Kebabin sijaan korvapuusti? Mikkelissä öistä torikahvia on tarjoiltu ainakin 16 kesänä

Mikkelin torin ympärivuorokautiset kahvilat olivat vuosituhannen vaihteen jälkeen nähtävyys, jota tultiin katsomaan kaukaakin keskellä yötä.

kahvilat
Nainen torikahvilan ovella tarjotin kädessään. Naisella on kauluspaita ja essu.
Torikahvila Marskin palveluvastaava Heli Pulkkinen on torikahvilassa töissä viidettätoista kesää.Vilma Ruokoski / Yle

Mikkelin torilla on ainakin kuutenatoista kesänä saanut pullakahvit mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ensimmäinen ympärivuorokautinen torikahvila oli Pulkkisten torikahvila 2000-luvun taitteessa.

Kaikki alkoi kuitenkin vuonna 1998, kun Mikkelissä järjestettiin maatalousnäyttely. Jostakin tuli idea palvella erityisesti tapahtuman näytteillepanijoita myös yöaikaan. Lyhytkestoinen kokeilu osoittautui onnistuneeksi, ja asiakkaat alkoivat Pulkkisten torikahvilan Mauno Pulkkisen mukaan toivoa yöaukioloa myös muulloin.

– Mikään paikka ei ollut yöllä auki, joten se toimi, hän sanoo.

Pulkkinen kertoo, että ympärivuorokautisessa aukiolossa oli omat etunsa: Jos torikahvila olisi suljettu yöksi, se olisi pitänyt purkaa joka ilta ja pystyttää aamulla uudelleen.

– Se tarkoitti kahta tuntia työaikaa pystyttämiseen ja kahta tuntia purkuun.

Pulkkinen kehuu Mikkelin kaupunkia avarakatseisuudesta, koska kaupunki antoi luvan poikkeukselliselle toritoiminnalle. Vuonna 2002 Jyrki Peltonen avasi Mikkelin torille torikahvila Marskin, joka oli Pulkkisen torikahvilan tavoin auki koko kesän.

Torikahvilat olivat nähtävyys.

– Olimme huhtikuun lopusta syyskuun loppuun asti auki. Se houkutteli katsomaan öisin, olemmeko oikeasti täällä, torikahvila Marskin palveluvastaava Heli Pulkkinen sanoo.

Hän muistelee muun muassa rekka- ja taksikuskien olleen torikahvilan kanta-asiakkaita öisin.

Kuva Mikkelin torilta. Kuvassa torikahvila ja toisen torikahvilan myyntikärri. Taivas on sininen ja ympäristön puut ovat vielä lehdettömiä.
Mikkelin tori huhtikuusa 2017.Vilma Ruokoski / Yle

Bilehileitä ja rakkauden kipinöitä

Kesän kuulaina viikonloppuöinä tori houkuttaa myös kotiin palaavia juhlijoita. Torin toisella laidalla on grilli ja taksitolppa eikä kahvilateltalle ole pitkä matka. Sekä Peltonen että Pulkkinen sanovat kesäöiden sujuneen pääsääntöisesti hyvin, vaikka täysin ilman nujakointia ei torilla ole selvitty.

Sekä yrittäjä Jyrki Peltosen että torikahvila Marskin palveluvastaavan Heli Pulkkisen mukaan rähinät keskittyivät erityisesti kesäkauden ensimetreille.

– Toukokuussa rauhattomuutta oli enemmän kuin koko kesänä yhteensä, Peltonen sanoo.

Heli Pulkkisen mukaan uhkaava käytös ei ole koskaan kohdistunut torikahvilan työntekijöihin.

– Meitä kunnioitetaan ja uskotaan.

Jos Mikkelin torin kesäöissä on rähisty, on siellä rakastettukin. Yökerhon humussa on ehkä tehty daamille tarjous pullakahveista, ja ajatus pantu käytäntöön samoin tein.

