1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Montenegron parlamentti hyväksyi Natoon liittymisen – ulkona poltettiin Naton lippu

Venäjä moitti Montenegroa katkeraan sävyyn.

Serbitunnusta näyttävä mielenosoittaja ja palava Naton lippu Cetinjessä Montenegrossa. Kuva: Boris Pejovic / EPA

Adrianmeren rannalla Balkanilla sijaitseva pieni Montenegro on ottanut viimeisen askeleen tiellä puolustusliitto Naton jäseneksi. Montenegron parlamentti vahvisti jäsenyyssopimuksen äänin 46–0. Jäsenyyttä vastustavat puolueet boikotoivat istuntoa.

Sekä nykyinen pääministeri Dusko Marovic että edellinen, Nato-neuvottelut aloittanut pääministeri Milo Djukanovic kiittelivät päätöstä tärkeimmäksi Montenegron historiassa. Heidän mukaansa se takaa maan turvallisuuden ja vakauden.

Parlamentti piti istuntonsa Cetinjessä, joka oli itsenäisen Montenegron pääkaupunki ennen ensimmäistä maailmansotaa. Sen jälkeen Montenegro oli osa Jugoslaviaa, kunnes itsenäistyi jälleen vuonna 2006. Nykyinen pääkaupunki on Podgorica.

Äänekäs vastustajajoukko

Parlamentin istunnon aikana ulkona oli parinsadan mielenosoittajan joukko, joka vastusti Natoon liittymistä ja poltti Naton lipun. Kosovon sodan aikana vuonna 1999 Nato pommitti myös Montenegrossa olevia Jugoslavian armeijan kohteita, mihin Naton vastustajat vetoavat.

Montenegron oppositiopuolueet sanovat järjestävänsä Nato-jäsenyydestä kansanäänestyksen kunhan pääsevät valtaan.

Montenegron liittyminen Natoon on ärsyttänyt erityisen paljon Venäjää, jota Montenegrossa syytetään jopa vallankaappausryityksestä. Tänään Venäjän ulkoministeriö sanoi Montenegron päätöstä hyvin valitettavaksi ja Venäjän miettivän vastatoimia sille.

Pieni armeija mutta hyvä sijainti

Montenegro liittyy virallisesti Natoon todennäköisesti toukokuun lopulla. Sen jäsenyys on hyväksytty kaikissa muissa Nato-maissa paitsi Espanjassa, jonka odotetaan hyväksyvän sen lähiviikkoina. Montenegrosta tulee Naton 29. jäsenmaa.

Naton voimaa Montenegro ei paljoa lisää, sillä sen armeija on noin kahden tuhannen sotilaan suuruinen, eikä sillä ole ilmavoimia. Montenegron liittymisen jälkeen kaikki Adrianmeren rannat ovat Naton hallussa, eikä esimerkiksi Venäjä voi perustaa alueelle tukikohtia.

Venäjän vaikutus Montenegrossa säilyy silti vahvana. Montenegron tärkeimmän elinkeinon eli turismin asiakkaista ainakin viidesosa on venäläisiä, ja Venäjän rooli maan taloudessa on muutenkin varsin suuri.

Toki Venäjä saattaa ryhtyä joihinkin taloudellisiin vastatoimiin. Montenegrolaisten mukaan Venäjä on jo kieltänyt Montenegron suurimman viinintuottajan tuotteiden tuonnin.