Yhdysvaltain ulkoministeri valmis neuvotteluihin – Pohjois-Korean iskujen uhka silti todellinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson korosti vuoropuhelun Pohjois-Korean kanssa olevan yhä mahdollista. Hän kuitenkin varoitti YK:n turvallisuusneuvostossa "katastrofaalisista seurauksista", mikäli toimiin Pohjois-Koreaa vastaan ei ryhdytä välittömästi.

Pohjois-Korea
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan vuoropuhelu ja suorat neuvottelut Pohjois-Korean kanssa voivat olla yhä mahdollisia.

Tillerson kuitenkin ilmoitti Yhdysvaltain hakevan kansainväliseltä yhteisöltä kovempaa linjaa vastauksena Pohjois-Korean aiheuttamaan kriisiin. Yhdysvallat ajaa kovempaa linjaa iltapäivällä alkaneessa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa Tillerson johtaa puhetta.

Avauspuheenvuorossaan Tillerson patisti YK:ta toimiin. Mikäli toimiin ei ryhdytä nyt, edessä voi olla "katastrofaalisia seurauksia", Tillerson varoitti.

Painostuksen odotetaan kohdistuvan etenkin Kiinaan.

Tillerson ilmoitti Yhdysvaltain pitävän Pohjois-Korean mahdollista iskua Etelä-Korean Souliin tai Japanin Tokioon todellisena uhkana.

YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee uusista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaa maan ydin- ja ohjusohjelmia koskevassa kiistassa.

Tillersonin mukaan Yhdysvallat haluaa Pohjois-Korealta kuitenkin vakuutuksen siitä, että maa olisi valmis luopumaan ohjus- ja ydinaseohjelmistaan.

Kiina varoitti voimankäytöstä

Kiina varoitti turvallisuusneuvostossa voimankäytön Pohjois-Korean hillitsemiseksi voivan johtaa vain pahempaan kriisiin.

Samalla Kiina kehotti Pohjois-Koreaa lopettamaan ohjus- ja ydinohjelmansa kehityksen.

Kiina on tyytymätön Yhdysvaltain THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittamiseen Etelä-Koreaan. Kiinan ulkoministeri Wang Yi korosti myös, että Kiinalla ei omasta mielestään ole ratkaisun avaimia käsissään Pohjois-Korean kriisiin.

Venäjän mielestä voimankäyttöä Pohjois-Koreaa vastaan olisi mahdotonta hyväksyä.

Yhdysvallat on usean viikon ajan varoittanut, että se ei aio enää katsella vieressä Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeita.

Trump on kertonut pitävänsä diplomaattista ratkaisua ensisijaisena, mutta tilanne on Trumpin mukaan kärjistynyt erittäin vaikeaksi. Pohjois-Korea aiheuttaa Trumpin mielestä maailman tämän hetken suurimman turvallisuusuhkan.

– On mahdollista, että Pohjois-Korean kanssa päädytään vielä isoon, isoon konfliktiin, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Yhdysvallat on vaatinut YK:lta ankarampia Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Se haluaa Kiinan ottavan vahvemman roolin Pohjois-Korean painostamisessa.

Lähteet: Reuters, AFP