Korvasieni on kevään myrkkyherkku – ensimmäiset bongattu Etelä-Suomessa

Vapun tippaleipiä muistuttavia korvasieniä on löytynyt jo ainakin Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoista.

sienet
Korvasieniä.
Yle

Sienestäjät voivat pikku hiljaa suunnata salaisille apajille, sillä kevään ensimmäiset korvasienet ovat jo nousseet.

Sienihavainnoista kirjoitetaan Suomen Sieniseuran Facebook-sivuilla.

– Yksittäiset korvasienilöydöt, jotka pulpahtelevat Facebook-ryhmässämme edustavat vain jäävuoren huippua. Kyllä niitä on muualtakin Etelä-Suomesta jo löytynyt, kertoo Suomen Sieniseuran (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Jorma Palmén.

Suurin osa on vielä pienikokoisia, halkaisijaltaan muutaman sentin kokoisia.

– Ihan pieniä ei mielestäni kannata poimia. Kun ne kasvavat suuremmiksi, poimut aukeavat ja niistä lähtee hiekkakin paremmin pois.

– Itse en ole vielä tänä vuonna korvasieniä etsinyt. Viikon päästä ajattelin lähteä katsomaan muutamista paikoista.

Etsi korvasieniä hakkuuaukeilta

Korvasieni valitsee kasvupaikkansa jo edellisenä syksynä. Laji on paikkauskollinen.

Niitä kannattaa etsiä hiekkapohjaisista havumetsistä, hiekkakankailta, harju- sekä hakkuualueilta.

– Keskeltä laajaa hakkuualuetta ei sieniä aina löydy. Parhaita paikkoja ovat niiden lämpimät reunamat lähellä metsää. Lisäksi alueen keskellä saattaa olla saarekkeita, joista satoa kannattaa etsiä, Jorma Palmén neuvoo.

Lajin satokausi on yleensä touko-kesäkuu. Sieniseuran puheenjohtajan mukaan paras satokausi saattaa tänä keväänä hieman myöhästyä kylmän sään takia.

– Sienet kaipaavat nyt aurinkoa ja lämpöä. Lämmin kevätsää suosii korvasienen kasvua.

Korvasieniä kasvaa koko maassa.

– Pohjoisessa, Sallan alueella olen kerännyt parhaat sadot juhannuksen tienoilla. Inarissa olen sienestänyt niitä vielä heinäkuun puolessa välissä.

Virossa, Latviassa ja Liettuassa korvasieniä on poimittu jo kuukausi. Jorma Palménille on tullut Baltiasta tiedusteluja suomalaisten yritysten halukkuudesta ostaa niitä.

Tappavan myrkyllinen tippaleipä

Poimulakkinen korvasieni muistuttaa ulkoisesti vapun tippaleipää.

Sieni on oikein valmistettuna herkullinen, mutta tuoreena tai väärin käsiteltynä hengenvaarallisen myrkyllinen. Se sisältää gyromitriiniä, joka on hengenvaarallinen solumyrkky. Siksi sienen oikea käsittely on tärkeää. (siirryt toiseen palveluun)

Korvasienet siivotaan hiekasta. Kattilaan laitetaan yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä. Sieniä keitetään viisi minuuttia kerrallaan. Sieniseuran kanta on, että kaksi keittokertaa riittää. Niiden välissä korvasienet on huuhdeltava hyvin ja keitinvesi on vaihdettava.

Keitinvettä ei saa käyttää ruoanlaittoon.

Kuivattuja korvasieniä liotetaan vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä. Liotuksen jälkeen sienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet sienet.

Sieniä keitettäessä tai kuivattaessa on tärkeää muistaa myös hyvä tuuletus.