Espanjassa pidätetty venäläinen oppositiopoliitikko pääsee vapaaksi – Suomen antama turvapaikka ratkaisi

Petroskoilainen Vasili Popov pääsee vapaaksi Espanjassa ensi viikolla. Venäjän luovutuspyynnön käsittely jatkuu.

Ulkomaat
Vasili Popov Joensuussa helmikuussa 2016.
Vasili Popov.Heikki Haapalainen / Yle

Karjalan tasavallan entinen oppositiojohtaja Vasili Popov vapautuu madridilaisesta vankilasta ensi keskiviikkona, kertoo hänen avustajansa Maria Levoshkina Ylelle. Espanjalainen tuomioistuin päätti perjantaina päästää Popovin vapaaksi saatuaan virallisesti tiedokseen Suomen turvapaikkapäätöksen. Popov on saanut Suomesta turvapaikan helmikuussa 2017.

Vapauttamiseen liittyvä paperityö viipyy pyhien vuoksi kuitenkin ensi viikolle, sanoi Levoshkina.

Popov pidätettiin hänen ollessaan lomalla Teneriffalla huhtikuun alkupuolella. Teneriffalta hänet siirrettiin vankilaan Madridiin. Pidätyksen perusteena oli Venäjän antama kansainvälinen etsintäkuulutus.

Vaikka Popov pääsee vapaalle jalalle, hän ei saa matkustaa ulkomaille vaan hänen täytyy odottaa Venäjän luovutuspyynnön käsittelyä Espanjassa. Levoshkinan mukaan tähän saattaa kulua puolisen vuotta.

Popov avustajineen ei usko joutuvansa palaamaan Venäjälle, vaan kyse on siitä että Interpol ei ole saanut tietoa hänen turvapaikastaan.

Venäjällä Popovia syytetään petoksesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta, hänen mukaansa perättömästi. Popov pakeni Venäjältä keväällä 2015. Suomi hylkäsi häntä koskevan Venäjän luovuttamispyynnön maaliskuussa 2017.