Pesula-automaatteja kauppoihin ja kividesignia ulkomaille – Kainuun yritykset haluavat kasvaa

Tulevaisuus näyttää valoisalta, mikä kannustaa yrityksiä yhteistyöhön. Samalla kasvun mahdollisuudet paranevat.

yrittäjyys
Työntekijä pesee mattoa pesulassa koneella.
Liaton Oy toimii neljällä paikkakunnalla. Kajaanin pesulassa työskentelee muun muassa Jani Laukkanen.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniUseilla paikkakunnilla toimiva pesulayritys Liaton Oy hakee kasvua uudella innovaatiolla. Yritys on tuomassa ostoskeskuksiin ja suuriin kauppoihin pakettiautomaatin kaltaisia pesula-automaatteja, joihin asiakas voi jättää vaikkapa pukunsa tai mattonsa pesulan pestäväksi.

– Tuomme automaatteja aluksi omille pesula-alueille Oulun ja Kainuun alueelle, mutta myöhemmin tarkoituksena on tuoda niitä koko Suomeen. Teemme yhteistyösopimuksen jonkun pesulan kanssa, tuomme automaatit ostoskeskukseen ja annamme paikalliselle pesulalle mahdollisuuden kasvattaa myyntiä, kertoo toimitusjohtaja Risto Myllynen.

Tärkeintä on saada positiivista pöhinää Kainuuseen ja näyttää se ulospäin.

Sara Vaskivuo

Tällä hetkellä automaatteja on Oulun alueella kolme. Myllysen mukaan asiakkailta saatu palaute sekä Kainuun KasvuOpen -kilpailun (siirryt toiseen palveluun) voitto rohkaisivat yritystä laajentamaan toimintaansa. Parin kuukauden sisällä automaatteja on tulossa Kajaanin ja Sotkamon keskustoihin sekä kolme lisää Ouluun.

– Lähes viikoittain asiakkaat sanovat, että pyykit ovat olleet kuukauden tai kaksi auton peräkontissa. Nyt asiakkaan ei tarvitse etsiä pesulaa laitakaupungilta ja ajaa sinne töiden jälkeen, jolloin pesula on usein jo kiinni. Ostoskeskukset ja kaupat ovat auki pitkään, jolloin pyykit voi jättää automaattiin ostosreissulla ja hakea sieltä puhtaana, Myllynen kuvailee.

"Olemme edelleen muutaman ison yrityksen varassa"

ELY-keskusten tuoreen raportin mukaan positiiviset talousnäkymät ovat vallanneet lähes koko Suomen. Kainuun yrityksistä 53 prosenttia on kasvuhakuisia ja voimakkaasti kasvua hakevia, kun koko maassa vastaava luku on 50 prosenttia.

– Yrityksissä on tällä hetkellä kehittymishalukkuutta. Positiivisia signaaleja on tullut erityisesti teollisuuden puolelta. Esimerkiksi pienemmillä metallipajoilla on hyvät tilauskannat. Isojen vetureiden, kuten Transtechin, hyvällä tilanteella on myös kerrannaisvaikutuksia pienempiin yrityksiin, sanoo johtava asiantuntija Anne Ristioja Kainuun ELY-keskuksesta.

Mattoa kääritään rullalle pesun jälkeen.
Liaton Oy tuo muun muassa ostoskeskuksiin pakettiautomaatin kaltaisia pesula-automaatteja, joihin asiakas voi jättää esimerkiksi mattonsa pestäväksi.Tiia Korhonen / Yle

Valtaosa Kainuun yrityskannasta on pieniä, alle 10 työntekijän yrityksiä.

– Vaikka toimialojen kirjo on aikaisempaa laajempi, olemme edelleen muutaman ison yrityksen varassa. Jos niille tapahtuu suhdannemuutosten takia jotakin, se vaikuttaa laajasti tällä alueella. Meidän pitäisi pystyä vahvistamaan nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa, jotta pystyisimme vastaamaan paremmin muutoksiin ja selviämään niistä, Ristioja kertoo.

Tuomme automaatteja aluksi omille pesula-alueille Oulun ja Kainuun alueelle, mutta myöhemmin tarkoituksena on tuoda niitä koko Suomeen.

