Skepsis palkitsee kirjastot tiedon tasa-arvon edistämisestä

Kirjastot palvelevat erilaisia ihmisryhmiä teineistä eläkeläisiin, yhdistys toteaa perusteluissaan palkinnolle.

kirjastot
kirjastonhoitaja täyttää hyllyjä
Kirjastot ylläpitävät tasa-arvoa tiedonsaantiin.Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Skepsis ry myöntää vuoden 2017 Sokrates-palkinnon Suomen kirjastoille. Palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut rationaalisen ajattelun edistämisessä ja tieteellisen tiedon aseman parantamisessa.

Skepsis haluaa palkinnolla nostaa esiin kirjastojen yhteiskunnallisen merkityksen. Yhdistyksen mukaan kirjastot ylläpitävät tasa-arvoa tiedonsaantiin ja mahdollisuuteen lukea. Niihin on tervetullut kuka tahansa oppiarvosta tai äidinkielestä riippumatta, yhdistys kehuu.

Samaan aikaan lasten ja nuorten heikentyvä lukutaito lisää Skepsiksen mukaan entistä enemmän tarvetta panostaa toimivaan ja kattavaan kirjastoverkkoon.

– Kirjastot voivat juuri nyt hyvin, mutta niiden resursseista täytyy huolehtia koko ajan. Kirjastojen pitää pysyä kiinni ajassa niin tekniikan kuin sisältöjen suhteen, sanoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Kirjastojen edustajana palkinnon ottaa vastaan Suomen kirjastoseura ja sen hallituksen puheenjohtaja Jukka Relander.

Skepsis ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa maailmankuvaa. Yhdistys täyttää tänä vuonna 30 vuotta.