– Siellä on syntynyt maaliin asti menneitä romansseja, Jyrki Peltonen sanoo.

Heli Pulkkinen arvioi, että jokainen torikahvilan tarjoilija on saanut rakkauskirjeen tai treffikutsun. Kuulemma tiskin yli on käyty yrittämässä kosintaakin.

– Jos sanotaan että ravintolat ovat kohtaamispaikkoja, niin ovat ne torikahvilatkin.

Ainakaan 2000-luvun alkupuolella kilometreissäkään ei säästelty. Mauno Pulkkinen kertoo, että yksi kesän asiakaskunta olivat lavatanssijat.

– Sadan kilometrin päästä saatettiin tulla tanssien jälkeen kahville. Ei ollut ABC-asemia, hän sanoo.

Torikahvila Mikkelin Kirkkopuistossa
Toritoiminta siirrettiin Kirkkopuistoon toriremontin ajaksi.YLE / Etelä-Savo

Toriremonttia ja asuntomessuja

Parhaimmillaan Mikkelin torilla oli yötä päivää auki sekä Pulkkisten että Marskin torikahvilat. Nyt tilanne on toinen. Mauno Pulkkinen kertoo, että asiakasmäärät vähenivät 2000-luvun edetessä. Yhtenä syynä oli se, että tori ei ollut enää ainoa paikka etsiä hiukopalaa, vaan kebab-pizzerioiden ja huoltoasemien aukioloajat olivat aiempaa laajempia. Pulkkinen muistelee, että Pulkkisten torikahvila luopui yöaukiolosta vuosien 2006–2007 aikana ja keskittyi päiväaukioloon.

Mikkelissä on käyty torikahvilla silloinkin, kun tori oli suurremontissa vuosien 2010 ja 2011 kesinä. Torikauppiaat ja kahvilat olivat evakossa Kirkkopuistossa, kun torin alle rakennettiin toriparkki ja tori uusittiin.

Torikahvila Marskin palveluvastaava Heli Pulkkinen kuvailee Kirkkopuiston evakkokesien öitä rauhattomiksi, mutta paluu uudelle torille tapahtui Pulkkisen kertoman mukaan näyttävästi kesken kesän 2011.

– Meillä oli joka teltanjalkaa kantamassa joku, ja toimme kahvilateltan uudelle torille.

Uusitulle torille tuli tutun toritoiminnan lisäksi lasten leikkipuisto, mutta Raatihuoneenkadun ja Porrassalmenkadun kulmalla ollut parkkipaikka poistui maanalaisen toriparkin myötä.

– Ihmiset tulevat, jos puolessatoista minuutissa pääsee kahville, Mauno Pulkkinen sanoo.

Pulkkisten torikahvila lopetti toimintansa kesän 2012 jälkeen.

Marskin torikahvila supisti vuodesta 2013 lähtien kesän ympärivuorokautista aukioloaan kesän kuumimpaan sesonkiin, ja on tänä kesänä auki juhannukselta elokuun alkupuolelle. Myös Peltonen sanoo, että öisin on aiempaa enemmän tarjontaa erilaisista ruokapaikoista ja sanoo torikahvilaöiden hiljentymisen 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna olevan monen asian summa.

– Haluamme vaalia perinnettä keskikesässä ja tarjota palvelua kesäasukkaille, Peltonen sanoo.

Torikahvila Marskin palveluvastaava Heli Pulkkinen sanoo kesien Mikkelin torilla olevan jo kutsumus.

– Tänä kesänä on Mikkelin asuntomessut, mikä tuo varmasti ison lisän kävijöihin. Odotan erittäin vilkasta ja lämmintä kesää.

Mikkelin lisäksi ympärivuorokautinen torikahvila toimii nettitietojen mukaan tänä kesänä ainakin Kouvolassa.

Mikkelin tori täyttyy kesällä kesäasukkaista ja lomailijoista.
Mikkeli on kuntaliitosten jälkeen Suomen mökkirikkain kunta.Yle / Etelä-Savo