Risto Myllynen

Paltamolaisen kivipaja Rockersin yrittäjä Sari Vaskivuon mukaan myönteinen ilmapiiri ja positiiviset näkymät tarkoittavat käytännössä sitä, että moni yritys on vastaanottavaisempi yhteistyöhön. Yrittäjät auttavat toisiaan ja kasvun mahdollisuudet parantuvat.

– Kun itse uskaltaa ottaa rohkeasti yhteyttä, uskomattomatkin yhteistyökuviot voivat toteutua. Tärkeintä on saada positiivista pöhinää Kainuuseen ja näyttää se ulospäin.

Kivestä valmistettu koru.
Suomalainen käsityödesign on haluttu vientituote, sanoo Rockers-pajan yrittäjä Sara Vaskivuo.Sara Vaskivuo

Viime vuonna perustettu Rockers on lähtenyt hakemaan kasvua heti yrityksen alkumetreiltä. Pajan tuotoksia on jo nähty muun muassa kansainvälisessä teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa SLUSHissa.

– Meillä on todellista kasvunnälkää. Haemme kasvua ehdottomasti myös ulkomailta, missä suomalainen käsityödesign on haluttu vientituote.

Vaskivuo kertoo, että meidän suomalaisten pitää olla ylpeitä siitä, mitä meiltä löytyy. Hänen mukaansa esimerkiksi suomalainen luonnonkivi on parasta laatuaan.

– Parasta haasteessa on, että se pistää meidät ajattelemaan laatikon ulkopuolelle ja kehittämään yhteistyökuvioita, joista myös toinen osapuoli hyötyy, Vaskivuo jatkaa.

Onnistuminen kannustaa eteenpäin

Toiminnan kehittämisestä johtuen yrityksissä tarvitaan lisää työntekijöitä. Ja sitten työvoimaa vasta tarvitaankin, jos isot investointihankkeet, kuten Paltamon biotuotetehdas, toteutuvat ja Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivoksen tuotanto käynnistyy.

– Yritystoimintaa vahvistamalla ja lisäämällä saamme lisää työpaikkoja ja ihmisille mahdollisuuksia. Samalla maakunta kehittyy eteenpäin ja elinvoima säilyy, sanoo Kainuun ELY-keskuksen johtava asiantuntija Anne Ristioja.

Pyykit pyörivät koneessa.
Liaton Oy:n innovaation tavoitteena on saada pesulapalveluille uusia käyttäjiä.Tiia Korhonen / Yle

Liaton Oy työllistää tällä hetkellä 13 ihmistä. Lisää työntekijöitä tarvitaan, jos automaatteja tulee yhä enemmän ja pesuloiden työt lisääntyvät nopeasti.

– Kun yritys lähtee kasvamaan, kädet ovat täynnä työtä. Joskus sitä miettiikin, että lähteäkö kasvattamaan, koska helpommalla pääsisi, jos ei kasvattaisi.

Myllynen kertoo, että jos taas tekee samaa työtä päivästä toiseen, alkaa siihen turtua.

– Kun huomaa, että se lähti vetämään, tulee onnistumisen elämyksiä ja kokemuksia. Se kannustaa kasvattamaan, Myllynen kertoo.

Yritystoimintaa vahvistamalla ja lisäämällä saamme lisää työpaikkoja ja ihmisille mahdollisuuksia.

Anne Ristioja

Rockers-pajalle on tärkeää, että yritys toimii Kainuussa. Suurin pääraaka-aine Absolute Black -luonnonkivi tulee Suomussalmelta, Raatteen tien maastoista. Korut ja muut pajan tuotteet toimitetaan kainuulaisissa puulahjarasioissa.

– Haluamme hyödyntää kainuulaista karua kauneutta ja ammentaa siitä tuotteidemme muotoilua ja tarinoita. Näemme, että Kainuussa toimiminen ei ole este kasvulle, vaan suuri mahdollisuus. Oikein hyödynnettynä kainuulaisuus on vahvuutemme, sanoo yrittäjä Sara Vaskivuo.

Parikymmentä vuotta pesulayrittäjänä toimineen Risto Myllysen mukaan Kainuussa on samanlaiset mahdollisuudet yrittää ja lähteä kasvattamaan toimintaa kuin missä tahansa muualla.

– Täältä pääsee ihan samalla lailla liikkumaan. Itse koen, että täällä on mukava asua ja elää. Aina, kun käy vähän vilkkaammissa paikoissa, niin nauttii, kun pääsee tänne vähän hiljaisemmille seuduille, Myllynen naurahtaa.