Turkki esti kansalaistensa pääsyn Wikipediaan

Turkki on rajoittanut usein aiemminkin kansalaistensa pääsyä eri nettisivustoille.

Turkki
Ihmisiä kannettavien tietokoneiden kanssa kahvilassa Istanbulissa.
EPA

Turkki on estänyt pääsyn avoimeen tietosanakirjaan Wikipediaan. Asiasta kertoo Turkin nettisensuuria seuraava verkosto Turkey blocks (siirryt toiseen palveluun).

Verkoston mukaan pääsy oli estetty lauantaiaamuna kaikenkielisille Wikipedia-sivustoille. Uutistoimisto AP:n mukaan viranomaiset olivat määränneet kiellon, jolle odotetaan vielä oikeuden vahvistusta.

Tietoliikennettä valvova hallintoelin BTK perusteli kieltoa lailla, jonka mukaan pääsy nettisivustoille voidaan estää yleisen järjestyksen suojelemiseksi, kansallisen turvallisuuden takia tai kansalaisten edun vuoksi.

Turkki on rajoittanut usein aiemminkin kansalaistensa internetin käyttöä. Viranomaiset ovat estäneet ajoittain pääsyn suosituille sosiaalisen median sivustoille, kuten Twitteriin, Facebookiin ja Youtubeen. Usein kieltoja määrätään poliittisesti arkaluontoisissa tilanteissa.

Internetin käytön rajoittaminen ei ole poikkeuksellista Turkissa

Turkin sananvapaustilanne on heikentynyt viime vuosina huomattavasti. Sekä perinteisten medioiden että tavallisten internetin käyttäjien sananvapaus on kaventunut.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Turkki estää yhä useammin pääsyn hallitukseen kriittisesti suhtautuville sivustoille. Turkki tekee myös eniten maailmaan valtioista pyyntöjä yksittäisten Twitter-käyttäjien tilien sensuroimiseksi.

Osa turkkilaisista on harjaantuneita kiertämään estoja.

Turkin poliittinen tilanne on herkkä

Turkissa järjestettiin kaksi viikkoa sitten kansanäänestys uudesta perustuslaista, joka kasvattaa huomattavasti presidentin valtaoikeuksia. Perustuslaki sai äänestyksessä niukan enemmistön, mutta Turkin oppositio on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Presidenttivaltaiseen järjestelmään siirtyminen pönkittää entisestään yhä itsevaltaisemmaksi käyneen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin asemaa. Samalla se syventää turkkilaisten keskinäisiä jakolinjoja.

Äänestyksen jälkeen on pidätetty tuhansia ihmisiä ja hyllytetty 9 100 poliisia tehtävistään. Kyseessä ovat suurimmat pidätykset Turkissa heinäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Uuden perustuslain on määrä astua voimaan vuonna 2019.

Lue myös:

Analyysi: Yhden miehen valta sai vahvistuksen Turkissa

Turkki esti pääsyn sosiaaliseen mediaan – nuoret pelkäävät, mihin maa on menossa

Köyhän lähiön pojasta presidentiksi – Turkin Erdoğan on voittanut monta ottelua, miten hänen käy nyt?