1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Vappuna syttyy rakkaustarinoita – kokosimme valloittavat kertomukset juttuun

Vappu on kuplivaa aikaa, ja monelle se tuo mieleen myös romanttisia muistoja. Tämä tarinakimara vie kepeisiin kevättunnelmiin.

vappu
Näin vietettiin vappua Ullanlinnamäellä 1950-luvulla. Juhlijat kuvasi Arvo Kajantie.
Helsingin kaupunginmuseo / Finna

Yle Uutiset keräsi vapun aikaan syntyneitä rakkaustarinoita jutuksi. Niitähän löytyi, ja useammalta vuosikymmeneltä!

Vappu 1965

"Vappuheilan kanssa olemme olleet nyt naimisissa 50 vuotta. Vapun jälkeen oli minulla Helsingin yliopistolla tentti ja olin päättänyt jäädä lukemaan siihen vapuksikin. Silloinen kämppäkaverini oli käymässä parin opiskelijatytön luona. Tytöt totesivat, ettei kukaan lue vappuna. Toisesta tytöstä tuli minulle vappuheila ja myöhemmin vaimo. Vappuaattona juhlimme raittiisti kristillisten ylioppilaiden kanssa Kivelän sairaalan juhlasalissa ja sitten Mantan lakituksessa."

Vappu 1997

"21 vuotta sitten vappuna Ullanlinnanmäellä käsivarteeni tarttui nuori nainen tukea hakien väenpaljouden ryysiksessä. Minulla oli päällä smokki ja tupsulakki ja kauniilla vappuheilalla keltainen jakku ja tupsulakki. Sää oli aurinkoinen mutta kylmä, joten lähdimme muualle lämmittelemään. Ote oli sen verran tiukka, että tänäkin päivänä kuljemme samaa matkaa, lisämatkustajien kera."

Ihmisiä odottamassa.
Tunnelma tiivistyy.Leila Oksa / Yle

Vappu 2016

"Vappuheila löytyi Näsinpuistosta Tampereelta. Tapasimme ensimmäisen kerran 28.4. jolloin viestittelimme varoituksen sanoja juhlahumussa olevista Tapparan kultajuhlan juhlijoista. Sain tapahtumaan jopa työkutsunkin mutta jätin väliin, koska oli vahva tunne ettei näitä kahvitreffejä kannattanut töiden takia jättää väliin. Kahvittelu meni hyvin, hihitellen hyvillä mielin. Sovimme tapaavamme muutaman päivän päästä vapputunnelmissa. 30.4. sitten odottelin improvisaatioryhmämme kanssa Näsinpuiston huipulla häntä saapuvaksi. Jännitti. Vapuksi hommattu kuohuviini kaatui nopeasti ryhmämme kesken alas. Kohta hän saapuisi. Ja juuri kun hän saapui olin ehtinyt ottaa kasvomaalauspisteellä poskeeni vaaleanpunaisen flamingon kuvan, ja tallustelin paljain jaloin häntä halaamaan. Mieheni toi meille piknikviltin ja istuimme yhdessä sen päälle, muun porukan viereen ja siinä samassa kaikki muu ympäriltä katosi." 

Vappu 2004

 "Suhteemme alkoi 14 vuotta sitten vappuaattona, toisena lukiovuonna jonkin aikaa kestäneen kaveruuskauden perään. Istuimme nykyisen vaimoni kanssa erään toisen teinipariskunnan seurassa ruokalassa. Siinä totesin, että oli oikein poikkeuksellisen mukavaa seuraa, jossa laskeutua vapun viettoon. Kävipä eräs yhteinen ystävämme kuiskaamassa tulevalle tyttöystävälleni meidän näyttävän aivan parilta. Sovimme tapaavamme vielä illalla yökerhossa. Valitettavasti, tai ehkäpä onneksi, juhlatunnelma valtasi minut niin vahvasti, etten sinä iltana yökerhoon asti päässyt. Mutta minulle homma oli jo selvä. Vaimo on kyllä sitä mieltä, ettei ole mikään vappuheila. Kuulemma seurustelumme alkoi vasta parin päivän päästä traditionaalisesti elokuvateatterissa käynnillä."

ilmapalloja
Lea Joutsensaari / Yle

Vappu 1994

"Olen maalaispoika, enkä tiennyt mitään Helsingin vapusta. Veljeni oli muuttanut pääkaupunkiseudulle muutamaa vuotta aiemmin ja oli mukana porukassa, joka järjesti Jeesus-marssia. Elettiin vuotta -94. Olin harrastanut musiikkia jo useamman vuoden, myös veljeni kanssa ja hän tiesi tenoriäänten lähtevän kepeästi kurkustani. Tapahtuman housebändi tarvitsi tenoria ja veljeni pisti yhden bändin laulajista (nykyinen vaimoni) kilauttamaan minulle – tietysti taka-ajatus mielessään. Treenit sovittiin vappua edeltävälle viikolle. Treenit menivät hyvin, samoin keikka. Muutamaan viikon päästä alettiin seurustelemaan, syksyllä -95 mentiin naimisiin. Tänä vuonna ikuisen vappuheilani tapaamisesta tulee jo 23 vuotta."

Vappu 1961

"Rakastuin suomenruotsalaiseen. Oli vuosi 1961. Kävin Sairaanhoitajaopistoa Helsingissä. Siihen aikaan Otaniemen teekkareilla ja sairaanhoitajaoppilailla oli vetovoimaa toisiinsa, koska toisaalla oli vain naispuolisia ja toisaalla miesopiskelijoita. Asuin samassa huoneessa kaverini kanssa ja totesimme kauhean ilmiön. Vappu oli ovella ja kummallakaan ei ollut vappuheilaa. Siis: osoite Servinmaijan mökki ja tanssit siellä. Tanssittiin letkajenkkaa. Se oli muotia ja suosittua siihen aikaan. Totesin tanssin aikana, että 'kankkuuni' tarrasivat kivat kädet ja tuntuivat viihtyvän siinä asennossa. Siitä syntyi heilasuhde vapuksi, lempisuhde kesäksi ja rakkaussuhde yli 50 vuodeksi. Nyt on oltu aviossa 53 vuotta. Kumppani osoittautui suomenruotsalaiseksi, joten olemme osallistuneet jokaisena vappuna Kaisaniemen Valpurin aamun juhlaan. Kivaa on ollut ja onneksi vanha vappuheila tallella."

Vapunviettoa 1965
Erkki Suonio / Yle

Vappu 2009

"Rakkautemme roihahti varsinaisesti vappuaattona. Olimme kumpikin tulleet toisillemme kaapista muutama viikko aiemmin, joten elimme jännittäviä aikoja. Vappuaattona juhlimme ystäväporukalla ja päätin mielessäni, että tänään kertoisin hänelle tunteistani, syteen tai saveen. Sopivan tilaisuuden tullen Helsingin keskustassa vedin hänet nurkan taakse ja suutelin häntä. Ja hän suuteli takaisin! Tunne oli uskomaton. Olin ollut häneen ihastunut jo ensitapaamisesta saakka, lähes vuoden ajan. Emme juuri asiaa tarkemmin analysoineet sinä iltana, vaan säännöllisin väliajoin karkasimme kaveriporukastamme suuteloimaan. Hän tuli yöksi luokseni ja aamulla lähdimme yhdessä Ullanlinnanmäelle jännittynein mielin, sillä emme oikein tienneet mitä kaikki tarkoittaa: olemmeko 'yhdessä' vai oliko tämä vain yhden humalaisen illan säätöä? Ullanlinnanmäellä olimme kavereiden seurassa, mutta salaisuus oli vain meidän välisemme. Yhdelle varsin yllättyneelle kaverille uskalsimme asiasta kertoa syrjemmässä. Kyseessä ei onneksi ollut yhden illan säätö, vaan ihastus vaihtui rakkaudeksi. Tänä vappuna tapahtuneesta tulee kahdeksan vuotta ja toukokuussa menemme naimisiin."

Havis Amanda
Havis AmandaRonnie Holmberg / Yle

Vappu 2007

"Mantan lakituksessa 10 vuotta sitten. Menin vaihtamaan muutaman sanan yhden tutun kanssa ja siinä tämä mies oli. Lakki päässä ja aurinkolasit silmillä. En nähnyt minkä näköinen hän oli, mutta jokin kolahti. Mentiin eri bileisiin, mutta sovittiin että törmätään Kaisaniemessä (minne siis suomenruotsalaiset kerääntyy vappupäivän aamuna). Siinä sitten törmättiin... loppu onkin historiaa. Kaksi ihanaa poikaa on, ja valat vannottiin 5 vuotta sitten."

Vappu 1979
Vappupiknik 1979Yle

Vappu 1978

"Tapasimme vappuna 1978 Tavastian vapputanssiaisissa. Minä opiskelin fysioterapiaa, hän insinööritiedettä. Nykyinen aviomieheni tuli hakemaan minua tanssimaan, hänellä oli teekkarihattu päässä, minulla ei ollut yo-lakkia. En arvostanut sitä. Toki hieno teekkarihattu teki vaikutuksen! Vietimme sen illan yhdessä, kumpikaan ei muista jatkuiko yön yli... meno oli jonkinmoista siihen aikaan. Olimme tavanneet jo aikaisemmin teekkareiden ja sairaanhoitajien yhteisessä illanvietossa, joten naama oli jäänyt mieleen. Emme alkaneet siitä seurustelua, vaan jatkoimme tahoillamme. Lopullinen alku yhteiselle tulevaisuudelle tapahtui sitten kesällä 1980, kun taas tapasimme sattumalta Vanhan bileissä ja se oli sitten menoa. Olemme olet naimisissa vuodesta 1983 ja edelleen muistelemme hymyillen joka Vappu suhteemme alkumetrejä."

Lue seuraavaksi