ruotsin valtion kaivosjätti LKAB kertoi myös alkuvuoden hyvästä tulosparannuksesta.

LKAB:n alkuvuoden tulos oli 194 miljoonaa euroa ja viime alkuvuodesta vain 35 miljoonaa euroa.  Yhtiön mukaan tulosta nostivat syynä rautamalmin parempi hinta ja tuotannon tehostukset.

Hyvästä alkuvuodesta huolimatta LKAB arvioi rautamalmin globaalisti suuren tuotantokapasiteetin painavan hintaa ja kannattavuutta.

Tämän artikkelin päälähteinä kaivosyhtiöiden Boliden, Agnico Eagle ja LKAB Q1 osavuosikatsaukset ja metallien hinnoista www.kitco.com (siirryt toiseen palveluun). Yhtiöiden katsauksia voi syynätä syvemmin yhtiöiden verkkosivuilla.