1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luontokuvaus

Entinen toimistotyöntekijä levittää luonnon ilosanomaa – "Vaimo tykkää, kun en ole kotona kykkimässä"

Luontokuvaajan on lähdettävä liikkeelle joka aamu ennen auringonnousua, tuumaa eläkepäiviään Uudessakaupungissa viettävä Keijo Väänänen.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Entinen toimistotyöntekijä levittää luonnon ilosanomaa – "Vaimo tykkää, kun en ole kotona kykkimässä"
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Entinen toimistotyöntekijä levittää luonnon ilosanomaa – "Vaimo tykkää, kun en ole kotona kykkimässä"

Luonto herää hiljalleen uuteen aamuun Vakka-Suomessa. Aurinko nousee verkkaisesti, ja maalaa vihreään metsään punaisia ja keltaisia sävyjä. Kello ei käy vielä edes kuutta, kun Keijo Väänänen on jo napsinut muutaman kuvan maisemasta kameralleen.

Varhaiset aamut ovat eläkkeelle jääneelle miehelle arkipäivää. Innokas luontokuvaaja astuu ovesta ulos joka päivä ennen auringonnousua. Hän haluaa herätä päivään yhdessä luonnon kanssa.

– Tämä on minun pääharrastukseni. Vaimokin tykkää siitä, etten ole aamulla kotosalla kykkimässä, Väänänen naurahtaa.

Valkohäntäpeurat eivät hätkähtäneet luontokuvaajan kameraa. Kuva: Keijo Väänänen

Valkohäntäpeurat ja metsäkauriit loikkivat pellonlaidassa. Uhkarohkeat pupujussit istuvat autotiellä. Laulujoutsenet puolestaan lipuvat rauhallisesti aamu-uinnillaan.

Kaunis kevätpäivä tarjoaa parastaan. Lämpötila on nollan paikkeilla ja ilma on tyyni. Puoli seitsemään mennessä olemme kuvanneet jo kaikenlaisia eläimiä.

Keijo Väänänen ottaa keskimäärin tuhat valokuvaa päivässä. Hän kuitenkin toteaa, että kuvausreissu on aina onnistunut riippumatta siitä, millaisia otoksia päivän aikana syntyy. Ulkoilu maistuu koko ikänsä toimistotöitä tehneelle miehelle.

– Pääasia on, että saan liikkua luonnossa ja katsella, kun luonto herää. Eläimet ovat jotenkin levollisia auringon noustessa.

Silkkiuikkujen yhteinen hetki. Kuva: Keijo Väänänen

Uudessakaupungissa asuvan Keijo Väänänen palasi valokuvaamisen pariin vasta parisen vuotta sitten, kun hän jäi eläkkeelle. Väliin mahtui noin 30 vuoden tauko kuvauspuuhista.

Miehen suosikkikuva on kuitenkin vasta muutaman päivän vanha. Tuolloin hän sai vangittua kameransa muistikortille värikkään tiklin.

– Haaveissani on vielä saada hyviä kuvia harmaahaikarasta. Olen tänä vuonna ollut muutaman kerran vähän myöhään paikalla, ja olen sitten kuvannut lintua taivasta vasten.

Keijo Väänänen piti 30 vuoden tauon valokuvaamisesta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Puoli kahdeksan maissa luonnossa näkyy jonkin verran jo muitakin ulkoilijoita. Kuvauslenkkimme viimeinen etappi on Uudessakaupungissa meren äärellä.

Vedessä lipuva silkkiuikkupari kruunaa päivän saaliimme. Keijo Väänänen on mielissään reilun kolmen tunnin rupeaman saldosta, vaikka haaveissa liihotteleva harmaahaikara jäi taas kerran kuvaamatta.

– Jokaisella täytyy olla aina täyttämättömiä haaveita. Kyllä se harmaahaikara sieltä vielä vuosien varrella kohdalle sattuu, Väänänen sanoo.

Hanhet lehahtivat lentoon aamuvarhain. Kuva: Keijo Väänänen

Sää- ja luontoaiheisia valokuvia voi lähettää osoitteeseen saakuvat@yle.fi. Kuvia saatetaan käyttää joko Ylen sääsivuilla tai säälähetysten yhteydessä televisiossa.