1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump sallimassa öljynporauksen Jäämerellä ja Yhdysvaltain rannikoilla – "Kalifornia taistelee tätä vastaan"

Ainakin Kalifornian osavaltio aikoo vastustaa uusia öljynporauslupia oikeudessa.

Ulkomaat
öljypalon savua nousee merestä-
Öljy-yhtiö BP:n porauslautan onnettomuus vuonna 2010 Meksikonlahdella on tuorein öljykatastrofi Yhdysvaltain rannikkovesillä. Bevil Knapp / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina asetuksen, joka aikanaan mahdollistaa öljynporauksen Pohjoisella Jäämerellä ja Yhdysvaltain rannikkovesillä. Sekä ympäristöjärjestöt että monet paikallispoliitikot vastustavat hanketta.

Trumpin määräys jatkaa edellisen presidentin Barack Obaman ympäristöpolitiikan purkamista. Obama kielsi viime töinään uudet öljyn- ja kaasunporausluvat suurimmassa osassa Yhdysvaltain merialuetta Jäämerellä sekä Tyynenmeren ja Atlantin rannikolla.

Trumpin hallinto on valmistellut uutta asetusta koko kevään. Sisäministeri Ryan Zinke määrätään nyt käymään läpi ja muuttamaan Obaman kauden öljynporausmääräykset.

Zinken mukaan Trumpin asetus vie Yhdysvaltoja kohti energiaomavaraisuutta. Lisäksi Trump perustelee kotimaisen öljynporauksen laajentamista työpaikkojen luomisella.

Mannerjalustan öljy kiinnostaa

Nykyisellään öljynporaus on kielletty 94 prosentilla Yhdysvaltain mannerjalusta-aluetta Pohjoisella Jäämerellä. Amerikkalaisarvioiden mukaan merenpohjassa on 90 miljardia barrelia öljyä ja paljon enemmän maakaasua. Vastaisuudessa öljynetsintää alueella tehostettaneen.

Pohjoisen Jäämeren energiavaroja himoavat tahollaan myös esimerkiksi Venäjä ja Norja.

Trumpin asetus saattaa herättää öljynporaajien kinnostuksen myös Virginian, Pohjois-Carolinan ja Etelä-Carolinan osavaltioiden rannikkovesiin Yhdysvaltain itärannikolla. Alueella on ollut porauskielto kymmeniä vuosia.

Kalifornia ei halua poraajia

Kalifornian osavaltio on noussut näkyvimmin vastustamaan Trumpin suunnitelmia uusista öljynporausluvista, kertoo Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun). Kalifornian rannikolla toimii 27 öljynporauslauttaa, mutta uusia porauslupia ei ole myönnetty vuoden 1969 jälkeen.

– Kalifornia taistelee tätä vastaan joka vaiheessa. Emme halua öljynporaajia rannoillemme. Piste. Näin sanoi osavaltion demokraattisenaattori Dianne Feinstein.

Myös ympäristöjärjestöt aikovat viedä uudet porausluvat oikeuteen. Ne varoittavat öljyporauksen haitoista meren eläimistölle ja suurten öljyonnettomuuksien riskeistä. Seitsemän vuoden takainen suuri öljytuho Meksikonlahdella on hyvin muistissa. Monet rannikon osavaltioiden poliitikot puolestaan vastustavat porauslupien myöntämistä, koska se voisi vaarantaa kalastus- ja matkailuelinkeinoa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi