1. yle.fi
  2. Uutiset

Iso mies virkkasi vauvalle pienen pipon: "Haastan mukaan heidät, joille tämä ei ole ominainen harrastus"

Vastasyntyneille virkattavien sukkien, turvalonkeroiden ja myssyjen tekijöiksi kaivataan nyt myös miehiä.

virkkaus
Mies seisoo pipo kädessään
Jussi Koskinen / Yle

Mika Kylänpää on iso mies, jolla on matala ääni. Käsissään hän pitää pienen pientä myssyä. Kokoeroa kuva se, että jos Kylänpää laittaisi kätensä nyrkkiin, ei se mahtuisi pipon sisään.

– Tämä on toinen myssy, jonka olen elämäni aikana tehnyt, sanoo Kylänpää hivenen ylpeänä.

Hän näki sosiaalisessa mediassa kiertävän Yle Porin päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, että vastasyntyneille tarkoitetut pipot ovat loppumassa Satakunnan keskussairaalassa.

Euran Kiukaisissa asuva Mika Kylänpää sanoo, että halusi ottaa haasteen vastaan.

– Haluan haastaa niitäkin, joille kutominen tai virkkaaminen ole niin ominaista harrastusta.

Mallin ja värin saa tekijä itse päättää

Tähän mennessä valmiita pipoja on viety Satakunnan keskussairaalaan toistasataa kappaletta. Pipoja kuitenkin tarvitaan jatkuvasti lisää.

– Itse olen viiden lapsen isä, ja ajatus vastasyntyneiden pipoista kosketti. En sitten keksinyt muuta tapaa laittaa itseäni likoon, kuin aloin paksuilla sormillani virkkaamaan myssyä. Haluan näyttää, että pystyvät tähän muutkin kun minäkin pystyn, sanoo Kylänpää.

Hän kuitenkin myöntää, että homma oli kova. Ensin meinasi myssystä tulla liian iso. Nyt kokoa on testattu nukeilla.

– Nuorin lapseni testasi myssyä nukeilla, ja niille se menee.

myssy
Pipojen värillä tai mallilla ei ole väliä. Tähän myssyyn tekijä Mika Kylänpää sai vaikutteita turvalonkeroista.Liisa Leinonen / Yle

Kylänpää on virkannut myssyyn myös kiinnitysnarut. Ne menevät korkkiruuville samalla tavalla kuin turvalonkeroiden lonkerot. Turvalonkeroihin voi keskosena syntynyt vauva tarttua, jolloin hoitoletkut saavat olla rauhassa.

– Tämä on tällainen monikäyttöinen myssy, sanoo Kylänpää.

Mika Kylänpää sanoo, että on saanut asian suhteen kannustusta. Myssyn virkkaus on ollut vastapainoa stressaavalle päivätyölle. Hän on huomannut, että käsillä tekemisestä hyötyvät myös hän itse ja perhe.

– Tämän kanssa sai ajatukset hyvin muualle työpäivän jälkeen. Tätä kun tekee niin ajattelee koko ajan, että tällä työllä on jollekin oikeasti merkitystä.

Vauvoille suunnatut käsityöt voi toimittaa suoraan Satakunnan keskussairaalaan tai Yle Porin toimitukseen PL 113, 28101 Pori. Myös muut Suomen synnytyssairaalat vastaanottavat lahjoituksia.

Lue seuraavaksi