Tutkija: Älylaitteiden jatkuvat ilmoitukset ajavat meidät ihmisraunioiksi – "Aivomme kaipaavat levollista teknologiaa"

Teknologian suunnittelussa pitäisi ottaa oppia liikennevaloista ja viheltävästä teepannusta, sanoo antropologi Amber Case.

teknologia
Amber Case
Amber CaseJouni Immonen / Yle

Rauhallinen sunnuntaiaamu kahvimukin äärellä katkeaa Facebookin tai WhatsAppin merkkiääneen. Syntyy kiusaus vilkaista puhelimen näytölle ponnahtanutta viesti-ilmoitusta. Onko tuttu tilanne?

Huomiomme herpaantuu aivan liian usein mobiililaitteiden ja -sovellusten ilmoituksiin, sanoo teknologiaan perehtynyt antropologi ja tietokirjailija Amber Case.

Hän tutkii koneiden ja ihmisten suhdetta vierailevana tutkijana amerikkalaisissa huippuyliopistoissa, Harvardissa ja MIT:ssä. Case vieraili Helsingissä viime tiistaina it-yhtiö Fujitsun tilaisuuden pääpuhujana.

Casen mukaan ongelmaa pahentaa se, että toipumisen kannalta tärkeät lepohetket, tai keskittyminen töihin, katkeaa usein täysin merkityksettömän ilmoituksen vuoksi. Tämä tekee ihmisistä stressaantuneita ja hermostuneita otuksia.

– Me emme pysty yksinkertaisesti enää prosessoimaan tällaista määrää informaatiota. Olemme jo saavuttaneet kyllästymispisteen, Case sanoo Ylen haastattelussa.

Case painottaa, että tulevaisuus ei lupaa ihmisten aivoille hyvää, mikäli teknologiaa suunnitellaan samoilla periaatteilla kuin nyt. Nettiin kytkettyjen laitteiden määrän kun odotetaan kasvavan rajusti lähivuosina.

Esimerkiksi konsulttiyhtiö Gartner ennustaa, että verkkoon kytkettyjen esineiden, laitteiden ja kodinkoneiden määrä nousee tänä vuonna yli 30 prosenttia viime vuoden tasoon verrattuna. Vuoden loppuun mennessä verkkoon olisi siis kytketty jo liki 8,5 miljardia laitetta.

Pakopaikkaa on jatkossa yhä vaikeampi löytää. Esimerkiksi jos laitat puhelimesi äänettömälle, älykellosi saattaa kuitenkin hälyttää saapuvasta soitosta. Jatkossa kenties pyykinpesukone kuittaa pesuohjelman päättymisen ja sähköauto huikkaa akun olevan täynnä.

Case sanoo, että teknologian suunnittelun, sekä koneiden tapojen viestiä ihmisille, on pakko muuttua.

Amber Case
Amber CaseJouni Immonen / Yle

Tyyneyttä viestitulvan tilalle

Casen ratkaisu informaation ristituleen on calm technology, eli vapaasti suomennettuna levollinen teknologia. Sen keskeisenä ajatuksena on, että teknologian ei pidä vaatia liikaa käyttäjänsä huomiota.

– Levollisen teknologian ydinhavainto on se, että huomiokykymme on rajallinen resurssi. Teknologian pitää toimia arjessa niin, ettei se häiritse koko aikaa. Ilmoitusten pitää tulla niin, ettei kaikki huomio keskity laitteeseen, Case sanoo.

Case nostaa perinteisen tekniikan saralta esimerkiksi liikennevalot. Ne viestittävät tilanteen muuttumisesta ilman, että kuskin huomio herpaantuu ajamisesta. Toinen esimerkki on viheltävä teepannu. Liesi päälle, ja voit unohtaa koko asian vihellykseen saakka.

Levollisen teknologian käsitteen taustalla ovat amerikkalaiset Mark Weiser ja John Seely Brown. He hioivat ajattelua 1990-luvun puolivälin tienoilla kopiokoneistaan tunnetun Xerox-yhtiön merkittävässä tutkimuskeskuksessa Xerox Parcissa. Keskuksessa on kehitetty muun muassa hiirellä käytettävä, PC-koneen graafinen käyttöliittymä.

Mark Weiser on jo kuollut, mutta nyt Amber Case jatkaa hänen työtään inhimillisen teknologian puolestapuhujana.

Kaikki aistit käyttöön

Casen mukaan olennaista on, että esimerkiksi mobiililaite suunnitellaan eri tavalla kuin pöytäkone. Mobiililaitteella kaikkea tietoa ei tarvitsisi saattaa tietoon kuormittamalla näkökenttää. Ihmisen aistihavaintoja pitäisi käyttää monipuolisesti.

– Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että muutetaan vain laitteen ilmoitukset tekstimuotoisesta väriksi, ääneksi tai värinäksi. Monimutkaisen näytön sijasta tuotteessa voi olla vaikka vain valo, joka muuttuu eri väriseksi silloin kun laite vaatii käyttäjän huomiota.

Case kertoo esimerkiksi ilmanlaadun mittarista, jonka väri muuttuu punaiseksi silloin kun laatu on huono ja vihreäksi kun ilma on puhdasta. Usein ratkaisut voivat olla hyvin yksinkertaisia.

Casen pulmana levollisessa teknologiassa on se, että yksinkertaisten tuotteiden suunnittelu on vaativaa ja aikaaviepää työtä. Hänen mukaansa useat suuret teknologiayhtiöt ovat kuitenkin jo heränneet lempeän suunnittelun periaatteisiin.

Case ennustaa, että tulevaisuudessa menestyvät sellaiset teknologiatuotteet, jotka sopeutuvat harmonisesti ympäristöön ja ihmisen elämään. Tuotteet olisivat luultavasti nykyistä kalliimpia, mutta toisaalta ihmiset eivät enää inhoaisi niitä.

Läpihuutojuttu levollinen teknologia ei silti ole.

– Kun suunnittelet loistavaa teknologiaa, se on lopulta hieman tylsää. Siitä ei saa jännittävää puheenaihetta, Case naurahtaa.

Esimerkiksi tylsästä teknologiasta käy lentokoneen vessan merkkivalo. Kulttuurista, kielestä tai värisokeudesta riippumatta kaikki tajuavat, milloin vessa on vapaa ja milloin varattu.