Uudet merkit paikoilleen ja ensiapupakkaus takataskuun – haalariväki on valmis vappuun

Vappu, jos mikä, saa haalariväen liikkeelle. Millainen on opiskelijan univormu, johon pukeudutaan niin arkena kuin juhlassa?

Kotimaa
Opiskelija, jolla yllään haalarit.
Arttu Niemelä aloittaa vappujammailun aattona, osa kavereista on juhlinut alkuviikosta saakka.Isto Janhunen / Yle

109 on Jyväskylässä opiskelevan Arttu Niemelän luku. Nimittäin kangasmerkkien, jotka hän on omin käsin ommellut karhunlangalla pitkillä pistoilla haalariinsa.

– Kymmenkunta on vielä ompelematta. Ja kyllä senkin jälkeen vielä lisää mahtuu.

Opiskelijan vappuhaalari.
Isto Janhunen / Yle

Merkkejä Niemelä on kerännyt erilaisista opiskelijatapahtumista. Kallisarvoisimpia ovat kahden peräkkäisen vuoden GOOM-opiskelijaristeilyjen merkit. Niemelän merkit ovat vielä mallia SUPERGOOM.

– Olen niistä erityisen ylpeä. Super tarkoittaa, että vedin kaksi risteilyä peräkkäin.

Toista lahjetta koristaa kolmionmuotoisen merkkien rivistö. Niiden mukaan Niemelä on osallistunut aktiivisesti kuukausittain järjestettäviin bileisiin. Pikku Kakkosen Ransua esittävässä merkissä lukee: "No niin pikkumussukat, nyt reivataan".

Jyväskylässä mediatekniikkaa opiskelevan Niemelä pitää haalaria käytännöllisenä asuna. Vyönsolkeen saa tavaraa roikkumaan ja taskut ovat tilavat. Takataskussaan hän esimerkiksi kantaa ensiapupakkausta.

– Kangas on ohutta ja malli sopivan löysä. Vaatteena oikein mukava.

Enää haalari ei useinkaan pueta kokonaan päälle, vaan se solmitaan hihoista vyötärölle. Niemelän mielestä jokainen, joka käyttää haalaria, on hyvännäköinen.

Olen niistä erityisen ylpeä. Super tarkoittaa, että vedin kaksi risteilyä peräkkäin.

Opiskelija Arttu Niemelä

– Kyllä se naisen muodotkin paljastaa, hän myhäilee.

Teekkariperinteeseen haalarit tulivat tiettävästi jo 1960-luvulla, mutta ne alkoivat yleistyä vasta 1980-luvulla.

Jos yhtään haalareja tuntee, yhdellä vilkaisulla sen kantajasta selviää niin harrastukset, reissukohteet, opiskeltava ala kuin siviilisäätykin.

– Minusta nämä haalarit kertovat, että olen insinööriopiskelija, se selviää haalarin väristä (siirryt toiseen palveluun) ja että olen sinkku, koska en ole vaihtanut lahjetta. Vakavassa parisuhteessa olevat vaihtavat usein lahkeita keskenään. Merkkien runsaus paljastaa, että olen aktiivisesti mukana merkkimarkkinoilla.

Haalariin pukeutuneena pääsee aina opiskelijabileisiin sisälle, mutta vappuna Niemelä kantaa repussa mukana vaihtovaatteita. Ne voi käydä vaihtamassa, jos matka tyssää ravintolan ovelle.